Geçen hafta içerisinde BURSA-GAZİOLUK-ORHANELİ’nde 4.1 deprem oldu. Bu deprem Bursa güneyindeki Mustafakemalpaşa-Orhaneli Fay zonu üzerinde gerçekleşti. Bu bölgedeki fayların daha büyük deprem üretme potansiyelleri olduğunu biliyoruz. Tarihte bakıldığında Bursa’da gerçekleşen 1855 tarihli 7.5 şiddetindeki depremin Mustafakemalpaşa merkezli olduğu bilinmektedir. 1999 Düzce depremi sonrasında oluşan ve açığa çıkan stresin de gittikçe doğuya kaydığı bilinmekte. Üzerine 1855 yılından beri Bursa’da bu şiddette bir deprem gerçekleşmemiştir. Elbette isteğimiz böylesi bir felaketi yaşamamak yönünde, ancak Bursa hem 1. Deprem bölgesinde olması sebebiyle, hem de içerisinden geçen diri ve aktif fayları ile bununla karşılaşmaya çok yakın bir il konumundadır.
Geçmiş depremleri incelediğimizde o zamandaki en büyük kayıp ve yıkıntıların da yine ova üzerindeki yerleşim alanlarında olduğunu görmekteyiz. Bursa içerisinden geçen fayların minumum 7.0 şiddetindeki deprem üretme potansiyelleri olduğunu bilerek ve de bunun zamansal olarak çok da uzakta olmadığını, her gün konuda bilgisine ve deneyimine güvendiğimiz birçok jeolog hocamızdan duyarken önlem almadan bu kentte yaşamamız zor.
Deprem güvenliğini sağlamak için öncelikle, deprem anında yapılacaklar eğitimi en küçük anasınıfından başlayarak okullarda verilmeye başlanmalı, sonrasında kamu ve özel sektörde bunlar mecburi hale getirilmelidir. Bizler yaşadığımız onca felaket sonrasında hayatta kalanlar veya kalamayanlardan deneyimlediklerimiz ile birçok kaybın deprem anında yapılacakları bilmemekten ya da 1. derece bir deprem bölgesinde aktif bir potansiyele sahip bir şehirde en basitinden ev içind ki deprem anındaki kazaları önleme, eşyaları sabitleme, yangın ihtimalini ortadan kaldıracak önlemleri alma gibi basit sorumlulukları yerine getirmediğimizden kaynakladığını biliyoruz.
Deprem her gün için bir olasılık ve bizler en azından bu gerçekliği hiç aklımızdan çıkarmadan alabileceğimiz tüm önlemleri alarak kentimize sahip çıkmaliyız.