Referandum öncesi inşaat sektöründe yaşanan durgunluk istikrarın sağlanması ile birlikte yeniden hız kazandı. Referandum öncesi yabancı yatırımcılardaki tedirginlik bu minvalde ortadan kalkmış oldu. Hal böyle olunca konut üretimi ve yeni projeler tam gaz yol almaya başladı.
Fakat referandum öncesi sektördeki durgunluk demir üretimi yapan firmaların üretimlerini azaltmasına ve ihracata yoğunlaşmasına sebep oldu.
Referandum sonrası inşaatın ana malzemesi olan demire oluşan yoğun iç talep talep fiyatların ani yükselişine yol açtı.
İKİ FARKLI GÖRÜŞ
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Ekinci, ihracat kaynaklı bir sorun olmadığını belirtmiş ve asıl sorunun referandum sonrasında birden talep artışının fiyatların yükselmesine sebep olduğunu söylemiştir. Bununla ham maddenin yüzde 70’ini ithal ettiklerini vurgulayarak uluslararası fiyat oluşumlarından ve doların kurundaki artıştan etkilendiklerini vurgulamıştır.
Fakat inşaat İMKON (İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu) Başkanı Tahir Tellioğlu, sorunun temel sebebinin demir üreticilerinin ihracata yönelmesi olduğunu belirtmiştir. Konunun önemine binaen Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi ile görüşülerek sektörde yaşanan bu problem tüm ayrıntıları ile kendilerine sunulmuştur.
İki farklı görüşü değerlendiren Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi konuyla ilgili tedbirlerin alınacağını ifade etmiştir.
Şuan için sektördeki demir sıkıntı devam ediyor. Ekonominin Lokomotifi olan inşaat sektörü krize uğrarsa 300’den fazla yan sektörde zarar görür. İstihdamın yoğun olduğu inşaat sektörü işsizliğin önündeki en büyük engellerden biridir. Önümüzdeki günlerde gereken adımların atılmasını bekliyoruz. Geçici olmayan kalıcı çözümler bizleri daha çok memnun edecektir.