Kadınlarımız canlarımız
Son bir kaç gündür çoluk çocuk, genç yaşlı hepimiz karalar bağlıyoruz. Kadına ve çocuğa şiddetin dozu iyice arttı. Ülkede hap kullanan ve şiddete başvuran pek çok kişinin genç kızlara ve çocukları uyguladıkları şiddet, hepimizi ürkek ve savunmasız hale getirdi. Ülkemizdeki kadınlarımızın son durumlarını kısaca bir inceledik. Kadına, çocuğa ve hayvana yapılan şiddet ne ile açıklanabilir?
Cumhuriyeti, 77 baro ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuk Komisyonu ortak çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu belirtmesine rağmen İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Kadınların, temel insan haklarından biri olan, şiddetsiz yaşam sürme hakkı vardır.
TÜİK’in 2022 yılı araştırmasına göre, ülke genelinde erkeklerin yüzde 65’inin gayrimenkulü bulunurken, kadınlarda bu oran yüzde 35 düzeyinde kalmaktadır. Türkiye’nin en yüksek nüfusuna sahip şehri İstanbul’da erkeklere kayıtlı gayrimenkul 4 milyon civarında iken, kadınların sahip olduğu gayrimenkul sayısı 2 milyon 147 bindir. Dünyadaki arazilerin sadece yüzde1’i kadınlara ait.
Türkiye’de kadınlar seçme ve seçilme hakkına 1934’te sahip olmuşlardır. Ortalama eğitim süresi 8 buçuk yıldır. Bu erkeklerde on yıla ulaşmaktadır. Yükseköğretim mezunu kadınlarımızın sayısı 2022 yılına göre yüzde 23.5 oldu. Yüksek öğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı ise yüzde 68. 2022 yılında istihdama katılım oranı kadınlarda yüzde 30.4, erkeklerde yüzde 65’dir. Hanesinde üç yaşın altında çocuğu olan 25- 49 yaş grubundaki kadın istihdam oranı yüzde 28 oldu. Kadın milletvekillerimizin oranı yüzde 19.9’dur. Yükseköğretimde görevli profesör kadın oranı yüzde 33,9 oldu.
Ortalama ilk evlenme yaşı kadınlarda 25.7 oldu. Kesinleşen boşanma oranları sonucu annenin velayetine verilen çocuk oranı ise 2022 yılında yüzde74.9 oranında annelere oldu.