Taahhüt işlerinde büyük imza: Taşırsan İnşaat
Sektörün güçlü inşaat firmalarından Taşırsan İnşaat, 30 yılı aşkın süredir yapı alanında güvenli ve modern taahhütlü kamu inşaatları ile adını yaşatmayı sürdürüyor.
Konut ve Yapı Gazetesi'nin Eylül sayısının konuğu olan Taşırsan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşır, Taşırsan imzasının doğuşunu, Türkiye’de imza attığı işleri ve sektörün son gelişmelerini değerlendirirken yeni projelerini ve gelecek hedeflerini de okurlarımız için anlattı.
Röportaj: Dilek Atlı
Sizi tanıyabilir miyiz öncelikle?
1976 yılında Ağrı’da dünyaya geldim. Bursa’da 7 yıldır yaşıyorum. Firmamız 1991 yılında babam Ahmet Taşır tarafından kuruldu. Firmanın ilk kurulduğu yıllarda gençtik ve alaylı inşaatçıydık. 1997 yılından itibaren İbrahim Taşır olarak inşaat sektöründe ilk işime imza attım. İlk faaliyetlerime devlet taahhütlü işlerle başladım. O günden bugüne de çalışmalarımız devam ediyor.
Firmanızın Bursa’da ve Türkiye’de hangi işlere imza attı?
Bursa’da 7 tane taahhütlü inşaat işi yaptım. Osmangazi Belediyesi’ne okul yaptık. Demirtaş’ta Kaliteli Yaşam Merkezi’ni, Türkiye’nin en sosyal niteliklere sahip huzurevini, hayata kazandırdık örneğin. Spor salonları ve yurtlar da yaptık Bursa’da. Bunun yanı sıra Türkiye’de yaklaşık 20 farklı şehirde işlere imza atıp tamamladık. Eskişehir, İzmir, Erzurum gibi büyükşehirlerde taahhütlü kamu binaları yaşama geçirdik.
Taşırsan’ın inşaat sektöründeki yerini nasıl özetlersiniz?
Devlet müteahhitliği yapan firmalar, kendini kategorize eder. Yani kendine alan belirler. Taşırsan İnşaat firmasında ise daha önce yaptığımız en büyük işimiz bizim geldiğimiZ noktayı gösteriyor. Her projede bunun bir üstüne çıkmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda en son imza attığımız işimiz ise 4 bin kişilik bir yurt binası oldu.
Kamu müteahhitti olarak daha çok taahhüt işleri yapıyorsunuz. Diğer taraftan konut projeleriniz olacak mı?
Olmasını istiyoruz. Son zamanlarda konut projelerinin firmamıza değer katacağını yoğunluklu olarak düşünüyoruz. Şu an Erzurum’da yaptığımız bir konut projemiz var ve devam ediyor. Bursa’da da olmasını hedefliyoruz, bu nedenle görüşmeler yapmaktayız.
Kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili ne düşünüyorsunuz, bir projeniz olacak mı?
Projemiz olabilir. Proje ve bölge önemli. İyi bir bölgede olması şartıyla olabilir.
2023-24 hedefleriniz arasında neler var?
Taahhüt işi yapmaya devam ederek çok işler almak istiyoruz. 2024’te başlayacağımız, hazırlandığımız konut projelerimiz de olacak.
Firma olarak depremden sonra ya da depreme yönelik farklı adımlarınız oldu mu?
Deprem nedeniyle çok üzgünüz kuşkusuz. Devletin çizdiği projeleri uygulayan bir firmayız. Bu projeler, her bakımdan olumlu anlamda en üst seviyede çizilmiş projeler elbette. Daha da dikkatliyiz.
Sektöre yeni girecek olan müteahhitlere yönelik tavsiyeleriniz neler? Sizce nelere dikkat edilmeliler?
Kızım da bu yıl mimarlık fakültesini bitiriyor. Ona hep söylediğim şeyi, tüm genç girişimcilere söyleyebilirim. Çok çalışmalısınız, dürüst bir şekilde çok gayret etmelisiniz. Yarınlar için çalışacağız.
Sektörde karşılaştığınız zorluklar olmuştur mutlaka, buradan hareketle sektöre girmek isteyenlere ne önerilerde bulunursunuz?
Zorluklar elbette olacaktır. Sabır göstererek zorlukların üstesinden gelmek için daha çok çalışacaklar elbette.
İMSİAD çatısı altında olmanın avantajları nelerdir?
İMSİAD’ın yaklaşık 3 yıldır üyesiyim. Hemen her toplantısına katılırım. Sektörde faaliyet gösteren yeni isimler tanımak, bir sıkıntımız olduğunda sektöre dair çözümler üretmek, destek görmek bakımından avantaj sahibiyiz. Başkanlarımız destekçiler.
Zorlu günlerde size iyi gelen hobileriniz neler?
Tenis oynuyorum. Önceki yıllarda tenis kulübü başkanlığı da yapmıştım. Yürüyüşler yaparım. Bursa’da doğa yürüyüşlerini hafta sonları ve bazen sabahları yapıyorum. Ailemle vakit geçirmek de bana iyi geliyor.
Eklemek istedikleriniz?
Sektörle ilgili şunu ifade etmek isterim ki biz işimizi doğru yapacağız, gayret edeceğiz. Böylece başarı kaçınılmaz olur.