Ticaret Bakanı Mehmet Muş geçtiğimiz günlerde katıldığı bir fuarın açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2022 yılında inşaat malzemeleri sektörü tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarını gerçekleştirdi. Sektörün 2022 yılında bir önceki yıla göre ihracatı ise yüzde 9,5 artarak 33,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şu anda 11 ili etkileyen depremden dolayı orada 800 bin civarında bağımsız bölümün inşası yapılacak. Türkiye’deki inşaat üreticilerinin kapasiteleri deprem bölgesindeki imalatın altından kalkabilecek seviyeye ulaşmış durumda” dedi. Bu iyi haberdi.
Kötü haber ise Türkiye İMSAD’ın aylık raporundan geldi. Aylık Sektör Raporu'nun Nisan 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2023 yılının şubat ayında 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,3 azaldı. Raporda üretimin, 22 alt sektörden 15'inde gerilediği, 7'sinde ise arttığı belirtildi. Şubat ayında yaşanan deprem afeti ile birlikte üretimin büyük ölçüde durduğunun altı çizilen raporda yaşanan bu olumsuz durumun, üretim üzerindeki etkisinin mart ayından itibaren azaldığı aktarıldı.
Deprem bölgesine yapılacak yatırımlar sektörü hareketlendirecek
Raporda, şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrası inşaat sektöründe depremselliğin en önemli belirleyici haline geldiği vurgulandı. Bu çerçevede öncelikle depremin yaşandığı 11 ildeki konut, konut dışı bina ve alt yapı yeni yatırımları sektörde iş potansiyeli yarattı. Yine bölgedeki onarım ve güçlendirme faaliyetlerinin de özellikle yenileme pazarını canlandıracağı belirtildi.
Seçimin sektör üzerine etkileri
Türkiye İMSAD’a göre 14 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler sonrası inşaat malzemeleri sanayisini etkileyecek birçok gelişmenin yaşanması öngörülüyor. Söz konusu gelişmelerin bir bölümünün doğrudan sektöre yönelik olması beklenirken, bir bölümünün de ekonomi politikalarına bağlı dolaylı gelişmeler olması bekleniyor. Rapora göre, ekonomi politikalarındaki değişim olasılığı da sektörleri etkileyecek. Faiz oranları ve döviz kurlarındaki artışların ilk aşamada maliyet ve fiyat artışları ile sektörlerde sınırlayıcı etki yapması bekleniyor. Yine bütçedeki tasarruf ihtiyacı da kamu yatırımlarını ve inşaatlarını sınırlayabilecek. Döviz kurlarındaki olası artışlar ise malzeme ihracatını destekleyecek.
Sonuç olarak 14 Mayıs’ın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Seçimlerin bir an önce tamamlanarak yeni hükümetin kurulması ve ülkenin seçim belirsizliğinden bir an önce kurtularak üretmeye başlaması gerekiyor.