Araklama - Geliştir !!!
Değerli okurlar;
Biliyoruz ki, işadamları rekabetten hoşlanmaz. Çünkü rekabet, fiyatları düşürür, karlılığı azaltır. Rekabetin olmadığı yerde de, tekel oluşmaya başlar ve bu anlayışın da devletin koyduğu bazı kısıtlarla önüne geçilmeye çalışılır. Çünkü tekelci anlayışın, piyasalara farklı tahakkümü söz konusu olur.
Bunun bir istisnası var, nedir biliyor musunuz? Marka ve Patent Kanunu.
Ürünlerinizi ve firmanızı, patent ve tasarım tescil ile desteklemeniz, size o konuda tekel oluşturma hakkını verir. Yani ürettiğiniz ürünlere benzeyebilecek ürünleri bir başka firmanın üretmesini engellersiniz. Ancak bunu yaparken, siz de başka firmaların ürünlerini taklit etmeyeceksiniz. Yani artık AR-GE denilen Araştır-Geliştir birimini, Arakla-Geliştir olmaktan çıkarmalısınız.
Biliyor musunuz, artık son dönemlerde Adliyelerde Fikri ve Sınai Haklar davaları yüzlerce oldu. Mahkemeler dosyalara, icra daireleri icralara yetişemez oldu. Haklar öne çıkmaya ve mahkeme süreleri azalmaya başladıkça da, elinde Marka ve Patent tescili olan firmalar, bu konuda taklit ettiği söylenilen firmaları bolca dava etmeye başladılar.
Düşüncem o ki; önümüzdeki dönemde bu davalar karşılıklı olarak yoğun şekilde devam edecektir. Ben aşağıda kısaca tescil sayesinde hangi haklara sahip olduğunuzu veya taklit ürün yapmanız durumunda nelerle karşı karşıya kalabileceğinizi bilgilendirmeye çalıştım. Buyurun inceleyelim:
Özel Hukuki Koruma
Tescilli bir markaya tecavüz halinde marka sahibinin açabileceği hukuk davaları ve yöneltebileceği talepler Sınai Mülkiyet Kanunu madde 149’da sayılmıştır. Sınai mülkiyet hakkı tecavüze uğrayan hak sahibi, mahkemeden aşağıdaki taleplerde bulunabilir:
1. Fiilin tecavüz olup olmadığının tespiti,
2. Muhtemel tecavüzün önlenmesi,
3. Tecavüz fiillerinin durdurulması,
4. Tecavüzün kaldırılması ile maddi ve manevi zararın tazmini,
5. Tecavüz oluşturan veya cezayı gerektiren ürünler ile bunların üretiminde münhasıran kullanılan cihaz, makine gibi araçlara, tecavüze konu ürünler dışındaki diğer ürünlerin üretimini engellemeyecek şekilde el konulması.
6. Yukarıdaki gibi el konulan ürün, cihaz ve makineler üzerinde kendisine mülkiyet hakkının tanınması,
7. Tecavüzün devamını önlemek üzere tedbirlerin alınması, özellikle masraflar tecavüz edene ait olmak üzere yukarıdaki gibi el konulan ürünler ile cihaz ve makine gibi araçların şekillerinin değiştirilmesi, üzerlerindeki markaların silinmesi veya sınai mülkiyet haklarına tecavüzün önlenmesi için kaçınılmaz ise imhası,
8. Haklı bir sebebin veya menfaatinin bulunması hâlinde, masrafları karşı tarafa ait olmak üzere kesinleşmiş kararın günlük gazete veya benzeri vasıtalarla tamamen veya özet olarak ilan edilmesi veya ilgililere tebliğ edilmesi,
Yeni dönemde AR-GE birimlerine daha fazla önem verilerek, her firmanın üretim özelliklerine uygun ürünler üretebilmesi ve dünya pazarlarına açılabilmesi dileğiyle, saygılar sunuyorum.