Sen sus belgelerin konuşsun
Sektörümüzde kurumsallaşma ihtiyacı her geçen gün daha da ön plana çıkıyor ve kaçınılmaz hale geliyor. Daha da ön plana çıkacak ve kaçınılmaz hale gelecek ! Nedir kurumsallaşma ? Temel olarak , işletmelerin insanların değişkenliklerinden etkilenmemesi diyebiliriz. Tanımlar çok , yöntemler ondanda çok ama temel esaslardan bir tanesi de belge , belgelendirme.
Ben işimi çok iyi yaparım ! Neye göre ?
Ben çok iyi ustayım ! Kime göre ?
En iyi inşaat benimkisi ! Öyle mi ?
Halihazırda bazı büyük ölçekli , ulusal ve uluslar arası sahada iş yapan inşaat şirketleri bu gerçeğin farkına varmışlar ve gereklilikleri yerine getirmekteler. Yerel bazda bazı nadir firmaların da antetlerinde ISO 9001 gibi kalite belgelerinin olduğunu görebiliyoruz , ama uygulama ne kadar başarılı ? Sektörel bazda önemli olan kurumsallaşma ve kalite sürecinin bir nev’i ispatı sayılan belgelendirmenin genele yayılması , çünkü belge standartları korumayı ve istikrarı gerektiriyor. Alt yapı taahhüt işlerinden , konut yap-sat işlerine kadar tüm inşaat sektörü mensubu firmaların , temel izolasyonundan , çatı kaplamalarına kadar tüm işlerini belgelendirmek zorunda olacakları bir sona doğru gitmekteyiz.
Günümüzde TSE belgesi olmayan kabloları elektrik tesisatımızda kullanamıyoruz , CE belgesi olmayan asansörü inşaatımıza taktıramıyoruz. Mecburiyetler devam ediyor , şimdilik kısmen göstermelikte olsa , enerji kimlik belgesi olmadan , hatta enerji verimliliği en az C sınıfını sağlamadan yapı kullanma izni alamıyoruz. Bitmedi , yeni gerekliliğimiz belgeli malzemelerin , uygulamasını yapacak iş gücünün de yeterliliğinin belgelendirilmesi. Bu konuyu biraz açmakta yarar var.
Yaklaşık bir yıl önce resmi gazete ilan edilen kanunla “tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde” çalışanların “mesleki yeterlilik belgesi” alması zorunlu hale getirildi , bu zorunluluk 26 Mayıs 2016 günü uygulanmaya başlıyor. Kanun kapsamına alınan 40 mesleğin sektörel dağılımına bakıldığında tabii ki aslan payı 17 meslek ile inşaat sektörünün , kalıpçı , demirci , duvarcı , sıvacı… yani şantiyelerimize giren hemen herkesin belgesinin olması zorunlu hale geliyor. Mevcut duruma bakıldığında bu durum içinden çıkılmaz hale gelebilir ; sınav öncesi eğitim , çalışanların bu işe motivasyonu , taşeronların sürece dahil edilmesi , bu sürecin işleri aksatmadan devam ettirilmesi , sınavdan bir seferde başarılı olarak geçilmesi halinde geri alınacak olsa da azımsanmayacak bir tutar olan sınav ücretinin kimin tarafından ödeneceği gibi bir çok dinamik var. Bu işin en olumlu yanı ise şehrimizdeki hemen her taşın altına elini koymuş olan BTSO’nun burada da aktif olarak yer alması. Bu belgelendirme sürecinin ana unsuru olan belgelendirme yetkisi BTSO’nun kurmuş olduğu Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi MESYEB tarafından alınmış ve bunun için gerekli alt yapılar nedeyse tamamlanmış durumda. Bu merkez hali hazırda sektörümüzle dolaylı yoldan ilgili birkaç mesleğe sınav yapıp belge verebilirken , çok yakında kanun kapsamında sektörümüzün doğrudan etkilendiği 17 mesleğin 14’üne sınav ve belgelendirme yapabilecek. Ancak 26 Mayıs tarihine çok az bir süre kaldı , bu sürede çalışanların tümünün bu belgeyi almaları mümkün değil , uygulamanın yapılmaya başlanması ve olası denetimlerde cezai müeyyidelerden kurtulmanın yolu ise MESYEB ile bir an önce iletişime geçip yapılacak sınav takvimine dahil olmak. MESYEB yetkilileri sınav takvimine dahil olunduğunu ve bu tarihin beklendiğini gösteren belgenin denetim anında yeterli olacağını belirtiyorlar.
Zorunluluk esasına dayanan bu belgelerin yanı sıra , farkındalık yaratmak için alınabilecek belgelerinde gerekliliği her geçen gün artmakta.
Yeşil bina sertifikaları şehrimizde de duyulmaya başladı , dünya çapında akredite edilmiş firmalar bu sertifikaları verebiliyorlar , Leed ve Breeam en bilinenleri. Yada başka bir şirket gelip projeyi istenirse en başından itibaren veya yalnızca istenilen bir bölümünü yine sizin belirleyeceğiniz normlara göre denetleyip bunu da belgelendirebiliyor. Bir çeşit yapı denetim işlevini üstlenen bu şirket uluslararası bilinirliği olan ismiyle sizin işinizin kalitesinin altına imzasını atıyor. Peki ne olacak bu belgelendirmelerin sonunda? Müşteriler , bankalar , sigorta şirketleri yapılan işle ilgili bilgileri bizlerden almayacaklar , biz susacağız , belgelerimiz konuşacak…
Son söz olarak söylemek isterim ki ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği bu acılı günlerde gelen şehit haberleri ve bombalama görüntüleri benimde içimi acıtıyor. Ancak Türkiye Cumhuriyeti ve bu bayrak altında yaşayan tüm halklar ne kadar ulvi ve asildir ki her darbede birbirine daha da sarılıyor ve bütünleşiyor. Ülkemizin geleceğine olan inancımızın hiçbir zaman eksilmemesi ve karamsarlığa dönmemesi dileğiyle…