İnsanoğlu var olduğu zamandan beri bir takım şeylerin inşası içindedir. Bunlar kimi zaman barınmak için kimi zaman daha kaliteli yaşayabilmek adına yapılmaktadır. Çok büyük şehirlerde yaşayan insanların genel olarak şehir yaşantısından bunaldıkları ve yoruldukları gözlemlenmektedir. Yüksek binaların varlığının insanlara nefes alma ortamı yaratmayışı, gürültü kirliliği ve kirli hava sağlığı kötü etkilerken psikoloji üzerinde de olumsuz etki yaratmaktadır. Aslında hayat kalitesini artırmak amaçlı yapılan bu yapılar aksine bu kaliteyi düşürerek insanların taş bloklar arasına sıkışmasını sağlamaktadır.
Çağımızın en belirgin özelliklerinden biri olan kentleşme olanca hızıyla devam ederken bu hızın ivmesine paralel olarak maalesef betonlaşma süreci de beraberinde gelmektedir. Kentleşmenin onca yoğun, rutin ve homojen yapısına rağmen yapılaşma eğilimleri ve imar politikaları açısından oldukça eksik olduğumuzu gözlemlemekteyim.
Özellikle konut alanlarının çok yüksek katlı binalarla ve bitişik nizam planlanması, yapılarda da düz duvarlı beton öğelerinin kullanılması sanallaşan, sanallaştıkça hormonlaşan ve homojenleşen kütleleri ve bu kütleler içinde robotlaşmış kitleleri doğurmaktadır.
Bu günkü kentsel dönüşüm kapsamında ortaya koyulan ürünler, mimari tasarımlarda yaşam alanı dediğimiz alanlara daha fazla özen gösterilmesi ve bu yapılanma esnasında ticari kaygılardan kaçınılması gerektiği düşüncesindeyim. Aynı sağduyu resmi kurumlar tarafından da gösterilmeli ve gerekli yaptırımlar ile projelere onay verilmelidir.
Nitelikli kalifiye personeller ve doğru projeler ile ancak doğru bir kentleşme yapılabilir. Hem özel inşaat firmalarında hem de devletin resmi kollarında bu anlamda deneyim ve tecrübe kazanmış alanında profesyonelleşmiş personeller ile çalışılması gereklidir.
Yaşadığımız dünyayı bizden sonraki nesillere de yaşanabilir bırakmanın bizlerin en büyük görevi olduğunu düşünüyorum. Burada inşaat sektörünün üzerine düşen çok fazla görev var. Doğru proje, doğru malzeme ve kalite işçilik ve sağduyu bunların başında geliyor.