Mimari Restorasyon ve Kültür Turizmi
Mimari yapılar ve mimari etkiler kent kültürünü oluşturan öğelerin başında gelmektedir. Bursa gibi tarihi kentlerde bu özellik daha da ön plana çıkarak kentin gelişimine ilerlemesine ve vizyonuna katkıda bulunmakta, yön vermektedirler.
Kent kültürü ve restore edilen tarihi ve kültürel yapılar bacasız sanayi olarak kabul edilen turizmin gelişiminin temel taşıdır.
Turizmin ülkelerin ekonomilerine sağladığı büyük katkıdan dolayı ülkeler bu sektöre önem vermektedir. Turizm sektörü ülkelerin sahip olduğu mimari yapılarla da yakından ilgili olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar diğer ülkelerin kültürünü, tarihini ve mimarisini merak etmekteler. Bu bağlamda ülkeler sahip oldukları mimari yapıları ister korumak geliştirmek, isterse de turistleri çekmek adına mimari çalışmalar ve düzenlemeler yaptırmaktadır.
Kültür turizmini Dünya Turizm Örgütü şöyle tanımlamakta; “İnsanların eğitici öğretici, sanatsal festivaller gibi organizasyonlara seyahat etme ve bu seyahat sırasında gittiği bölgenin dini kültürel tarihsel yapılarını ve doğasını irdelemek sebebiyle turizm hareketlerine katılması” şeklindedir. Kültür turizmi toplumların kendi ya da diğer toplumların tarihini, kültürünü öğrenmeleri için turistik maksatla seyahat etmesidir
Kentsel bütünü oluşturan yapılar toplumların kültürlerini ve yaşam biçimlerini yansıtmaktadır. Geçmişten günümüze gelen tarih ve kültür birikiminin izlerini tarihi yapılar üzerinde görebiliriz. Bu bağlamda turizm ve kent ilişkisinden yola çıkarak kent kültürünün turizm üstündeki etkisinin önemine dikkat edilmesi gerekmektedir. Tarihi çevre bilinciyle hareket ederek geleneksel yapıya sahip kentlerin özgün yapısı ve karakteristik özelliğinin korunması gerekmektedir. Geleneksel kentlerin mimari miraslarını rölöve çalışmaları ile arşivleyerek geleceğe aktarmak görevimizdir.
Bursa ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edildi. Bu önemli gelişme Bursa’mız için çok önemli fırsatlar sunmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa’da yer alan Hanlar Bölgesi Osmanlı kentinin kalkınma merkezi olarak, değişen ve gelişen ticaret hayatıyla birlikte tarihi kentsel karakterini koruyarak günümüze kadar ulaşmış ve 2014 yılında kültürel miras alanı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir.
Mimari kültür varlıkları olan Ulucami ve Yeşil Türbe Bursa’nın en önemli değerleri dini ve manevi yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bizans imparatorluğunun şehirleri dini ve kültür yapılarını barındıran Bursa bunları günümüze taşıyarak çok önemli kültür ve tarih köprüsü olma özelliğini göstermektedir. Sivil mimaride ise eski Rum evleri, kiliseler, havralar bulunmakta bu kültürel çeşitlilik içinde çok önemli turizm potansiyeli yaratmaktadır.
Tüm bu yapıların tarihi perspektifte aslına u