Ne olacak bu fazla çiplere ?
Takip edenler bilir, Mart ayı yazımda Yapı Denetim Sistemindeki yeni gelişmelerden bahsetmiştim. 22 Şubat 2024 tarihinde 32468 Sayılı “Yapı Malzemeleri Ve Zemin Laboratuvarları Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve yine aynı tarih ve sayı ile ‘4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu Kapsamında Denetimi Yürütülen Yapılara ait Taze Betondan Numune Alınması , Deneylerinin Yapılması ,Raporlanması Süreçlerinin İzlenmesi ve Denetlenmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ yayınlandı” diyerek. Artık yapı denetim firmalarının sözleşme bedellerinden, ödenen betonarme yapıların beton deneylerinin izlenmesine yönelik kullanılacak etiket bedelleri ve betonarme yapının taşıyıcı sistemine ilişkin taze beton, sertleşmiş beton (karot) ve betonarme çeliği deneylerinin yönetmelik yayın tarihinden sonra sözleşmesi İMZALANMIŞ olması şartı ile yapı müteahhidince ödenecek diye müjde vermiştim bir nevi. Bizler adına sevindirici bir gelişme idi evet. Fakat özellikle çip bedellerine yapılan yüzde 250 oranındaki zam ciddi manada bir tepki oluşturdu. Bu da yetmezmiş gibi 250 adetten az satılamayan çiplerin, bu sayıda çip kullanılmayacak olan şantiyeler için müteahhide aldırılmak zorunda bırakılması bardağı taşırdı. Şimdilik kalan çipin iadesi ve başkasına aktarımı da söz konusu değil. Sürekli inşaat yapan ve büyük inşaatlar yapan müteahhitler için sorun yok belki ama şu sıralar öyle inşaatlar da çok yok zaten. Şöyle bir örnekle daha anlaşılır hale getireyim konuyu. 3 katlı 500 m2’yi geçmeyen bir yapıda kullanılacak çip sayısı (teste tabi tutulacak her yaş numune küpünün içine 1 tane çip konuluyor) 76 adet civarında. Geçici müteahhitlik ile 1 defaya mahsus kendine bina yapan biri kalan 174 adet çipi ne yapacak belli değil. Başkasına aktaramaz, ASLESAN’a iade de yapamıyor. Tam da “ATSAN ATILMAZ SATSAN SATILMAZ” denilebilecek bir durum. Aslında bunu düşünmek ve kurgulamak hiç zor değil. Defaten bizler de görüş bildirdik ama bizi pek dinleyen yok her zamanki gibi…
Konuyla ilgili ikinci sıkıntı da müteahhit tarafından satın alınan çiplerin yapının ruhsat alındıktan ve hatta işyeri teslimi yapıldıktan sonra sipariş edilebiliyor olması. Bu da bize hep stresli bir süreç halinde geri dönüyor. Siparişlerin laboratuvara gelişi 4-5 gün sürüyor üstelik. Aslında kanuna göre doğrusu da bu. Fakat bizdeki uygulamalar buna uymuyor çoğu zaman.
Biliyorum ki birkaç ay sonra bu durum şikayetlerin artması ile birlikte bir çözüme ulaşacak. Ama neden baştan böyle başlamıyor da, niye bizde bu işler böyle hep sonradan düzenlenir anlamak da mümkün değil. Yetkililer bence çözümü de biliyor ama amaç nedir bunu düşünmeyi sizlere bırakıyorum . Zira ben artık düşünemiyorum…