2015’in bu son sayısında köşe yazımı yılın genel değerlendirmesine ayırmak istedim. Özellikle son 10 yıldır büyük bir çıkış yakalayan inşaat sektörünün Bursa’da 2015 performansına gelin birlikte göz atalım.
7 Haziran ve 1 Kasım gibi iki genel seçimin yaşanmasına, yanı başımızda Suriye ve Irak gibi komşularımızda savaş olmasına, ülkemizde tırmanan terör olaylarına, dövizde yaşanan yükselişe, yüksek konut kredi faizlerine ve yılın son dönemecinde cereyan eden Rusya krizine rağmen inşaat sektörü geçen yıla göre bu yılı da büyüme ile kapatacak.
Satışlar Kasım sonunda 2014’ü geçmeyi başardı
Yaşanan onca olumsuzluğa rağmen sektör büyümeye devam etmeyi başarmış görünüyor. Bursa’da 2015 yılı Kasım ayı sonu itibariyle gerçekleşen konut satışı rakamları 44.916 görünüyor ki bu da geçen yılın tamamını şimdiden geçmiş durumda. 2014’de yapılan satışların toplamı 42.437 olarak gerçekleşmiş. Ankara’nın Kasım sonu toplam rakamı ise 130.491 adet. Yani Bursa’nın 3 katına denk geliyor. Ankara rakamlarını vermemin özel bir nedeni var o da Ankara nüfusu Bursa nüfusunun neredeyse iki katı, buna karşılık konut satışları üçe katlamış. 2016 yılı Nisan ayında tamamlanması beklenen İzmit Körfez köprüsü projesinden sonra Bursa’da da nüfus patlaması bekleniyor. Gelişmiş sanayisi, turizm potansiyeli ile ticaret ve istihdam konusunda fırsatlar barındıran Bursa’nın önümüzdeki 10 yılda nüfusunun 5 milyonu bulması bekleniyor. Bu da Bursa bir Ankara olacak demektir. Hal böyle olunca en az 20 yıl Bursa’da inşaat sektörünün önünün açık olduğunu söyleyebiliriz.
Ülkemiz halen gelişmekte olan ülkeler statüsünde. Sanayisi gelişiyor, turizmi gelişiyor, ticareti gelişiyor, ihracatı gelişiyor ve nüfusu gelişiyor. Bu durumda da inşaat sektörüne sanayi, ticaret ve konut alanlarında yeni üretimler yapmaktan başka çare kalmıyor.
Yabancıların Bursa’ya ilgisi artıyor
Yabancıya yapılan konut satışlarında da Bursa başarılı bir performans ile Türkiye’de diğer iller sıralamasında her geçen yıl yerini yükseltmeyi başarıyor. Bu yıl itibariyle toplam satışlarda üçüncü sıraya yerleşen Bursa’da yabancıya yapılan konut satışları Kasım sonu itibariyle 1.362 olarak gerçekleşti. Geçen yılı tamamına göre artış oranı ise %43 civarında. Takdire şayan bir performans. Ancak artış oranında Trabzon’un lider ve Yalova ile Sakarya’nın da onu takip ettiğini hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu pazarda yakalanan yükselişte kuşkusuz İMSİAD’ın ve müteahhit işadamlarımızın katkısı büyük.
2016’da durum nasıl olacak?
2015 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı %20,6, yüzölçümü %24,8, değeri %19,9, daire sayısı %23,6 oranında azaldı. Peki bu ne anlama geliyor? Önümüzdeki yıl inşaat sektöründe eğer tedbir alınmazsa özellikle iç pazarda bir duraksama yaşanabilir. Belediyelerin kentsel dönüşüm projeleri ile sektöre kazandıracakları ivme, yabancıya yapılan satışlardaki yükselişin devamı ve genel ekonomik konjonktürün olumlu bir seyir izlemesi beni haksız çıkarabilir. Umarım da öyle olur. Yeni yılın ülkemize ve halkımıza sağlık, mutluluk, huzur ve bereket getirmesini diliyorum.