Türk mimari motiflerle süslü proje
Yahyagil İnşaat Elif Konakları ile Çalı'ya değer katıyor.
1998 yılında Ömer Yavuz tarafından kurulan, şimdilerde ise yoluna genç Mimar Hasan Şevki Yavuz ile devam eden Yahyagil İnşaat; dinamik yapısı, müşteri merkezli çalışma tarzı ve kullanışlı konut üretme anlayışıyla sektörün en dikkat çeken firmaları arasında yer alıyor.
Bursa’nın son dönemler yıldızı parlayan bölgesi olan Çalı’da Safranbolu Evlerinden esinlenerek özel bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten mimar Hasan Şevki Yavuz, Elif Konakları’nda yer alan taş doku ve cumbalar ile Türk mimarisinden esintiler sunduklarını dile getiriyor.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
İsmim Hasan Şevki Yavuz. Mimarım. 1982 Erzurum doğumluyum. 1984 yılında Bursa’ya taşındık. Babam Ömer Yavuz 1988 yılında inşaat işine başladı. 1998 yılında da Yahyagil İnşaat olarak sektöre giriş yaptık ve yaklaşık 17 yıldır birçok proje ürettik ve üretmeye devam ediyoruz.
Yahyagil İnşaat’tan bahseder misiniz?
Bahsettiğim üzere 17 yıldır Nilüfer bölgesinde birçok projeye imza attık. Babamın kurmuş olduğu ve şimdilerde benimle devam eden firmamız, Bursa’nın köklü ve güvenilir inşaat firmalarından biri haline geldi. Bizim en değer verdiğimiz şeylerden biri müşteri memnuniyeti ve istekleridir. Projelerimizi çizerken bu konuları sürekli göz önünde bulunduruyor ve bu konulardan asla taviz vermiyoruz. Bursa’nın Nilüfer Bölgesi’nde özellikle de Balat, İhsaniye Nilüfer merkez bölgelerinde konut yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. İşlevsel kullanışlı ve nitelikli projeler yapmaya özen gösterirken Yahyagil İnşaat olarak ürettiğimiz projelerle çeşitli fuarlarda da boy göstermeye gayret ediyoruz.
Son projeniz olan Elif Konakları’na değinebilir misiniz?
Elif Konakları Çalı bölgesinde 4700 m² üstünde 2800 m²’si bahçe olmak üzere yer alan bir projedir. Teknik özelliklerine baktığımızda kiremit çatı kullandığımızı ve kalorifer sistemi değil yerden ısıtma yaptığımızı söyleyebilirim. Dış cephe tasarımına baktığımızda ise 2 kat boyunca taş dokumuz var. Ki bu Türk evlerinin en büyük özelliklerinden biridir. Türk mimarisinin vazgeçilmez öğelerinden biri olan cumbalar da projemizin en dikkat çeken özelliklerinden biridir. Kısacası Elif Konakları’nı Türk mimari motifleriyle süslü bir proje olarak adlandırabiliriz. Daire tiplerine gelirsek; 60 dairelik bir proje. 24 dubleks 36 daireden oluşuyor. Dairelerimizin ve dublekslerimizin hepsi 3+1. Bu 36 dairenin içinde 24’ü normal 12 tanesi bahçeli daireler var. Ayrıca projemizde o bölgede bir ilk olan bay ve bayan kapalı havuzumuz var. Satışlarımıza 2015’in Nisan ayında başladık ve şu ana kadar yüzde 70’ini bitirmiş durumdayız. Nisan 2017’de de projeyi teslim etmeyi düşünüyoruz. 60 daire için 60 araçlık otoparkımız mevcut.
Matadorbet 115%;">Neden Çalı bölgesini seçtiniz?
Köy ile şehir hayatının tam ortasında bulunan Gümüşlük bölgesinde yer alıyor projemiz. Aslında en başlarda Çalı bölgesi ile ciddi bir hazırlığımız ve düşüncemiz yoktu. Araştırmalarımız sonucunda bölge ile ilgili olumlu izlenimler edindik ve bu bölgede proje yapmaya karar verdik. Çalı, havası, doğal güzellikleri, meydanı ve sokakları ile çok farklı bir bölge. Önemli bir alana önemli bir proje yapmış olduk. Mümkün olduğunca Türk mimarisine ve doğal görünüme atıfta bulunmaya çalıştık. Vatandaşlarla sohbet etme imkanımız olduğunda keşke 5 yıl önce Çalı’ya gelseydiniz diyorlar. Bu tabi bizim oraya neler kattığımızı gösteren bir durum. Açıkçası bu durum bizi de çok mutlu ediyor.
Proje sürecinden bahseder misiniz?
Çalı projesinin üzerinde çok çalıştık. Sadece mimari çalışması 5-6 ay kadar sürdü. Çalı bölgesinde bu projeyi yaparken vatandaşlarla da istişareler yaptık. Yapmak istediğimiz projeyi onlara anlattık, beklentilerini ve fikirlerini sorduk. Sektörden arkadaşlarımıza da projeyi anlatıp fikirlerini sorduk. Kısacası her projede olduğu gibi bu projede de bol istişareden kaçmadan herkesin fikrini alarak projemizi oluşturduk ve bu durumun da projelerimizi başarılı kıldığını düşünüyoruz. Çünkü farklı bir göz, objektif bir bakış açısı bence her işte olması gereken bir şeydir. Ayrıca biz projenin ne kadar hızlı ve çabuk yapılırsa mimari anlamda o kadar eksik kalacağını düşünüyoruz.
Malum artık yeni yılın ilk ayındayız. 2015’i nasıl geride bıraktınız ve 2016’dan ne bekliyorsunuz?
2015’in bizim için iyi geçtiğini söyleyebilirim. Yeni bir bölgede yeni ve farklı bir projeyle (Elif Konakları) 2015’i geçirdiğimiz için bu yıl içerisinde politik ve ekonomik olarak oluşan olumsuzluklar işlerimizi çok fazla etkilemedi. Doğru bir projeyle doğru bir lokasyonda ve doğru bir satış politikası ile güzel bir yılı geride bıraktık. 2016’dan da oldukça umutluyuz. 2016’daki hedeflerimize değinecek olursak bir kentsel dönüşüm projemiz var İhsaniye merkezde. Bu bizim ilk kentsel dönüşüm projemiz olacak bu heyecan ve çalışmayla bu yılın da iyi geçeceğini düşünüyoruz.
O zaman kentsel dönüşüme geçelim. Kentsel Dönüşüm hakkında ne düşünüyorsunuz ve bu yeni yapacağınız kentsel dönüşüm projenize biraz değinir misiniz?
Kentsel dönüşüm ile ilgili günümüzde maalesef yanlış bir algı var. Kentsel dönüşüm bir kere arsa bazında değil en az ada bazında ve kentsel bazda olmalı. Diğer türlü iş maalesef bina yenileme oluyor. Biz bu düşünce ile kentsel dönüşüme girmek ve bu bakış açımızı 2016 yılında başlayacağımız projeye yansıtmak istedik. İhsaniye’nin merkezinde yer alacak olan Merkez İhsaniye isimli bu kentsel dönüşüm projemiz 32 daire ve 8 dükkandan oluşacak. Bu tip normal bir projeyi 15 otoparkla çözebilirken biz bu projede 43 araçlık iki katlı kapalı bir otopark yapıyoruz. Ayrıca şu konuya da değinmek istiyorum. Kentsel dönüşüm demişken geçtiğimiz haftalarda emsal artışıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi maalesef. Ben emsal artışının olması gerektiğine inanıyorum. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesini ve emsal artışının tekrar uygulamaya geçmesini bekliyoruz.