banner94

banner77

banner69

banner88

13.11.2023, 16:33 157

Ahşap ve mobilyada kalkınma stratejisi

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırladığı, bir süredir üzerinde çalışılan, 60 özel ihtisas komisyonu ve 27 çalışma grubu oluşturularak ekim ayı ortasında TBMM'ye sunulan, 12’nci Kalkınma Planı, TBMM'de geçtiğimiz günlerde kabul edildi.

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren plan "istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi", "yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim", "nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum", "afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre" ve "adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim" olmak üzere 5 ana eksenden oluşuyor.

Söz konusu plan döneminde, büyüme oranının yıllık ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor. Plan dönemi boyunca, 5 milyon ilave istihdam sağlanarak işsizlik oranının dönem sonunda yüzde 7,5'e düşürülmesi, 2023 sonunda yüzde 65 olması beklenen enflasyonun da 2028 yılında yüzde 4,7'ye düşürülmesi amaçlanıyor.

Diğer eksenleri başka yazarlar mutlaka irdeleyecektir, ben bu köşe yazımda “Yeşil ve Dijital Dönüşümle Rekabetçi Üretim” konusu üstünde duracağım. Özellikle “Ahşap Sektörü”nün şapkasını önüne koyarak uzun soluklu plan yapmasını gerektiren pek çok incelikleri barındıran hedefleri içeriyor bu konu.

Genelde tüm sanayicileri, özelde ise ahşap sanayicileri ilgilendiren konuları maddelemek gerekirse;

  • İmalat sanayinde yeşil dönüşüm desteklenecek döngüsel ve sürdürülebilir üretim

uygulamalarının artırılması sağlanacak,

  • Ar-ge faaliyetleri ve teknoloji transferi desteklenecek,
  • Yeşil dönüşüm projeleri tasarlanacak Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgeleri yaygınlaştırılacak,
  • Temiz enerji üretimi ve kullanımı teşvik edilecek, atıkların endüstriyel kullanımı

ve döngüsel ekonomi uygulamaları yaygınlaştırılacak KOBİ’lerin yeşil dönüşüme yönelik farkındalıkları artırılacak ve sektörel dönüşüm profilleri oluşturulacak,

  • Sektörel değerlendirmelerin yapılması ve dönüşüm stratejilerinin hayata geçirilmesi sağlanacak,
  • Enerji verimliliği ve tasarruf potansiyeli yüksek teknolojik yatırımlar desteklenecek,
  • Yeşil sanayi işletmelerinin yetkin dönüşüm danışmanlarının belgelendirilmesi ve desteklenmesi sağlanacak,
  • Tesislerin temiz üretim yaptıklarını gösterecek şekilde sertifikalandırması sağlanacak,
  • Sanayinin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan atıkların kaynağında ayrı toplanması sağlanacak, imalat sanayinde sektörel analizler yapılarak, yapay zeka, büyük veri analitiği, ileri otomasyon vb gibi dijital teknolojilerin imalat süreçlerine entegre edilmesi ve imalat sanayinde dijital dönüşüm teşvik edilecek,
  • Verimlilik artışı amacıyla kurulan model fabrikaların bölgesel bazda ve dijital dönüşüme yönelik yeni hizmetler verecek şekilde tasarlanması sağlanacak ve etkinliği artırılacak,
  • Yatırımcıların faydalanması için uygun yatırım yerlerini içeren yatırım yeri envanteri oluşturulacak,
  • OSB’lerdeki yer sahipliğinin el değiştirilmesi suretiyle, değer artışlarına izin vermeyecek şekilde maliyet etkin kullandırılmasına yönelik düzenleme yapılacak OSB’lerdeki yatırımcılara kiralanabilir arazi ve hazır fabrika binası imkanlarının sağlanması için çalışmalar yürütülecektir.

Umarız ki, yeni planlanan Organize Sanayi Bölgeleri de bu hedeflere uygun stratejilerle hazırlanıyordur.

Tüm sektöre, aydınlık bir gelecek için, bilim ve teknolojiye kapılarını açık tutmalarını tavsiye ederek, karbon emisyonlarını azaltan, temiz enerjili, hayırlı üretimler diliyorum.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
10°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89