Bildiğiniz üzere belediyeler, şehirlerin genel yönetiminden ve kamu hizmetlerinin sağlanmasından sorumlu kurumlardır. Görevleri ise genellikle şehirlerin ihtiyaçlarına ve yerel koşullara göre değişiklikler gösterse de; genel olarak şehirlerin yaşanabilirliğini artırmak, halkın refahını sağlamak ve şehirlerin sürdürülebilir gelişimini desteklemektir. Altyapı hizmetleri (su ve kanalizasyon sistemleri, elektrik ve doğalgaz şebekeleri, yol ve kaldırım bakımı gibi temel altyapı hizmetleri), şehir planlama ve imar, ulaşım hizmetleri, kamusal hizmetler, sağlık hizmetleri, çevre temizliği ve çöp toplama, eğitim ve sosyal hizmetler, kültürel ve turistik faaliyetler ise belediyelerin sağlamaları gereken temel görevler arasında yer alır.
Bir profesyonel olarak benim bu yazımda değinmek istediğim konu ise; belediyelerin her şeyden önce çok doğru bir şekilde kurgulamaları gerektiğini düşündüğüm, şehir planlaması ve kentsel tasarım olacaktır. Zira iyi düşünülmüş şehir planlaması ve kentsel tasarım ile, şehirlerin genel çekiciliği ve işlevselliği artar. Etkin ulaşım ile iyi düşünülmüş imar ve sürdürülebilir uygulamalar, kentteki yaşam kalitesini artırır.
Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olan, tarihi ve kültürel mirası ile, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeliyle dikkat çeken, yaşadığımız güzel kentimiz Bursa’mızı da bu minvalde değerlendirmem gerekirse; öncelikle kentimizin tarihî mirasının, kimliğinin ve karakterinin korunması oldukça önemlidir. Kentimiz, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olması nedeniyle zengin bir tarihî mirasa sahiptir. Tarihî çarşıları, hanları, camileri ve türbeleri ile tarihî dokusunun korunması ve doğru restorasyonlardan geçmesi gerekir.
Doğal güzellikleri ve yeşil alanlarıyla ünlü, Uludağ'ın eteklerinde yer alan Bursa, doğal parklarla, bahçeler ve yeşil alanlarla çevrilidir. Bu yeşil alanların korunması ve çoğaltılması, şehir sakinlerinin nefes alabileceği, doğayla iç içe zaman geçirebileceği alanların oluşturulması; olanların da korunması önemlidir.
Ayrıca Bursa’da, nüfusun hızla artmasıyla birlikte ulaşım ve altyapıya olan ihtiyaç da sürekli artmaktadır. Son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte Bursa'da ulaşım ağları ve altyapı geliştirilmekte; metro, tramvay ve otoyollar gibi ulaşım imkanları genişletilmektedir. Ancak, trafik yoğunluğu ve park sorunları gibi bazı sorunlar halen devam etmektedir. Bu konuların çözümü için doğru planlamalar yapılmalıdır.
Hızlı bir kentsel dönüşüm sürecinden geçen kentimizde, özellikle merkezi bölgelerde eski yapıların yenilenmesi ile modern konut ve iş merkezlerinin inşası gibi projelerle şehrin fiziksel görünümü değişmektedir. Yaşanan bu dönüşüm sürecinde, tarihî dokunun korunması ve sürdürülebilirlik ilkelerine dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Bunlara ilaveten, kentimizde şehir planlaması ve kentsel tasarım anlamında göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli faktör ise kent estetiğidir. Kentsel estetik; kentin fiziksel görünümünü, tasarımını ve kentteki güzellik algısını ifade eder. Şehrin sokaklarıyla, binalarıyla, yeşil alanların ve kamusal alanların düzenlenmesi ile; sokak mobilyaları, aydınlatma sistemleri ve bina cephesi tasarımları gibi unsurlarla şekillenen kent estetiği, insanların şehirde olmaktan ve gezip deneyimlediklerinden kendilerini hoşnut ve memnun hissetmelerini sağlar. Bursa’da da, bu algı ile, kentsel estetik ve mekân kalitesinin artırılması sağlandığında, şehir sakinlerinin yaşam kalitesi yükselecek, şehrin çekiciliği artacaktır. Başarılı kurgulanmış bir kentsel estetik, şehir sakinlerinin gurur duyduğu, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdüğü bir çevre oluşturacak, sosyal etkileşimler için de teşvik edici olacaktır.