Elektronik izleme sistemi “İDİS”
Aralık 2018 tarihi itibarıyla 81 ilde Elektronik Beton İzleme Sisteminin uygulanmaya başladığını biliyoruz. EBİS ile betonun üretim anından itibaren şantiye ortamına taşınması numunelerin alınması ,saklanması taşınması, kürlenmesi ve kırımı elektronik ortamda bir izlenebilir hale gelmişti. Bu sistemin başarısı ile birlikte bakanlığımız inşaatta kullanılan ve taşıyıcı sistemin bir parçası olan demirin de ilk üretim safhasından itibaren son kullanımına kadar geçen süreçteki izlenebilirliğini sağlamak için kısaca İBİS olarak adlandırdığımız “İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ “ni geliştirdi. Bu uygulama ile birlikte kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında inşaat sektöründeki belirli girdilerin (inşaat demiri, çimento, hazır beton ve benzeri) takibi ve elde edilen verilerin analiz edilmesi, vergi güvenliği yanında deprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliğinin sağlanması hedeflendi. 01.01.2024 tarihinden itibaren başlayacak olan bu uygulama için HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI tarafından 16.03.2023 tarihli TEBLİĞ yayınlanarak süreçler hakkında bilgi verildi.
Uygulama hakkında hala pek çok soru işaretleri olmakla birlikte İDİS sistemine inşaat sektöründe faaliyet gösteren tüm mükelleflerin zorunlu olarak kayıt olacağı biliniyor. Kayıt olacak meslek grupları ,inşaat sektöründe faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, nakliyeci, yapı müteahhidi, yapı denetim kuruluşları , yapı laboratuvarları gibi ilgili sektörde faaliyet gösteren mükellefleri kapsamaktadır. Ve son kayıt tarihi de 31.12.2023 olacak. İDİS'in uygulamaya geçmesinden sonra İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacaktır. İDİS'e kayıt yaptıran firmalara ait her bir inşaat demirinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar testleri için alınan inşaat demiri örneklerinin işaretlenmesi/etiketlenmesi de zorunlu olacak .
Bu sistemin DARPHANE tarafından kurulacağı da biliniyor. Darphane tarafından yapılacak işlemlere ilişkin veriler de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılacak. İDİS'e kayıtlı mükellefler işaret/etiket taleplerini İDİS üzerinden Darphaneye bildireceklerdir. Mükellefler taleplerinin onaylamasının ardından işaret/etiket bedelinin İDİS üzerinden ödemesini yaparak işaret/etiket taleplerini 15 gün içinde teslim alacaklardır.
Bu arada İDİS, Gümrük Tarife ve İstatistik pozisyonunda (GTIP) 7214.20 grubunda tanımlanan yuvarlak çubuk ürünleri kapsamaktadır.
Yapılan tüm bu yenilikler , elektronik izleme uygulamaları daha güvenli yapıların inşa edilmesinde önemli rol oynuyor elbette. FAKAT genel ahlak , meslek etiği bilinci oluşmadıkça ne yaparsak yapalım çok yol almış ve gelişmiş olmuyoruz bana kaırsa. Yazımı YUNUS Emre “nin bir sözü ile bitirmek istiyorum .
"Yunus Emre der ki: Girdim İlim meclisine eyledim, kıldım talep, dediler İlim geride kaldı ille edep ille edep."