Bölgesel planlama
Yerel düzeyde planlama, programlama, proje üretme ve uygulama kapasitesinin geliştirilmesi önemli süreç adımlarıdır.
İhtiyaç duyulan; planlama, programlama, projelendirme, koordinasyon ve izleme kapasitelerinin geliştirilmesi geleceğe adımları etkin ve verimli kılmaktadır.
Fiziksel planlar, yerelde yapılan planlama çalışmaları ile ulusal öncelikleri yansıtan, bölgeler arası etkin işbölümüne ve rekabetçi üstünlüklere dayalı bir vizyon ve hedef bugünden yarına geleceğin tanımını yapmaktadır. Planlama anlayışı içinde, uygun kurumsal altyapının oluşturulmasıyla birlikte planlamanın ilgili yerleşmelerde, etkileşimli bir süreçle yapılması ve uygulanması önemlidir.
Deneyimler göstermiştir ki, en uygun ölçek bölgesel plan ölçeğidir. Bölgesel ölçekte bakış açısı ile planlamaya bakılmalı, alt ölçeklerde bölgesel plana nasıl ulaşılacağı konusunda projeler üretilmelidir. Bölgesel ölçekte yönlendirme olmalı, detayların verilmesi konusunda veriye dayanmayan kararlar verilmemelidir.
Yerelde kaynakların yerinde ve etkin kullanılması, hem teknik kapasitesinin sağladığı bilgi birikimini, hem de kaynakları etkin bir şekilde kullanarak bütünsel projelerin ve faaliyetlerin mükerrerliklere yol açmadan ve kaynak israfı oluşturmadan gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Bölgesel niteliği olan havaalanı, büyük yatırımlar, havza ve kıyı koruma ve geliştirme projeleri, doğal yapı projeleri, kırsal kalkınma projeleri, organize sanayi bölgeleri gibi projelerin ulusal, bölgesel ve yerel önceliklere göre planlanması verimsiz yatırım israfına engel olacaktır. Planlama, projelerin en uygun yer seçimine göre, ideal büyüklükte, en uygun şartlarda ve nitelikte ve yeterli finansmanla gerçekleştirilmesi konusunda etkin rol oynayacaktır.
Makro ve mikro ölçekli planlama deneyimleri, aslında her iki ölçeğin arasında ihtiyaç duyulan optimum bir plan ölçeğinin ve plan bölgesinin gerekliliğine işaret etmektedir.
Mevcut koşullar içinde, ülkemiz şehirciliği için yeni bir ulusal statüye kaçınılmaz biçimde gerek bulunmaktadır. Bu ulusal statü, ülkesel-bölgesel-kentsel-kırsal mekanlar ile gelişme kalkınma ve çevre sorunlarını bir bütün olarak ele alan ve dünyadaki değişimin ülkeye yansımalarının işlevinde bu konuda gerekli koşulları yaratmaya, yönlendirmeye ve organizasyonlara fırsat hazırlayan, ülkemiz kent kimliği konusunda yerleşimlerimizi ileri adımlara taşıyan bir şehircilik yasası yapılmalı ve yeni bir şehircilik sisteminin oluşturulması için çalışılmalıdır.
Planlama; uzun vadeli ve geleceğe dönük bir bakış açısıdır.