Yapay zekâ inşaatta
Gelişen teknoloji hayatın her alanında karşımıza çıkmakta ve hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Yapay zekânın da inşaat sektörüne girişi kaçınılmazdır. Özellikle önümüzdeki birkaç yıl içerisinde artık tamamen yapay zekâ yönetimi, inşaat sektörünün her alanında yer alacaktır. Özellikle maliyet yönetimi, daha iyi tasarımlar, risk analizi, üretim, iş gücü ve malzeme planlama, verimlilik, iş güvenliği, satış ve hatta satış sonrasında bile yapay zekânın etkin olacağını öngörmek artık mümkün.
Bugüne değin insan aklı ve emeği ile halledilen pek çok iş bundan sonra yapay zekânın yönettiği sistemler ile çözülecek ve böylelikle hata payı ortadan kaldırılırken zaman ve iş gücü tasarrufu da sağlanmış olacaktır. Daha yaratıcı tasarımlar, daha etkin maliyet ve malzeme planlaması, termin sürelerine uyum mümkün hale gelecektir.
Önümüzdeki yıllarda, ‘Güçlendirilmiş Öğrenme’ şeklinde tanımlanan yapay zekâ algoritmalarının hayata geçirilmesi öngörülüyor. Bu sayede aynı ve benzer projelerde sonsuz şekilde kombinasyon ve alternatifler değerlendirilebilecek. Proje planlamasında en iyi yolu optimize edebildiği ve kendisini düzeltme imkânına sahip olduğu daha iyiyi sunma şansı yaratacaktır.
Bina Bilgisi Modellemesi ile mimar ve mühendislere, binanın altyapısını daha verimli planlama, inşa etme ve tasarlama konularında fikir verebilme imkânı doğacaktır. Yapılacak olan bir binanın inşaatını tasarlamak ve planlamak için, 3B modellerin hazırlanması durumunda, mühendislik, mimari, elektrik, mekanik ve elektrik tesisatı sistemlerinin faaliyet sırasına göre yapılması, ilgili ekipler tarafından dikkate alınması gereken konuların başında yer alıyor.
Yeni teknoloji iş makineleri daha şimdiden kendilerine yüklenen programlar ile insansız olarak çalışmaya ve şantiyelerde insanların yerini almaya başladı bile.
Yakın bir gelecekte çok az insanla büyük inşaat projelerinin yapıldığına şahit olmamız mümkün olacak gibi görünüyor. Sektör paydaşlarının da bu dijital dönüşüme ayak uydurması gelecekte var olabilmesi için kaçınılmaz olacaktır.