Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırladığı, bir süredir üzerinde çalışılan, 60 özel ihtisas komisyonu ve 27 çalışma grubu oluşturularak ekim ayı ortasında TBMM'ye sunulan, 12’nci Kalkınma Planı, TBMM'de geçtiğimiz günlerde kabul edildi.
Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren plan "istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi", "yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim", "nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum", "afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre" ve "adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim" olmak üzere 5 ana eksenden oluşuyor.
Söz konusu plan döneminde, büyüme oranının yıllık ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor. Plan dönemi boyunca, 5 milyon ilave istihdam sağlanarak işsizlik oranının dönem sonunda yüzde 7,5'e düşürülmesi, 2023 sonunda yüzde 65 olması beklenen enflasyonun da 2028 yılında yüzde 4,7'ye düşürülmesi amaçlanıyor.
Diğer eksenleri başka yazarlar mutlaka irdeleyecektir, ben bu köşe yazımda “Yeşil ve Dijital Dönüşümle Rekabetçi Üretim” konusu üstünde duracağım. Özellikle “Ahşap Sektörü”nün şapkasını önüne koyarak uzun soluklu plan yapmasını gerektiren pek çok incelikleri barındıran hedefleri içeriyor bu konu.
Genelde tüm sanayicileri, özelde ise ahşap sanayicileri ilgilendiren konuları maddelemek gerekirse;
uygulamalarının artırılması sağlanacak,
ve döngüsel ekonomi uygulamaları yaygınlaştırılacak KOBİ’lerin yeşil dönüşüme yönelik farkındalıkları artırılacak ve sektörel dönüşüm profilleri oluşturulacak,
Umarız ki, yeni planlanan Organize Sanayi Bölgeleri de bu hedeflere uygun stratejilerle hazırlanıyordur.
Tüm sektöre, aydınlık bir gelecek için, bilim ve teknolojiye kapılarını açık tutmalarını tavsiye ederek, karbon emisyonlarını azaltan, temiz enerjili, hayırlı üretimler diliyorum.