Geçmişin bize sunduğu verileri iyi okumamız gerek, bu her anlamda, her şey de çok önemliyken şehirlerin hafızası içinde de geçmişin izlerini okumak çok önemlidir. Bursa şehir merkezinin, 1984 yılında kentsel yerleşim alanının, mekanda oturduğu alan yaklaşık 4350 hektardı, 2021 yılında yaklaşık 15600 hektardan fazla. Nüfuslara baktığımızda 1985 nüfusu olan 840000 kişi 4350 hektarda yaşarken, 2021 yılında 3100000 kişi 15600 hektarda yaşıyor. Nüfus yoğunluğuna baktığımızda yoğunluk 193 ki/ha dan 198 ki/ hektara çıkmış. Aslında verilerle konuşursak yoğunluk çok artmış görünmüyor. Aynı yoğunluk oranında yaşıyoruz şehirde. Böyle olmasına rağmen şehri daha baskılı, daha yoğun daha büyük hissediyoruz. Elbette bahsettiğimiz şeyin temelinde iyi şehir planlama yatıyor. Bir şehrin gelecek yıllara iyi bir şehir planlamayla taşınması gerekmekte.
Şehir Planlama, ülkemizde maalesef zor bir meseledir, benim bildiğim 30 yıldır, meslek büyüklerimizin ise eminim daha çok yıldır bildiği aynı konuları tartışıp durmuşuzdur ve değişen küçük şeyler de bizi bir yere vardıramamıştır. Tanımsız, kimliksiz, düzensiz, konforsuz şehirlerimiz oluşmuştur. Bakalım gelecek kuşağı neler bekliyor? Gelecek kuşağa bir şeyleri, bugünden bırakacağımızı unutmamak gerek.
Gelecek kuşakların sağlıklı yetişmesi için en önemli meselemiz iyi bir Şehir Planlamadır.
Şehir Planlama; mekandan, çevreden, ekonomiden, sosyolojiden, insan psikolojisine kadar bir çok konuyu içerir. Çok ciddiye alınması gereken önemli bir unsurdur. Sadece yapıdan ibaret olmayan bir çevre içindeyizdir. Yapıya yürüdüğümüz yol, bir yere ulaşırken ulaştığımız ulaşım araçları, gittiğimiz park alanları, iklimi, coğrafyayı içerir şehir planlama ve bizim yaşam verilerimiz şehrin her anında gizlidir. Verilerin doğru kullanılması da bu kavramın önemli unsurlarındandır.
“Akıllı şehir“, kavramı da varlıkları ve kaynakları verimli bir şekilde yönetmek için kullanılan bilgileri sağlamak amacıyla çeşitli türde elektronik veri toplama sensörleri kullanan bir kentsel alandır.
Akıllı şehir kavramı şehir planlamaya nasıl entegre olacak. Şehir Planlamada, Arazi kullanımı, ulaşım, yönetim vb. konularda kent zekası ile uyumlu içerikleri geliştirmemiz gerekmekte. Büyük veri kullanımı, öğrenme, kent zekası, bütünleşik yönetim gibi süreçlerle şehir planlamaya nasıl entegre edeceğimizi şimdiden bilmeliyiz. Şehir de hangi kullanıcılara, hangi fonksiyonlara sunacağımızı duyarlılıkla, farkındalıkla ve eş güdümle yürütmeliyiz. Akıllı şehir kavramı, Şehir Planlama disiplini içine giren bir veri daha, şimdiden düşünmemiz gereken bir unsurdur. Lütfen geç kalmayalım!