“Duşakabin tercihlerinde fiyattan önce kalite gelmeli”
Saltoğlu, “Duşakabin tercihlerinde fiyattan önce kalite gelmeli” dedi.
Daire tercihlerinin değişmesiyle birlikte banyo ekipmanlarında da farklılıklar gözleniyor. Bunlar arasında ilk sıralarda hem kullanışlılık hem de alan tasarrufu bakımından oldukça avantajlar sunan duşakabin/duş tekneleri geliyor.
Duş tekneleri ya da diğer adıyla duşakabinlere yöneliş, kullanışlılık ve sağladığı alan tasarrufuyla her geçen gün artıyor. Pek çok üründe olduğu gibi duş tekneleri ve duşakabinde de ithal ürünler, yerli üretime göre maliyet açısından uygun ve gösterişli. Fakat konu dayanıklılık ve kaliteye gelince yerli ürünler, ithal ürünleri geride bırakıyor.
Konuyla alakalı konuşan Salt Duş firmasından Gülcan Saltoğlu, kaliteli bir duşakabinde fiyatların bin 700 liradan başladığına dikkat çekti. Ucuz diye tercih edilen ürünlerde kullanılan malzemelerin kısa süre içerisinde problemler yaşattığının altını çizen Saltoğlu, bir duşakabinde bağlantı ekipmanlarından tercih edilen silikona varıncaya kadar kaliteli olmasına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
“Öncelik kalitede olmalı”
Yapı marketlerinin ve diğer firmaların ithal ürünleri piyasaya sunmasıyla, Türkiye ve Bursa’da kalitenin düştüğünü belirten Gülcan Saltoğlu, “Satış fiyatları düşük olduğu için insanlar bu ürünlere yöneldiler. Bunlar gösterişli ürünler ancak kullanımlarda sıkıntı yaşanmaktadır. Abiyes ürünler olarak nitelendirdiğimiz ürünleri, PVC ve polyesterle kaplayıp, müşteriye sunuyorlar. Bu da bir süre sonra, suyun neminden dolayı duşa kabinin altındaki elyafı çürümeye ve plastik zayıflayıp kırılmaya yapmaya başlıyor. Böyle olunca da insanlar tekne çatladı, esnedi gibi şikayetlerde bulunuyorlar. Bir tekne dökme akriliktir, bizim kullandığımız ürünler bu şekilde. Kullanışlı bir tekne 4 aşamadan geçiyor. 4 aşamalı tekne ilk önce; zemine oturacak, içinde plywood olacak, bunun üstü 4 mm geniş polyester elyafla kaplanıp, son olarak da akrilik macun ve boyası yapılarak tamamlanacak. Bunun altında taşıyıcı unsurlar dediğimiz ayaklar vardır. Bunlar genelde “I” sac levhalarda yapılır ancak biz ürünlerimizde galvaniz, paslanmaz, 40x40 profiller kullanıyoruz. Bu ürünlerde esnemede olmuyor” dedi.
Ortalama fiyat 1,700 TL’den başlıyor
Daire tercihleri ile inşaatlarda uygulanan yapım teknikleriyle birlikte yaşanan değişimlerin duşakabin ve duş teknelerine yönelişi artırdığına işaret eden Saltoğlu, maliyetlerle ilgili de bilgiler verdi. Kaliteli denilebilecek bir ürün için ortalama bin 700 TL’nin gözden çıkarılması gerektiğini kaydeden Saltoğlu, bu rakamın altında ürünlerin de bulunabileceğini fakat ucuza alınan ürünlerde, kullanılan malzemelerin bir sene içerisinde problemler doğurabileceğinin unutulmaması gerektiğini hatırlattı.
Ekstra maliyetler çıkıyor
Kabin camlarında patlamaların meydana geldiğine ilişkin şikayetlerle sık sık karşılaştıklarını ifade eden Gülcan Saltoğlu, “Duşakabinde cam patlamaları oldukça gündemde. Birçok firma yarı temper yaptığından dolayı, sıcak duş alındığında ya da hava sıcaklıklarından dolayı, cam genleşiyor ve patlamaya sebebiyet veriyor. Bunun şöyle yan etkileri de var; insanlarımız yaptırdığı işi 6 ay sonra tekrar yaptırmak zorunda kalıyor ya da hasarlı malzemenin yenisini alıyor. Bu da ekstra masrafa yol açıyor” diye konuştu.
Daha çok cam kabinler tercih ediliyor
Duş teknesi ya da duşakabin modellerinde sınır olmadığını dile getiren Saltoğlu, sözlerini şöyle noktaladı:
“Açma kapı, sürgülü kapı, askılı, menteşeli kabinler gibi farklı türlerde ürünler var. Normalde menteşeli kabinler her alana uygulanamayabiliyor. Aslında kalitesiz ürün ve malzemenin yanında ayrıca kalitesiz ustalık var. En kaliteli şekilde ürünün montajını yaptığınız zaman bir sorun çıkmayabiliyor. Cam kabinde, açma kapı, sürgü kapı gibi şekilde modelleri değişiyor. Genel hatlarıyla bir duşakabinde altlı üstlü 2 taşıyıcı unsur olarak değerlendirdiğimiz ray profili, kenarlarda duvarlarda duvar dikmesi, normalde 2 – 3 ana kalemden oluşan çerçeve, camlar, makara, kulp, suluk ve duş teknesi çerçeve içerisinde kabinimizi toplamış oluyoruz. Mika kabin ise cam kabinlerden daha farklı. Mika kabinin kendini taşıyacak unsurları olduğundan dolayı 12 kalemden oluşuyor. Yerli üretimde cam kabin daha kullanışlı. Salt Duş olarak, geniş ürün yelpazesiyle müşterilerimizin tercihleri doğrultusunda istedikleri hizmeti sağlamaktayız.”