Son üç yılda ülkemizdeki ekonomik dalgalanmalar ve küresel pandemi şartlarının etkilerinden dolayı inşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışları son aylardaki artış hızı ile zirve yaptı. Sektörde ön görülemeyen bu denli orantısız fiyat artışları önümüzdeki aylar ve yıllarda ülkemizdeki lokomotif sektör olan inşaat sektörüne olumsuz etkilerine değinmek istiyorum.
İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacı ne kadar olumsuzluklar olursa olsun ivme kaybetmeyecektir. Bu noktadan dolayı sektör olarak bir anlayış değişikliğine gidilmesi gerekiyor.
Yeni yapılarda mimari olarak daha minimal ölçülerde konut üretimini teşvik edecek projeler geliştirmek zorundayız.
Türkiye’de son yıllarda yapılmaya başlanan büyük sitelerin hacmini bu yüzden daha da arttırmamız gerekiyor. Hem ortak alanların maliyetlerini düşürmek adına hem de yüksek volümlü imalatlarda inşaat yapım aşamasındaki genel gider maliyetlerinin aşağı çekilmesi için bu tarz bir anlayışa ihtiyaç var.
Ataerkil bir toplumdan geldiğimiz için geniş ve ferah dairelerden ziyade temel barınma ihtiyacına karşılık bulabileceğimiz konutlar tasarlamak gerekiyor. Ayrıca yapıların mimari tasarımlarını tasarlarken estetikten ödün vermeden yapıların maliyeti yüksek olan malzemelerden ziyade daha ekonomik çözümlerle sektörün devamlılığına mimari açıdan katkı sunmamız gerekiyor. Örneğin, yukarıda bahsettiğim önlemlere somut örnek vermek gerekirse her bir katta daire sayılarını arttırıp asansör, merdiven, yangın merdiveni ve hollerinin genel giderlere olan payı azaltılabilir. Daire m2’lerindeki tasarruftan da temel giderleri ve çatı imalat maliyetlerinde tasarruf yapılabilir. Odaları güneş ışığından mahrum etmeden tek cepheli daireler tasarlanarak tasarrufa gidilebilir.
Ülkemizde son yıllarda bahçeli evlere talepten dolayı maalesef gereksiz bir şekilde yüksek m2’li yapılar inşa ediliyor. Bu maliyet artışlarından dolayı tek katlı bahçeli evlerde de inşaat maliyetlerini azaltıcı mimari tasarımlar yaparak bu alana olan talebi canlı tutmamız gerekiyor.
Ofis tasarımında da son yıllarda ülkemizde de çoklu ofis kullanma kültürünü yaygınlaştıracak ve değişik iş kollarının aynı anda dönüşümlü olarak kullanabilecekleri yeni nesil ofis tasarımlarını yapmak kaçınılmaz olacaktır.
Sonuç olarak sektörün paydaşlarından biri olan mimari tasarımlarla bu zorlu süreci atlatma yönünde gerekli çalışmaları özverili bir şekilde yapmamız gerekiyor…