Hepimizi derinden etkileyen ve asrın felaketi olarak isimlendirdiğimiz 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri’nin üzerinden 2 yıl geçti bile. Bu vesile ile depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmet ile anarken ailelerine de sonsuz sabırlar diliyorum. Birilerinin ihmalleri yüzünden kayıplar vermenin acısı tarifsizdir eminim ki. Rabbim yaşatmasın.
Bu süreçte pek çok farkındalık programları, pek çok kanun, yönetmelik değişiklikleri, pek çok güncellemeler yapıldı yapılmasına da hala şu periyodik denetim konusu gündeme alınmadı. 2026 yılını bekliyoruz bakalım.
Biz bekleye duralım bir yer hareketi olmadan Konya'nın merkez Selçuklu ilçesindeki dört katlı Taşoluk Apartmanı 24 Ocak'ta çöktü, enkazdan 3 kişi kurtarılırken 2 kişi hayatını kaybetti. Binadan gelen sesler üzerine duyarlı bir vatandaşın kapı zillerine basarak apartmandakileri dairelerinden çıkmaları için uyarması ile bu olayda can kaybı az oldu. Öğrendik ki binanın zemin katındaki dükkanda genişletme çalışmaları kapsamında kolon kesilmiş. Yani binanın taşıyıcı sistemi tahrip edilmiş. Ben de haberi ilk duyduğumda kesinlikle taşıyıcı sistem tahribatına ilişkin bir durum olduğunu düşünmüştüm. Sonradan edindiğimiz bilgi de olayla ilgili tutuklanan kişilerin dükkanın sahipleri, işletmecileri, tadilatı yapan usta ve İÇ MİMAR olduğu idi. Bence gerçek sorumlular bu defa doğru tespit edilmişti. Aslında söylemek istediğim bu değil elbette , ısrarla üzerinde durmak istediğim konu bilhassa taşıyıcı sisteme yönelik tahribatların belirlenmesine esas PERİYODİK DENETİMLERİN acilen başlatılması.
Konu hakkında önceki sayılarda bilgilendirme yapmıştım fakat kısaca hatırlatmakta fayda görüyorum.
Bakanlığımızın 12.08.2021 tarihli ve 2021/17 Genelgesi ile;
Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde, 23/6/2021 tarih ve 31520 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişikliğe gidilmiş ve bu kapsamda 23/6/2021 tarihinden itibaren iş bitirme aşamasına gelen yapılara, Bakanlığımızdan yapı denetim kuruluşlarınca temin edilen bina kimlik sertifikası asılacağı hükme bağlanmıştır. Bina kimlik sertifikası yapı denetimli olarak tanımlanan her binanın teknik ve genel bilgilerine Bakanlıkça farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle, hem bina sahibi vatandaşlarca hem de sonraki aşamalarda kamu görevlileri tarafından ulaşılması amacıyla geliştirilen ve binaların dış cephesine asılan bir tabela niteliğindedir. Yapılara kimlik belgesi verilmesi niteliğinde olan Bina Kimlik Sistemi ile, periyodik olarak denetiminin tekrar yapılarak, ilave kat atılması, kolon kesilmesi vb statik aykırılıkların engellenmesi hedefler arasındadır.
Arabalarımıza, iş makinalarımıza , basınçlı kaplarımıza, asansörlerimize nasıl belirli zamanlarda kontroller yapıp uygun olmadığı durumda kullanımına müsaade etmiyor ve kullanıcısını cezalandırıyorsak, içinde ailemiz ile birlikte yaşadığımız binalar için de aynı uygulamayı yapmalıyız. Bu uygulama başlamış olsaydı 6 Şubat depreminde pek çok bina hasar alabilir ama yıkılmaz ve can kayıpları olmazdı emin olun. BKS uygulamasının bir an önce 2026 yılı beklenmeden başlatılması önemlidir. Binasının oturma izni alındıktan sonra yeniden denetime tabi olacağını bilen vatandaş da bir tadilat yaparken an azından daha dikkatli ve bilinçli olur.