Şehir plancısı yerleşimdeki topluluğun ihtiyaçlarını ve oradaki yaşamı tamamıyla anladığından emin olmalıdır. En iyi sonuçları elde etmek istiyorsak, yerleşimin halihazırdaki durumunu çok iyi analiz etmemiz ve kapsamlı incelememiz gerekmektedir. Bunu ülkemizde her zaman kapasiteli yapabildiğimiz söylenemez. Geniş kapsamlı çalışma gerektiren bu durum için sürekli izleme merkezleri kurulmalı ve kentteki değişimi gelişimi inceleyerek kentin geleceği ile ilgili kararlar verilmesinde yardımcı olacak sürekli güncel bilgiler elde edilmelidir. Özellikle çoğumuzun mobil telefonlar kullandığı günümüzde ve bu telefonlarda GPS sistemi (Global Positioning System) (Küresel Konumlama Sistemi) olduğundan insan ve toplum hareketliliğinin izlenmesi mümkündür. Büyük Veri ile günümüzde bilgi toplumunun unsurlarını hayatın her alanında görmek imkan dahilindedir.
Bir kentin tam olarak ne gelişmeler yaşayacağını öngörmenin imkansız olduğu düşünüldüğünde kent planının gelecekte yaşanacak gelişmeye hazır olması, ihtiyaçlarına göre önlem alması gerekmektedir. Bu nedenle, bir kent planının içereceği makul öngörüler, bunları uygulatacak yetkililerin denetim ve yönlendirmesiyle birleştiğinde, gelecekteki ihtiyaçlara gayet düşük yanılma payıyla gerçekten hazır olunabilecektir. Planlamanın tam olarak da amacı budur. Kentlerin düzenli ve uygun şekilde planlanması bilgilerin incelenip bu verilerin doğru şekilde kullanılması ile mümkündür. Büyük Veri işlenip anlamlandırıldığı sürece değer yaratır, birçok problem karşısında anlamlandırılmış veriler ile çözüm üretilebilir, teknolojiyi ve verileri daha iyi kararlar almak için kullanmamız gerekir.
Teknolojik sistemlerin kent planları üzerinde nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Bursa’da yerel yönetimler bünyesinde veri merkezi kurulmalı, şehir planlamayla ilişkisi kurularak etkin çalışmalar sürdürülmelidir. Böylece kentli davranışları, hareketliliği çok kolaylıkla izlenebilir ve şehir planlarında kullanma olanağı sunabilir. Şehrin ihtiyacı olan fiziksel ve dijital ekosistemin başlangıcı böylece yapılmış olacaktır.
Birçok Avrupa şehri Akıllı Şehir Stratejik Çerçevesini geliştirmeye başladı. Dijital teknolojiyi, çeşitli toplulukların acil sorunlarının üstesinden gelmek ve yeni fırsatların kilidini açmak için destekleyen bir araç olarak görerek şehirleri için ortak bir vizyon geliştirmeye başladılar. Teknolojinin ve verilerin daha iyi kararlar alınmasına ve herkes için yüksek bir yaşam kalitesi sunmak için hızlıca karar verilmesine yardımcı olduğu gerçeğiyle, şehirlerini kapsayıcı bir yer haline getirmek için sağlam bir dijital altyapı sağlamak için çalışıyorlar. Şehirler hızlı bir değişim yaşarken, gelecek için dijital teknolojinin fırsatlarından yararlanıyorlar.
Kentsel ekosistem, topluluk ihtiyaçları ve öncelikleriyle düşünülerek, akıllı dönüşümle koordineli ve kapsayıcı bir planlama yaklaşımı sağlanmalıdır.
Çerçeve, belirli teknolojik çözümler önermek yerine, teknolojinin gerçek ihtiyaçlara yanıt vermek için, ihtiyaçlar değiştikçe esnek bir şekilde adapte olmak için günlük yaşamın dokusuna dokunduğu sonuç odaklı bir yaklaşımı sunabilecektir.
Akıllı Şehir Stratejik Çerçevesinin gelişimini, temel iç görüleri ve öğrenmeleri belirlemek için küresel akıllı şehirlerin analizi yapılarak analizin eyleme geçirilmesi, akıllı şehir stratejileri ve programlarının özelliklerini ortaya konması gerekmektedir.