Ne çabuk unutuyoruz söylediklerimizi
Bundan 7 ay önce yani Nisan ayı yazımda “SURDA GEDİK AÇMAYIN “ başlığı ile bizden tarafta yaşanan sıkıntıyı dile getirmiştim. Kısaca hatırlatmam gerekirse;
4708 sayılı Yapı Denetim Kanununun ilgili “Yapı Sahibi ile Yapı Denetim Kuruluşları arasında imzalanan hizmet sözleşmesinin elektronik ortamda belirlenmesine esas yönetmeliği tam da yazımda konu ettiğim maddeler üzerine güncelleniyor. Ama beklenmedik ve olmaz dedikleri bir şeklide. O dönem Genel Müdürümüz olan Banu Aslan hanım (şu an Mesleki Hizmetler Genel Müdürü ) yapı müteahhitleri tarafından önerilen, ilk atamada 2 farklı yapı denetim firması atanıp içlerinden birini seçmek suretiyle hizmet alınması uygulamasını doğru bulmayıp surda gedik açmak olur demişti.
Fakat görünen o ki yeni müdürümüz bu konuda aynı fikirde değil. Bakanlıktan makama sunulan değişiklik önerisinde “Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedeline esas inşaat alanı 500 metrekareye kadar olan yapılarda yapı sahibince belirlenen yapı denetim kuruluşuyla, diğer hizmet sözleşmelerinde ise Bakanlıkça yayımlanacak usul ve esaslara göre o yapı için ildeki faal yapı denetim kuruluşu sayısı da dikkate alınarak elektronik ortamda aynı anda belirlenen en fazla iki yapı denetim kuruluşundan biriyle, yapı sahibi arasında yapı denetim hizmet sözleşmesi akdedilir. maddesi var. Yani 2 yapı denetim firması o işi almak için tercih edilmeyi bekleyecek. Oysa ki yönetmeliğe göre geçerli bir gerekçeniz olmadan ne yapı denetim firması ne de yapı sahibi iş akdini sonlandıramıyordu. Tercih eden kim olacak, tabi ki yapı sahibi adına müteahhit. Eeeee ne oldu hani 2019 sonrası başarıları ile övündüğünüz, bu yönetmelik için “Müteahhit ile yapı denetim arasındaki ticari bağ nedeniyle ortaya çıkan denetim zafiyetinin önüne geçti” diye açıklamalar yaptığınız sistemi neden yeniden aynı zafiyete kurban etmeye çalışıyorsunuz . Anlamak mümkün değil gerçekten de.
Evet yapı denetim sisteminde bir takım sıkıntılar var, yönetmelik kağıt üzerinde çok başarılı ama uygulamada yaşanan aksaklıklar var bunu yaşıyor ve görüyoruz. Ama bu sorunları çözmenin yolu sistemi eskiye çevirmek olamaz, olmamalı. Bizler şartlar ne olursa olsun mesleğimizi yapmaya, can güvenliğini temin etmeye ,güvenli binaların üretilmesine katkı koymaya devam edeceğiz. Bakanlığımızın acilen bu düşüncesinden geri dönmesi gerekiyor diye düşüyorum, düşünüyoruz. Bu uygulama sektördeki dayanışmayı ve birliği bozacak ve art niyetlilerin ekmeğine yağ sürecektir. En yakın örneğini Şubat ayında yürürlüğe giren laboratuvar hizmet bedellerinin Yapı müteahhidince ödenmesi ile ilgili uygulamada yaşıyoruz. Öncesinde hizmet bedellerinde ve hizmet kalitesinde taviz vermeyen yapı laboratuvarları bu uygulama sonrası ciddi bir fiyat indirimine girerek hizmet kalitelerini de oldukça düşürdüler. Görünen köy kılavuz istemez, yapı sahibinin (realitede müteahhidinin) denetim firmasını seçmesine yeniden müsaade edilirse denetim zafiyeti oluşacağı da kesindir. Bu kararın iptal edilmesi elzemdir…