2024-06-20 17:52:20

Bürokratik engeller

Şeref Demir

20 Haziran 2024, 17:52

İnşaat sektörü, bir ülkenin ekonomik büyümesinde ve gelişmesinde kritik bir rol oynar. Barınma, altyapı ve sanayi tesislerinin inşası gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında önemli bir işlev gören bu sektör, aynı zamanda geniş bir istihdam alanı yaratır. Bu önem, deprem bölgelerinde özelikle de riskli yapıların yoğun olduğu ülkelerde önem daha fazla artmaktadır. Ancak, inşaat projelerinin hayata geçirilmesi sırasında karşılaşılan bürokratik engeller, süreçlerin yavaşlamasına ve maliyetlerin artmasına neden olmakta. Aynı zamanda riskli yapıların dönüşümünü engellemekte yada geciktirmektedir. İnşaat sektöründe bürokrasinin sebep olduğu sorunlar, bu sorunların yarattığı aksaklıklar ve çözüm önerilerinin ele alınması ve çözüm üretilmesi sektörel ve sosyal fayda sağlayacaktır.

Uzun onay süreçleri, inşaat projelerinin başlaması için gerekli olan izin ve ruhsatların alınması, uzun ve karmaşık bürokratik işlemler sonucu, süreçlerin uzaması, projelerin zamanında başlamasını engelleyerek, yatırım sürecini dolaysıyla istihdamı, üretimi, katma değeri geciktirmenin yanı sıra müteahhitlerin maliyetlerini artırır. Neticede bu maliyet artışı son tüketici olan barınma ihtiyacı olan vatandaşlara yansır.

İnşaat sektörü, çok sayıda yasa, yönetmelik ve standart tarafından düzenlenmekte olup, karmaşık bir mevzuat ve düzenlemeler yumağına sahiptir. Bu mevzuatların, yönetmeliklerin karmaşıklığı ve sık sık değişmesi, sektörde faaliyet gösteren firmaların uyum sağlamasını zorlaştırır ve hukuki belirsizlikler yaratır. Farklı kamu kurumları arasında yeterli iletişim ve koordinasyonun sağlanamaması, bazı yasa ve yönetmeliklerin yoruma açık olması farklı uygulamalar ile izin ve onay süreçlerinin daha da karmaşık hale gelmesine yol açar. Bu durum, mükerrer taleplere ve gecikmelere neden olduğu gibi gereksiz gerginliklerin meydana gelmesine yol açmaktadır. Yetersiz altyapı nedeniyle, özellikle yerel yönetimlerde, inşaat projelerinin değerlendirilmesi ve onaylanması için gerekli olan teknolojik altyapının yetersizliği, işlemlerin manuel olarak yapılmasına ve dolayısıyla hataların ve gecikmelerin artmasına sebep olmaktadır. Bazı durumlarda bürokratik süreçlerin uzunluğu ve karmaşıklığı, yolsuzluk gibi etik dışı uygulamalara zemin hazırlayabilir. Bu durum, sektörde haksız rekabetin oluşmasına ve projelerin kalitesiz şekilde tamamlanmasına yol açabilir.

Bu aksaklıkların giderilmesi zor olmayan çözümler ile mümkün. Çözüm önerisi olarak, inşaat izin ve ruhsat süreçlerinin dijital platformlara taşınması, bürokratik işlemleri hızlandırarak şeffaflığı artırabilir. E-devlet uygulamaları sayesinde işlemler daha kolay takip edilebilir ve mükerrer taleplerin önüne geçilebilir. İnşaat sektörünü düzenleyen mevzuatın sadeleştirilmesi ve standartlaştırılması, firmaların uyum süreçlerini kolaylaştıracaktır. Ayrıca, mevzuat değişikliklerinin sektör paydaşlarının görüşleri de alınarak yapılması durumunda daha öngörülebilir hale gelecek, sektördeki belirsizlikleri azaltacaktır. Kamu kurumları arasında etkin iletişim ve koordinasyonun sağlanması, izin ve onay süreçlerinin daha verimli yürütülmesine olanak tanır. Ortak bir bilgi platformu oluşturularak kurumlar arası veri paylaşımı sağlanabilir. (Bunun neticesinde 550-800 adet aralığında ruhsat için gerekli imzadan da sektör olarak kurtulmuş oluruz.) Yerel yönetimlerde çalışan personelin gerekli eğitimlerle yaptıkları işlerde uzmanlaşması ve teknolojik altyapının geliştirilmesi, bürokratik işlemlerin daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Yolsuzlukla mücadele etmek için şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin güçlendirilmesi gerekir. Denetim mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi, etik dışı uygulamaların önlenmesine yardımcı olur.

Sonuç olarak inşaat sektöründe bürokrasinin sebep olduğu sorunlar ve aksaklıklar, hem ekonomik kalkınma hem de toplumsal gelişme açısından ciddi engeller oluşturabilir. Bu sorunların çözümü için dijitalleşme, mevzuatın sadeleştirilmesi, kurumsal koordinasyonun artırılması, eğitim ve şeffaflık gibi önlemler alınmalıdır. Bu sayede, inşaat projelerinin daha hızlı, verimli ve kaliteli bir şekilde tamamlanması sağlanarak sektörün ve ülkenin gelişimine katkıda bulunulabilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.