banner94

banner77

banner69

banner88

Yepyeni bir şehir ortaya çıkıyor

Cingil: Milletimize sözümüzü tuttuk

RÖPORTAJ 21.06.2013, 12:04 21.06.2013, 12:04
Yepyeni bir şehir ortaya çıkıyor
banner66

Havaalanı, sanayisi ve özellikle tarımıyla Bursa’nın marka ilçesi Yenişehir’de kentsel dönüşüm hızla sürerken, Belediye Başkan Bülent Hamdi Cingil, çok yakın bir zamanda adı gibi yepyeni bir şehir ortaya çıkarmış olacaklarını söyledi.



2001 yılı kasımında AK Parti tarafından Yenişehir Kurucu İlçe Başkanı olarak atandıktan sonra Belediye başkanının görevinden alınması üzerine 14 ay başkanlık koltuğuna oturan Bülent Hamdi Cingil, 28 Mart 2004 ve 29 Mart 2009 yerel seçimlerini de kazanarak görevini başarıyla sürdürmeye devam ediyor. İlçeye uzun yıllar önemli hizmetler sunan Cingil ile kentsel dönüşüm, marka yatırımlar, tarımsal faaliyetler ve Yenişehir’in geleceğine yönelik çalışmaları hakkında keyifli bir söyleşi yaptık.



Yenişehir’e uzun yıllardır başarıyla hizmet ediyorsunuz. İlçeyi Bülent Hamdi Cingil’den önce ve sonra diye değerlendirmek istersek neler söyleyebilirsiniz?



Hizmetlerimizi aslında 1999 genel mahalli seçimlerinde Fazilet Partisi’nden meclis üyesi seçilerek başladı. Daha sonra Ak Parti kurucu ilçe başkanı olarak atandım. Hemen 2002 yılının sonuna doğru da Yenişehir Belediye Meclisi’nde bir başkanı seçimi yapılması gerekiyordu. Dolayısıyla aday olduk, belediye meclis üyelerimiz uygun gördü, o günden beridir bu göreve devam ediyoruz. Belediye başkanı olunca bir kentin sorumluluğunu yükleniyorsunuz. Ben şehrin bir anayasası olması gerekliliğine inanırım. Göreve gelir gelmez ilk işim de imarla ilgili eksiklikleri tamamlamak oldu. Tabii şehrin altı da canlı üstü de canlı olunca üste kalıcı bir şeyler yapabilmek için alt tarafı temizlememiz gerekiyordu. Uzun yıllar da bu Yenişehir’de ihmal edilmişti. Çeşmeler akıyor mu akıyor! Atıklar bir yere gidiyor mu gidiyor! Ama nereye nasıl gidiyor? Maalesef projesi dahi olmayan bir şehir teslim aldık. Hemen anayasanın akabinde plan ve projeye önem verdik.



11 YILIMIZ YERİN ALTINDA GEÇTİ



Belediyeler genellikle görünen alanlarda çalışmalar yaparlar. Önceliği altyapıya vermek sizin için zor olmadı mı? Hangi çalışmaları yaptınız?



Öncelikle içme suyu ve kanalizasyon projesini çizdirdik. Önümüzdeki devasa bir problemdi bu. Şöyle ifade edeyim;  2002 yılında 70 bin lira yatırım kabiliyeti olan bir belediyeydi Yenişehir. Ama 70 bin lira yatırım kabiliyeti olan bir belediyenin sadece içme suyunun kazı ve boru maliyeti 6,5 milyon liraydı. Yani neredeyse 100 kata yakın bir fark var. Tabi Türkiye’nin yavaş yavaş ekonomik olarak kalkınması ve iktidarın da projeniz olduğunda finansmanda hiçbir sıkıntı çıkarmaması, bizi cesaretlendirdi. Bu gelişmeler olunca 106 kilometrelik içme suyu projesini tamamlayabildik. Doğalgaz ilçemize geldi. 90 kilometre de bu sene itibariyle tüm konut ve işyerlerine doğalgazı ulaştırmış olduk. Kanalizasyonların projesini çizdik ve yaklaşık 60 kilometrelik projeleri tamamlamış olduk. Yani neredeyse 11 yılımız yerin altında geçti diyebiliriz.



YENİŞEHİR ANAYASASI HAZIRLANMIŞTIR



Yerin üstünü de ihmal etmediniz tabii. Vatandaşlar desteğini gösterdi mi?



Tabii yerin üstünü de ihmal etmedik. Vatandaşımız da çok çile çekti bu çalışmalar sırasında. Ama bizlere güvendiler, bizler de bu çalışmaları tamamladık. Şunu görev süresi bitmek üzere olan bir başkan olarak çok rahatlıkla söyleyebilirim ki Yenişehir anayasası hazırlanmıştır. Projeleri hazırlanmıştır ve her şey o anayasaya ve projeye göre yapılmaktadır.  Üst yapıyı da ihmal etmedik görev yapımız içinde ilçemizin kuzey bölgesinde ki jeolojik etütlere göre konutların kuzeye yapılması öngörülür. Oradan da 14 bin kişinin ikamet ettiği yepyeni bir şehir oluştu.



YEPYENİ BİR ŞEHİR ORTAYA ÇIKACAK



Kentsel dönüşüm her ilçede olduğu gibi Yenişehir’de de başladı. Yenişehir’in dönüşüm süreci hakkında bilgiler verebilir misiniz?



Otomotiv test merkezinin gelmesi, hızlı trenin buradan geçmesi ve merkezi hükümetin yatırımları Yenişehir’i dikkat çeker hale getiriyor. Ama bir taraftan da ilçenin eskiyen dokusunu da yenilemek gerekiyor. İlçenin güney tarafı komple bir kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Kabul edersiniz ki kentsel dönüşüm Yenişehir ölçekli bir belediyenin kendi başına yapacağı bir proje değil. Dolayısıyla bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve TOKİ marifetiyle tespit ettik. Bölgelerimizde bir taraftan da çalışmalar devam ediyor. Devletimizin gücüyle, belediyemizin gücüyle, vatandaşın gücüyle dönüşüm noktasında Yenişehir’in geri kalan noktaları da yenilenecektir, çok yakın bir zamanda adı gibi yepyeni bir şehir ortaya çıkacaktır.



Kentsel dönüşüm konusunda müteahhit, vatandaş ve belediye üçgeninde nasıl bir diyalog var?



Örnek vermek gerekirse; Kurtuluş Mahallesi’nde müteahhitle vatandaş anlaşıyor ve çalışmalar başlıyor, ancak bazı mahallerimizde sıkıntılar var. Bunlar akşamdan sabaha olacak şeyler değil. Ama kentsel dönüşüme vatandaşımızı alıştırabilmek önemli. Direnişler de oluyor. Güneyde 216 dairelik sosyal konut projesi yaptık. “İşte bakın dönüşüm olunca nasıl modern konutlarda, evlerde oturacaksınız” dedik ve göstermek istedik. Vatandaşımızın da kafasına bu yavaş yavaş yatmaya başladı. Görmeden inanması zor! Bu projenin anahtar teslimini de geçtiğimiz ay yapmaya başladık.



Özel sektör de Yenişehir’de önemli konut projelerine imza atıyor. İlçeye yatırımlar konusunda düşünceleriniz neler?



Vatandaşlarımız kat karşılığında müteahhitlerimizle anlaşıyorlar. Çok önemli firmalar yatırım yapıyor. 50’yi aşan firma geldi. Kimisi site şeklinde, kimisi bir iki blok şeklinde projelerini hayata geçiriyor. Yaptıkları konutların da hepsini satabiliyorlar. Arsa satımı da çok fazla, özellikle İstanbul ve Bursa’dan vatandaşlarımız arsa satın almak için geliyor. Sanayiye yönelik Türkiye’de ilk defa belediye marifetiyle bir organize sanayi bölgesi kurduk ve adını da YOSAB koyduk. Bunu şunun için yaptık; sürat anlamında ve Türkiye’nin önde gelen firmaları 1 milyar dolarlık yatırım yaptı Bu çok çok ciddi bir rakamdır. 1250 kişilik direkt istihdam demek. Dolaylı da 2 bin istihdam sağladı. Göreve başladığımızda 5 bin işsiz vardı, şimdi 1500 tane kaldı. Bunlarında çoğu niteliksiz ve yaşlı kesim.



Konutlaşma ve sanayileşmenin bir kent için çok önemli ancak siz çevre düzenlemesi ile ilgili de çok hassassınız. Çevreyi korumak ve yeşil alanları genişletmek adına neler yapıyorsunuz?



Öncelikle bizim göreve gelişimizden önce yapılan parkları yenilemekle işe başladık. Ardından da yepyeni park alanları yaparak devam ettik. Şimdi çalışması devam eden 7 bin metrekarelik yeni bir park alanı projemiz var. Bu arada belediye özel ormanını oluşturduk. 32 bin 900 ağaçtan oluşan 1500 dönümlük bir arazi. Şehir içinde de çok sayıda ağaçlandırma çalışmamız var. 10 sene sonra müthiş bir ormana kavuşacak Yenişehir.



Oto test merkezi gibi projelerin ilçenin nüfusunu artıracağını söylemek mümkün m? Göçlere dayalı nüfus değişimi ile birlikte ilçenin konut ihtiyacı da artacak mı?



Yenişehir’e nitelik bir göç var. Çünkü sanayimiz nitelikli. Endüstri meslek lisesi mezunu, meslek yüksekokulu mezunu, fakülte mezunları çalışmak için göç ediyor. Geçici tarım işçileri de tarımdaki ihtiyaçlardan dolayı geliyor.  Bu nedenle köy-kent oranı da değişti. Göreve geldiğimizde yüzde 50-50 idi. Şimdi köylerde yüzde 35 şehirde yüzde 65 durumuna geldi. Ama 2014’ten sonra her yer kent olacak. Köyler mahallemiz olacak.



BURSA TÜRKİYE’NİN DETROİT’İ OLACAK



Oto test merkezi projesinin ilçeye katkısı ne olacak? Marka projelerin Yenişehir’deki arazilerin değerlenmesini sağladı diyebilir miyiz?



Oto test merkezi dünyada 6 ülkede var ve Türkiye’de de Yenişehir’de olacak. Proje tamamlanınca Bursa Detriot gibi bir şehir haline gelecek. Türkiye yerli otomobil için önemli bir fırsat bulacak. Asgari 500 çalışanı olacak bunun 200 civarı da nitelikli mühendislerden oluşacak. Çok kısa bir süre sonra projenin başlayacağına inanıyorum. Mesela şunu söyleyebilirim; yaklaşık 8-9 sene evvel arazi fiyatları burada 1500-2000 liralar civarında iken 2013 itibari ile 60-70 bin liralara fırladı. 20 katı aşan değer artışları oluştu. Önemli olan benim vatandaşlarımın bu geliri doğru kullanması. Yenişehir’in tamamı değerlendi diyebilirim. Konut gelişim alanları, marka yatırımların bulunduğu alanlar daha değerli ama ilçenin genelinde bir değer artışı oluştu. Karayolları bile arazinin dönümüne 70 bin lira bedel ödüyor.



MİLLETİMİZE SÖZÜMÜZÜ TUTTUK



Son olarak, görev süreniz boyunca hayata geçiremediğiniz ve içinizde ukde olarak kalan bir proje var mı? Yenişehir’in geleceğine yönelik hedefleriniz nelerdir?



En önemli hedeflerimizden biri kentsel yenilemenin tamamlanması… Çevre ile ilgili yatırımlar ve arıtma tesisimizin devreye girmesini istiyoruz. Biz adımı atacağız Büyükşehir tamamlayacak. Bizim bakış açımızda Yenişehir sadece belediye olarak meseleye bakmadık ilçeyi bütünüyle kavradık. Görev süremizin sonunda milletimize vaat ettiğimiz hizmetlerin tamamını bitireceğiz nasip olursa. Ancak geç kaldığımız hizmetlerimiz de var. Mesela; çok sayıda kültürel etkinliklerimiz olmasına ve bir yılda 79 bin kişinin bunlara katılmasına rağmen bu faaliyetlerin bir arada yapılacağı bir kültür ve kongre merkezimizi henüz oluşturamadık. Ama önümüzdeki ay inşaatına başlayacağız. Yüzme havuzu eksiğimiz vardı. Ona da başladık ve görev süremiz içerisinde bitecektir. Söz verip de yapamayacağımız bir şey kalmayacak.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
11°
kapalı
banner61
banner62
banner89