Bina cephelerine dikkat!
Binaların dış cepheleri estetik açıdan çok büyük önem taşıdığı gibi, afetlere ve doğanın yıpratıcı etkilerine karşı gösterdiği direnç daha da büyük önem taşımaktadır. Kısa süre önce Özlüce Mahallesi Ahmet Taner Kışlalı Bulvarı'nda 10 katlı iş merkezinde gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Hızlı yayılan alevler, onlarca büronun bulunduğu iş merkezinin tamamını sardı. Tek teselli gece kimsenin binada olmamasından dolayı can kaybının olmaması. Yangın felaketi kamuoyunun ilgisini yangın güvenliğine çevrilmiş oldu. Bu nedenle yangına dayanıklı cephelerin tasarımı, kullanılan malzemeler tartışılır oldu.
Binaların dış duvarlarını çevreleyen dış cephe sistemleri, Avrupa Birliği ve ülkemizde zorunlu mevzuat olan CPR, yani Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve Türkiye Cumhuriyeti iç mevzuatı olan Binaların Yangın Korunması Hakkında Yönetmeliği’ne tabidir. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (BYKHY) gereği bina yüksekliği 28,5 m’den fazla olan binalarda zor yanıcı (Sınıf A2) malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici (Sınıf A2, Sınıf B veya Sınıf C) malzemeden olması gerekir. Isı yalıtım malzemesi (“mantolama sistemi”) kullanılan yapıştırıcı, dübel, file, nem bariyeri sıva vb. malzemelerin ilgili standartlar kapsamında akredite bir laboratuvar tarafından sertifikalandırılmış olması gerekir. Kullanılan doğramalar, kompozit ve her türlü cephe malzemelerinin TS standartlarına göre yangına tepki testlerinin sistem olarak bir bütün yapılması ve bu test sonuçları ile birlikte ürün uygunluğu alınmış malzemeler piyasaya sunulmasına izin verilmelidir.
Standartlara uygun malzemelerin kullanılması ilk etapta daha maliyetli gözükse de ilerde olabilecek felaketler, can kayıpları gözününde bulundurulduğunda vazgeçilmez olarak görülmelidir.
Cepheler ile ilgili risk konusu yalnız yangınlar ile sınırlı kalmamaktadır. Bursa gibi lodos vb. şiddetli rüzgar alan bölgelerde binalardan kopan malzemeler büyük tehlike oluşturmaktadır. Cephede amacını yansıtmayan, adeta bir tiyatro dekoru gibi kullanılan malzemeler can ve mal güvenliği açısında büyük sorunlar oluşturmaktadır.
Bu konuda cephe imalatı yapan firmalara büyük sorumluluk düşmektedir. Maalesef ülkemizde üniversitelerde dış cepe tasarımı ile ilgili yeterince eğtim verilmemekte. Dolayısıyla dış cephe sektöründe mutlaka bir eğitim düzeni oluşturmak şart.