Sektöre büyük bir oyuncu dahil oluyor
Geçen günlerde Orman Genel Müdürlüğü Ankara Yerleşkesinde güzel bir çalıştaya konuk olduk. Uzun süredir üzerinde çalışıldığını duyduğumuz ancak, verilerinin henüz hazır olmaması sebebiyle bizlerle paylaşılmadığını düşündüğüm “Türkiye’de Düşük Maliyetli Enerji Verimli Ahşap Binaların Teşvik edilmesi Projesi” idi adı.
6 Şubat 2023’deki Kahramanmaraş merkezli büyük depremden sonra, Orman Genel Müdürlüğü’nün Deprem Bölgesine Ahşap Bina yapımı ile ilgili süreçleri başlattığı, depremden zarar gören 6 ilde, 21 ayrı lokasyonda, 8800 m2 İdari Bina, 89,976 m2 Hizmet Evi olmak üzere toplam 98.776 m2 alanda inşaat çalışmaları yürüttüğü, Orman Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler kalkınma Programınca (UNDP) ortaklaşa yürütülen Düşük Maliyetli Enerji Verimli Ahşap Binaların teşvik edilmesi projesi ile, katma değeri yüksek Yapısal Ahşap malzemenin üretimi, eksik standartların belirlenmesi, depreme dayanıklı, daha sağlıklı, enerji tasarruflu Ahşap binaların yapımının yaygınlaştırılmasıyla, finans mekanizmalarının tasarlanması amaçlanmaktadır.
Ahşap yapılarda, yapı malzemesi olarak kullanılabilmesi için Karaçam, Sarıçam, Göknar, Kızılçam, Sedir ve Ladin ağaç türlerine ait mekanik eğilme testlerinin yapıldığı, yapılan bu testlerin raporlanarak, Avrupa Standart Komitesi (CEN) tarafından onaylandığı, çekme mukavemet testlerinin de bu yıl yapılarak Türk Standartlarına dahil edileceğini öğrendik.
Bu çalışmaya bağlı olarak; 1 adet 5 Katlı Bina, 1 adet Okul Yerleşkesi, 1 adet 2 katlı Konut, 1 adet Tek katlı CLT (Kontra Masif Panel) ve GLT (Lamine Kiriş) ile yapımı öngörülen bina projeleri hazırlanmış.
Programın çıktılarından biri de 8.400 m2 alana eşit 6 Ahşap Bina inşa edilmesi imiş.
Ayrıca planlanan 6 Pilot Proje ile belirlenen bölgelerde, Ahşaptan olmak üzere, Orman Genel Müdürlüğü (Müze ve ziyaretçi Merkezi), Milli Eğitim Bakanlığı (Okul), TOKİ (Sosyal Tesis, Cami), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (Kültürel merkez), Boğaziçi Üniversitesi (Öğrenci Merkezi) olarak proje paydaşlarınca inşa edileceği, çalışmanın sonucunda, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Konut İşleri Ahşap Tanıtım/Destek Birimi kurulacağı, masif Ahşap sektörünü desteklemek için OGM’nin ihale prosedürünün revize edilmesi gibi çıktılarının olacağını da öğrenmiş olduk.
Dolayısı ile hep eksikliğini çektiğimiz, Yapısal Ahşap Standartlarına kavuşmak ve Çağdaş Ahşap Binalar ile ilgili örneklerin oluşması adına sevindirici gelişmeler. Bilmem, ben duyunca çok hoşuma gitti, sizler ne düşünürsünüz bu konuda? Karbon ayak izinin tartışıldığı bugünlerde betonarme veya çelik üreterek karbon vergisi vermektense, Ahşap üretip fazladan vergi iadesi almak iyi olmaz mı?