Direnemeyen Kent Bursa
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun (İKK) düzenlediği 'Direnen kent mi Bursa' ana temalı Bursa 6. Kent Sempozyumu geçen ay BAOB Ortak Salon'da gerçekleştirildi. Sempozyum hem 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi’nin ilk yıldönümüne denk gelmesi, hem de yerel seçimler öncesi adayların kendini test etmesi için çok önemliydi. Ancak toplantıya hiçbir belediye başkanının katılmaması, katılanların da ilk oturum sonrası çoğunun terk etmesi sebebiyle, katılımcıların fotoğraf çektirmesi dışında pek yerini bulmadı maalesef.
Halbuki konuşulan konular içinde, Bursa’nın yeni bir Kayapa Fayı olduğunun tespiti, direnen akademik odaların davalık olan binaları, kentsel suçlar, ovada yapılan çok katlı binalar ve mahkeme süreçleri, lojistik merkezi ile yaşananlar vb. ulaşım, kentsel dönüşüm, sanayi, tarım, altyapı ve buna benzer alanlarla ilgili kronikleşen sorunlardan bahsedildi.
Kentsel dönüşümün sadece isim benzerliği olduğu, yapılan dönüşümlerin sadece yenileme başlığı altına alınabileceği, ortak görüş olarak dile getirildi. Tabi anlamadığım şey, hala kentsel dönüşümde binaların betonarme olması ve çok katlının nasıl yapılacağı ile ilgili araştırma ve düşüncelerin devam ettiği. Halbuki her platformda dile getirdiğim üzere, kentsel dönüşümde, malzeme dönüşümünün de değerlendirilmesi ve artık depreme karşı, betonarmeden ahşaba bir geçiş yapılması gerektiğini zor da olsa söz alarak araya sıkıştırmak zorunda kaldım. Maalesef toplantı her ne kadar İKK olarak hazırlansa da kent sorunlarına ahşabın çözüm sunabileceği kulak arkası ediliyor. Halbuki tüm dünyada bir ahşaba dönüş var ve ekolojiden, sıfır karbona, depremden, sağlıklı binalara “ahşabın gücü” fark edilmiş durumda. Umarım bizim yöneticilerimiz de bunun geç kalmadan farkına varırlar.
Deprem İnsiyatifi Çalışma Grubu’nun hazırladığı ve benim de belki tarzıma uygun olduğu için çok hoşuma giden, Sorunun Büyüklüğünü Anlamayan Kent Yöneticileri İçin, “Deprem sonrası günü kurtaracak önlemler” başlığı altında;
Hasköy mezarlığı yetmeyeceği için yeni mezarlık alanının tahsisi,
Enkaz altındakileri kurtaramadığımızda yayılacak kokuyu geçiştirecek dron destekli hoş koku püskürtülmesi
Ceset ve uzuvdan tespit yapabilecek Mobil DNA tespit aracı
Arkada kalmak, ölmekten daha zor diyenler için, 5 kişinin yatabileceği “Ortak kader yatağı” projesi
Üstünüze düşen tavanın uzun süre üstünüzde kalacağı düşünülerek “Yenebilir asma tavan” geliştirilmesi gibi proje teklifleri, sanırım konuyu anlamayan veya anlamak istemeyen yöneticiler için daha kolay çözüm olacaktır.
Alınmayan tedbirlerle, yapılması gerekenlerin yapılmamasıyla, sonumuzun Kahramanmaraş depreminde yaşananlardan çok farklı olmayacağı bu sempozyumla bir kez daha görünmekte, yöneticiler ise hala olayın vehametini kavrayamayıp, günü kurtarma peşinde. Halk ise binası üzerinden, günlük kazançları nasıl katlayacağı planlarını yaparken bir depreme daha yakalanacağız.
Yapılan toplantıların sonuç bildirgelerinin altına imza atacağını dile getiren yöneticiler, umarım seçim sonrası sözlerini çabuk unutmazlar.
Son söz olarak sempozyumda sunum yapamamış olmam sebebiyle buradan bir kez daha üstüne basa basa yazmış olayım. “Depremde ahşap binalarda ölüm oranı sıfıra yakındır.”