Kentsel Politikalar için katılımcı süreçler çok önemlidir. Bu yüzden katılımcı süreçler içerisinde kentsel potansiyellerden çok sorunlara odaklanmamak gerek, sorunlara odaklandığımızda potansiyeller gözden kaçabilmektedir. Kentsel politikalar ulusal düzeyde açıkça ifade edilmelidir. Kentsel ekonomik ihtiyaçlara göre; kentsel dönüşüm, kentsel yenileme ve sağlıklaştırma çalışmaları, mühendislik, mimarlık ve şehir planlama disiplinlerinin teknik, bilimsel ve yasal gereklilikleri ile teknik ilkelerini esas alan, genel ilkeler belirlenmelidir.
Geliştirilen projelerde toplumsal, fiziksel, doğal, çevresel ve ekonomik koşullar birlikte ele alınmalı, proje alanlarına yönelik planlama kararları kent bütününe yönelik kararlardan koparılmamalı, ayrıştırılmamalı, üst ölçekli plan kararlarına aykırı uygulamalardan kaçınılmalı, projeler başta ulaşım kararları olmak üzere, olası çevresel etkileri analiz edilerek, kent planı ile bütünleşik olarak ele alınmalıdır.
Kentsel çevrenin, korunup kullanılması ve düzenli kentsel gelişim için deneyimlerin paylaşılması çok önemli. Kapsayıcı kentsel gelişimler stratejik planlama eylem planları ile plan eylem süreci ile birlikte ele alınması gerekirken aynı zamanda kentin göreli konumunu kullanmak için büyük veri sisteminden faydalanılmalıdır. Yerel Akıllı Şehir Strateji ve Yol Haritası’nın dinamik koşullarla uyumlu olması ve eylemlerin planlanan şekilde hayata geçirilmesi amacıyla izlenip değerlendirilmesi ve değişim yönetimi sağlanacaktır. Veri kullanımında izleme ve değerlendirme süreç içerisinde bileşenlerden olmalıdır.
Yerel Akıllı Şehir Stratejisi’nin, şehrin karakteristik özelliklerini dikkate alarak ve şehrin ihtiyaçlarını önceleyerek mevcut Stratejik Planları ile uyumlu olması gerekir
Şehir Planlamada veri teknolojisi ekosisteminde verinin amaç değil araç olduğu unutulmamalıdır.