Kentin geleneksel dokusunun geleceğe taşınması kentteki en önemli unsurlardandır.
Kent kimliğini oluşturan geleneksel sivil mimari örneklerinin geleceğe taşınması konusunda envanter çalışmasının yapılması gerekliliği en az güvenli yapılarda yaşamamız kadar elzemdir.
Geleneksel yapının devam etmesi için kentlere özel imar yönetmeliği çıkarılmalıdır. İmar kanununun getirdiği tek tipleşmiş, bölgelere göre karakteristik özellik taşımayan yapılardan böylece uzaklaşmış olunur.
Türkiye’de kendisine özel imar yönetmeliği olan tek yerleşim Bodrum’dur, Bodrum’da yasa gereği, beyazın dışında evler renkli boyanmaz ve evlere 2 kat inşaat izni verilir.
Ülkemizde kendine has yapı özelliği ile öne çıkmış şehirlerimizden Safranbolu ve eski Mardin’ e bakıldığında coğrafyamızın muhteşem zenginliği görebilmekteyiz.
Bursa’nın cumbalı yapıları da bu özellikli yapılardandır, keza Bursa’nın köylerinde olan mükemmel yapılar da unutulmamalıdır. Bu yapıların tüm yerleşimlerde envanterleri titizlikle ve ivedilikle çıkarılmalıdır.
Özenle yapılan bu yapılarda önemli göstergeler de yapıların kapıları, pencereleridir, Bursa’nın eski geleneksel evlerinin önemli unsuru kapılardır.
Kapılar insanları ilgilendirir, insanlar kapılardan girerler çıkarlar, farkında olmadan, kapılar etkileyicidir ve tasarımcının özenle yaratabildiği evin kimliğidir aslında.
Bahçeler de peyzajın desteğiyle güzelleşir, coşar. Kentler tek düze tasarımlardan kurtulabilir. Böylelikle Yeşil Bursa’ya yeşil özelliğini kentte tekrar vurgulayabiliriz.
Görüş alanı içine giren tüm doğal ve kültürel ögeler peyzajı oluşturur, yaşadığımız mekana ve çevreye güzelleştirmeye estetik bir düzen vermeye fiziksel ve duygusal sağlık koşullarını iyileştirmeye yardımcı olduğu için peyzaj düzenlemeleri çok önemlidir.
Bahçe, yapıdan dış dünyaya adım atmanın çıkış noktasıdır.
Gösterişten uzak çevreye saygılı sakin yaşanabilir mekanlar yaratırken güzel sanatların her dalında biyoloji ve ekoloji bilimlerinden yararlanılması gerekir peyzaj düzenleme çalışmaları, bitkisel kompozisyonlarla sınırlı değildir bina dışına çıkınca tüm açık alanların düzenlenmesini içerir, peyzaj, kentin en büyük zenginliğidir, çok önemli bir parçasıdır.
Bahçe düzenlemeleri, Bursa’ya ait boylu ağaçlar, Bursa’nın eski yerleşimlerinden Tophane, Muradiye, Yeşil mahallelerinde yapılmış Bursa geleneksel evlerinin özelliği yeni gelişme bölgelerinde mutlaka uygulanmalıdır.
Bursa şiirlere konu olmuş bir şehir olarak gelenek ve göreneklerin henüz kaybolmadığı eski çarşı pazar adetlerini sürdüren dükkanların nostaljisi, geleneksel rafine kültürün bitmediğini gösterir bize. Bıçakçısı, kuyumcusu, ipekçisi, baharatçısı züccaciyecisi ile bir alışveriş cenneti olarak
Bursa’nın kadim güzelliklerinin özellikleri devam ettirilmelidir, yeni gelişen konut bölgelerinde Bursa’nın eski evlerinin dokusu yeniden kente kazandırılmalıdır. Mümkün alanlarda, eski Bursa’dan özellikler görmemiz gerek, hepsi özenle yapılmış bu unsurları yeni yapılaşmalarda kullanmamız gerek, gelecek kuşaklara gösterecek kadar…