Açık Hava Müzesi
Aranızda benim gibi eskiyi özleyenler varsa, belli bir yaş grubunun üstündeyiz demektir. Belki de sorunumuz budur, eskiyi gençlerimizin de özlemesini sağlamalıyız. Bunun kolay olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim, keza “Eskiye rağbet olsaydı bat pazarına nur yağardı” diye söylemi olan bir toplum olmazdık.
Eskiye önem vermemiz gerekliliği okullarda veriliyor mu ? Oysa üzerine basa basa verilmeli. Eğer eskiye yeterince önem verilseydi, binlerce yıldır bir çok tarihe yerleşim olmuş Anadolu medeniyeti tam olarak açık hava müzesi olurdu günümüzde. Avrupa’ya, küçük bir köyün bir kaç yapısı için dünyanın dört bir yanından insanların akın ettiğini düşünürsek, Anadolumuz’un her yanında olan muhteşem yapı örneklerini ülkemizde gösteriyor olabilirdik.
Bursa ili Keles, Orhaneli ve Harmancık bölgesinde Paleolitik Çağ dönemine ait, değişik çakmaktaşı kaynakları bulunmaktadır. Bu bölgede buluntu yerlerindeki dağılımlarının ortaya çıkarılması, hammadde kaynaklarının Paleolitik Çağ boyunca nasıl kullanılmış olduğuyla ilgili önemli bilgiler elde edilmesi belgelenmelidir. Bölgedeki çakmaktaşı kaynaklarının daha ayrıntılı olarak araştırılması gerekmektedir.
Harmancık'a bağlı Çakmak köyü yakınlarında, modern dönemde açılmış ve döğen taşı yapımında kullanılmış, yerel halkın "bora" olarak adlandırdığı yeşil renkli çakmaktaşının madenleri mevcuttur.
Peki Bursa ili Harmancık ilçesinde tarih öncesinden kalma bulgularının olduğunu kaç Bursalı biliyoruz ? Bunu bilmemiz gerek ve coğrafyamıza daha çok sahip çıkmamız gerek.
Sürekli gelişmiş olarak tarihine önem veren olarak gösterdiğimiz örnek ülkeler, ülkemizde olanın yarısına bile sahip olmadıkları halde bunu turizm gelişiminde kullanıyor. Biz bunu neden yapamıyoruz?