2024-04-16 14:21:39

Seçimler ve tercihlerimiz

Gülşah Özerel Yılmaz

16 Nisan 2024, 14:21

Ülke olarak oldukça uzun zamandır gündemimizi meşgul eden bir seçim sürecini geride bıraktık. Mahalli yönetimlerden başlayarak yerel yönetimler seçimleri ile birlikte yaşadığımız kente dair , mahalleye, sokağa hatta belki de ülkenin genelinde artık bazı değişimlere ihtiyaç olduğunu , en az ülke seçimleri ve yönetimleri kadar yerel yönetimlerin de önem arz ettiğini sanırım sonuçlar ile görmüş olduk.

Yerel yönetimler de verilen sözlerin yapılan vaadlerin ne kadar önemli olduğu , uygulama da ne kadar başarılı olunduğu bundan sonra daha net anlaşılacaktır . Kent yaşamlı olmanın sadece yapılan yollar ile gösterilmediği, o kentte yaşayan yaşlısından gencine, çocuğundan kadınına , yeşil alanından sokak hayvanlarına kadar bir bütün olarak ele alınması gerektiği , insanlara yaşamları içerisinde güvenle ve huzurla yaşayabilmelerini sağlayan alanlar yaratılmasına , bizim gibi deprem riski altında ki şehirlerde bir an önce başlaması gereken Depreme Dirençli Kentler sağlamak adına geri dönüşüm projelerine verilen önem , ayrılan kaynaklar ve uygulanabilirliği yüksek projeler ile bunların o kentte yaşayan insanlara anlatılmasının ne kadar önemli olduğunun vurgulandığı bir seçim olduğu kanaatindeyim.

Bursamızın maalesef her bölgesinde bina sağlamlığı açısından ciddi bir geri dönüşüm ihtiyacı hissedilmektedir. Bu projelerin bir an önce hayata geçirilmesi elbette önemlidir ancak uygulamaların o kentte ki yaşayan belirli meslek odaları ve meslektaşlarının bilim ve ilime dayalı danışmanlığında ben yaptım olduculuktan artık uzakta bir tavırda ele alınması gerekmektedir.

Kentsel dönüşümlerin rantsal dönüşümlere mahal vermemesi , o şehirde yaşayan halkın can ve mal kaybının önlenmesi 1. Sırada olacak şekilde ele alınması gerekmektedir. Yapılan konutlar da elbette zemin etüt çalışmalarından zemin iyileştirme ve güçlendirmeye kadar her nokta ele alınmalı sadece binaların yenilenmesinin ileride olası bir depremden bizi çokta korumayacağını biliyor olmalı tüm kenti bir bütün olarak düşünmeliyiz.

Yeni seçilen tüm başkanlara önümüzde ki 5 yıllık süreçte başarılar dilemekte Bursa mız için hayırlı olmasını temenni etmekteyiz, bununla birlikte işlerinin oldukça zor olduğunu da hatırlatmak gerekir diye düşünmekteyim .

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.