Ulaşım planlamasının, şehir planlama ile birlikte ele alınması gerekmektedir. Verdiğimiz her şehir planlama kararı ulaşımı doğrudan etkiler.
Geleceğin ulaşımı nasıl olacak, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz, kent merkezlerinde hava araçları ağlarını henüz planlamaya başlamadık. Aslına bakarsanız henüz elektrikli araçların istasyonlarını da planlamaya başlamadık. Avrupa’da Hollanda kentlerinde elektrikli araçlar için şarj istasyon planları hazır. Hızlı teknoloji çok yakında, geçtiğimiz yıllara göre tam 100 kat daha hızlı olacak, bu hızı Bursa ne zaman görecek bilmiyorum ama şu kabul edilmeli ki ulaşım sadece ve sadece lastik tekerleklilerin ulaşım planlaması değildir.
- Lastik tekerleklilerin planlanması
- Deniz ve hava ulaşım planlanması
- Raylı sistemin planlanması
- Yaya ulaşımının planlanması
- Hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların ulaşım planlanması
- Bisiklet yollarının planlanması
- Afet durumunda eylem planına göre ulaşım planlanması
- Otopark alanlarının planlanması
- Tüm ulaşım türlerinin birbirlerine entegre edilmesinin planlanması
Ulaşım planlanması tek başına yapılabilecek bir planlama disiplini değildir. Çevre sistemleri, teknoloji, enerji hizmetleri, arazi kullanım kararları, peyzaj planlaması ve kullanıcı verileriyle birlikte ele alınması gerekmektedir.
Ulaşım, Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre ulaşım işi’dir. Yani bir yerden bir yere gidiş geliş’tir. Bu tanıma göre hangi tür araçla olursa olsun, sadece araçların bir yerden bir yere gidiş gelişini düşünmemiz mümkün değildir. Esas olan hangi tür araçla olursa olsun güvenilir, sürdürülebilir, çevre dostu sistemlerle, herkesin kullanabileceği ve erişebileceği şekilde tasarlanan bir ulaşım ağı düşünmeliyiz.
Bursa için demiryolunu organize sanayi bölgelerine bağlamayı düşünmeliyiz ve belki de organize sanayi bölgeleri içinde lastik tekerlekli ulaşım yanında 4.0 Endüstri’ye yakışır elektrikli ulaşım sistemi planlamalıyız.
Geniş alan kullanımı olan hastane, kampüs alanlarında yayanın dolaşım alanlarının planlanması çok önemlidir.
Hızla gelişen ve nüfusu artan şehirlerin altyapısını ve ulaşım ihtiyaçlarını analiz etmek ve gelecek fikirleri sunarken yaya ulaşımının çok önemli bir unsur olduğu ve sıfır karbona yönelik planlamayı sunmak zorundayız.
Düşününce istediğimiz ne olabilir ki!
Güvenli, çevremizi düşünen, insan sağlığının ön planda olduğu konforlu bir ulaşım isteği.