banner94

banner77

banner69

banner88

Sektörün yükselen değeri: TÜGEM

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM), mesleğe değer katan, gelişim ve eğitim odaklı vizyoner girişimcilerden oluşan bir sivil toplum kuruluşu. Eğitim, teknoloji, hukuk ve sinerjik iş birliği ile meslektaşlarına, sektöre ve üyelerine katma değer sağlamak için yola çıkan TÜGEM bu misyonla da gayrimenkul danışmanlığını Türkiye’nin en saygın mesleklerinden biri haline getirmeyi amaçlıyor.

RÖPORTAJ 16.11.2022, 17:17
Sektörün yükselen değeri: TÜGEM
banner66

Sektörün Kilit Taşları’nda Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bursa yönetim kurulunu ağırlıyoruz.

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

Göksel Birsen
TÜGEM İl Başkanı

TÜGEM ne zaman ve ne amaçla kuruldu? Şu an kaç üyeniz var?
9 Eylül 2016 tarihinde gayrimenkul sektörüne değer katan eğitim ve gelişim odaklı vizyoner girişimcilerin oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşuyuz. TÜGEM, sektörümüzün hak ettiği konuma gelmesi ve gayrimenkul danışmanlığı mesleğinin en saygın meslek grupları içerisinde yer almasını sağlamak için kuruldu. Şu anda 22 ilde temsilciliğimiz ve binin üzerinde üyemiz var. Bursa’daki üye sayımız 100’ü aşkın.

Dernek olarak organizasyonel yapınızdan bahseder misiniz? Yönetim kurulunuz dışında komisyonlarınız var mı?
İstanbul merkezde yönetim kurulumuz var. Bu yönetim kurulunda komitelerin oluşmasıyla birlikte merkezde oluşan bu gruplar illere de dağılıyor. Merkezde oluşan komitelerimiz şu şekilde; Eğitim, Etkinlik, Uluslararası İlişkiler, Dış İlişkiler, Teknoloji, İş Geliştirme ve Basın. Bursa’da da Etkinlik, Eğitim ve Üye İlişkileri olmak üzere 3 komite aktif olarak çalışıyor. Etkinlik komitemiz içinde de Sosyal Sorumluluk, Teknoloji ve Basın yer alıyor.

TÜGEM’in yaptığı çalışmaları başlıklar halinde bizimle paylaşır mısınız?
Biz, sektöründe verdiği eğitimlerle ön plana çıkan bir STK’yız. Mesleğimizin çok fazla eğitime ihtiyacı var. Sektöre yeni giren gayrimenkul danışmanlarına bir STK’nın önderlik etmesi gerekiyor. Bu rolü TÜGEM 22 ilde üstlenmiş durumda. Eğitimler, yaptığımız paneller ve çalıştaylar, diğer STK ve akademik odalarla birlikte yaptığımız çalıştaylar da sektörel anlamda bizleri güçlü kılıyor. Tüm Türkiye’de her ayın 3. haftasında perşembe günleri yaptığımız network etkinliğimiz ses getirdi. Tüm meslektaşlarımızın da takdirini aldı. Bu etkinliklerimizde belirlediğimiz eğitim konularıyla birlikte üyelerimizin portföy sunmalarını sağlıyoruz. Böylelikle danışmalar hem eğitim alarak mesleki bilgilerini artırıyorlar hem de portföy paylaşarak ticaretin gelişmesine katkıda bulunuyorlar.

Meral Türkeş
TÜGEM YK ÜYESİ

Gayrimenkul danışmanlarının kamudan beklentileri nelerdir?
Gerçek ve tüzel kişi olarak bu işi yapan danışmanlarımızın pek çok kamu dairesiyle iletişimi oluyor. Bazı belediyelerden bilgi alabiliyoruz ama bazı belediyeler hâlâ bilgi vermiyor. Bizler de vergi veren ve güvenilir şekilde işimizi yapan firmalarız. Bu nedenle kamu dairelerinde ilgi ve değer görmek istiyoruz.

Yatırım yaparken neden gayrimenkul danışmanlarıyla hareket edilmeli?
Gayrimenkul danışmanlarının sektörle ilgili çok geniş vizyonları var. Biz hem harita mühendisleriyle, hem mimarlarla, hem müteahhitlerle hem de toprak sahipleriyle aynı anda iletişim kuran tek mesleğiz. Bu nedenle biz olayın bütününü görüyoruz. Böylece yatırımcılara da önerilerde bulunuyoruz.

Sevim Yılmaz
TÜGEM İL KOORDİNATÖRÜ

İyi bir gayrimenkul danışmanı nasıl olmalıdır?
Gayrimenkul satın almayı ya da gayrimenkulünü satmayı düşünen müşterilerini onların beklentilerine uygun şekilde yönlendiren kişiler gayrimenkul danışmanlarıdır. Hem müşteri hem de portföyünü güncel tutmak zorundadır. Piyasa hareketlerini, güncel haberleri takip etmelidir. Gerektiğinde hem bir bankacı hem de bir yatırım danışmanı hem de hukuk danışmanı olabilmelidir. Çünkü bu konuların hepsiyle bağlantılı bizim mesleğimiz. Dijital platformda da kendisini daima güncel tutması lazım. Güvenirliliğini de karşı tarafa hissettirmeli. Sektörümüzün olmazsa olmazları bunlar. Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni almış olması gerekiyor. Bu belgeyi almamış ofisleri biz bünyemizde barındırmıyoruz. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi her ofiste zorunlu olarak bulunması gereken bir belgedir. Ofislerimizde biz bu belgeyi sergiliyoruz. Bu belgeler mutlaka sorgulanmalı. Bu belgenin olup olmadığını, Ticaret Bakanlığı’nın web sitesinde Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi’nden (TTBS) sorgulayabilirsiniz.

Yetkinlik belgesi yoksa ofis, ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabiliriz?
Bunlar zaten merdivenaltı hizmet veren ofisler. Aradığınızda bunlara ulaşamayabilirsiniz, farklı fiyat aralığında maddi olarak zarar görebilirsiniz. Kaçak çalıştıkları için bu tür ofisleri, kişileri takibe de alamıyorlar.

Çetin Ablak
TÜGEM YK üyesi

Faaliyet alanınızın öne çıkan sorunları nelerdir? Bu konuda çözüm önerileriniz nelerdir?
Öncelikle bizim de kendimizle ilgili özeleştiri yapmamız lazım. Ayakçı emlakçı en büyük sorunlarımızdan biri. Ama bunları ayakta tutan da yine bizim resmi emlakçılarımız. TÜGEM’in eğitim programlarıyla bu sorunu aşmaya çalışıyoruz. Bence meslektaşlarımız teknolojiyi bile yeterince kullanmıyor. Portföy almak adına meslektaşlarımızın satıcının istediği yüksek fiyatlarla ilan girmesi satışları etkiliyor. Konut kredi faizler yüksek. Kredi çıkmıyor. Bu konut piyasasını ciddi anlamda etkiliyor. Ayakçı emlakçıların bir diğer kötü tarafı elindeki tapuyu satmaya çabalaması. Doğru mu yanlış mı, bu bedeli eder mi etmez mi bunu sorgulamıyor. Bizler ilan portallarını kullanıyoruz. İlana girdiğimiz bedel ile rayiç bedel örtüşmüyor. Bu sorunun aşılması gerekiyor. Yoksa hepimiz sorun yaşayacağız. Biz eğitim odaklı olmayız. Çünkü insanlara geleceğe yönelik yatırım yaptırıyoruz. Biz eğer işimizi iyi yaparsak, tercih ediliriz.

Özkan Aydemir
TÜGEM YK üyesi

Gayrimenkul alım satımlarında nelere dikkat edilmeli? Alım yapacaklar nelere dikkat etmeli?
3 aşama çok önemli. Tapu, belediye ve satış sözleşmesinin yapılması. Tapu kayıtlarında mülkün kimlere ait olduğunun görülmesi gerekiyor. İkinci aşamada mülk üzerinde herhangi bir haciz, ipotek, sınırlama olup olmadığı sorgulanmalı. Bir de en çok atlanan konulardan biri; yönetim planları. Aldığınız gayrimenkulün yönetim planlarına mutlaka bakmalısınız. İkincisi; belediyeler ve rayiç bedeller. Mülkün rayiç bedel üzerinde satış rakamından gösterilmesi gerekiyor. Belediyelerden ayrıca imar durumu ve mülkün emlak borcunun olup olmadığı da öğrenilebilir. 3. aşama satış sözleşmesinin hazırlanması. Sözleşmede satıcının gayrimenkulü kaça sattığının, nasıl ödeneceğinin ve ödemenin nasıl yapılacağının belirtilmesi gerekiyor. En önemli konulardan birisi de şu; para transferi bankadan yapılmalı. Açıklamaya da mülkle ilgili tüm bilgiler yazılmalı. Mülkün içinde kiracı olup olmadığı da sözleşmede belirtilmeli. Son dönemde alıcılarla satıcılar arasında içinde kiracı olan mülklerde sorunlar oluyor.

Bu sektörü düşünen yeni nesle ne gibi tavsiyeleriniz olur?
Tecrübe, parayla satın alınamayacak en kıymetli şeylerden birisi. TÜGEM olarak 2 ayda bir seminerler düzenliyoruz. Dolayısıyla mesleğe girecek olanların bu eğitimleri, seminerleri takip etmelerini tavsiye ederim. Çok kolay görünen bir meslek. Hemen sektöre girilip, çok para kazanılacağı düşünülen bir meslek. Aslında öyle değil. Sektöre girip, 2 ay sonra ne kadar zor olduğunu görüyorlar. O yüzden sektörde deneyimli ofisleri ve brokerlerı tercih etmelerini tavsiye ederim. Sektörün en büyük sorunlarından biri istikrar. İstikrarı orta ve uzun vadeye yaymak gerekiyor. Teknolojik altyapı konusunda yeni nesil çok başarılı, bunu meslekleriyle birleştirirlerse kısa sürede öne çıkacaklardır.

Çağatay Gümüşyay
TÜGEM YK üyesi

Akademik odalarla ve diğer STK’larla iletişimiz nasıl? Ortak çalışmalar yapıyor musunuz?
Mesleğimizin gereği olarak zaten STK ve akademik odalarla sıkı ilişkiler içerisinde olmalıyız. Meslek değerini yukarıya çıkarmak, genç nesillerin mesleğe bakış açısını değiştirmek ve eğitim açısından mesleğimizi yukarıya taşımak adına bunun olması aslında bir zorunluluk. Biz hem TÜGEM ve BEMO ile hem de BTSO’nun 54. Komitesi ile birlikte dirsek temasıyla çalışıyoruz. İlgili akademik odaların eğitim ve tecrübelerinden faydalanıyoruz. TÜGEM olarak bu sac ayaklarını doğru oluşturmak ve hep birlikte gür bir ses için tüm STK’lar ve akademik odalarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Geçen aylarda HKMO Bursa Şubesi’nde toplulaştırma ile ilgili bir toplantı yaptık, tüm üyelerimizi davet ettik. Yine BEMO ile ortak paneller düzenliyoruz.

Eklemek istedikleriniz…
Bu gibi derneklerin ciddi anlamda mesleğimize fayda sağladığını düşünüyorum. TÜGEM bunlar arasında lokomotif olarak öne çıkıyor. Fakat diğer dernekler de toplumda gayrimenkule yaklaşımı değiştirmek ve sektör paydaşlarının eğitimli hale gelmesi noktasında önem arz ediyor. Bu işe gönül veren ve hakkıyla bu mesleği yapmak isteyenleri TÜGEM gibi derneklere üye olmaya davet ediyorum.

**

YK ÜYELERİ

Göksel Birsen
1979 Almanya doğumlu. Evli ve 1 kız çocuk babası. Setbaşı İlkokulu’nu ve Bursa Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra Uludağ Üniversitesi Maliye Bölümü’nde okudu. Üniversiteyi bitirdikten sonra iş hayatında sırasıyla Pınar Gıda Grubu'nda Satış Şefi, British American Tobacco'da Bölge Müdürü, Sütaş’ta da Ulusal Zincir Mağazalar Müdürü pozisyonlarında çalıştı. 2012 yılında kendi işini kurmak üzere işinden ayrıldı ve Bursa Nilüfer’de eşi Gülhan Birsen ile birlikte gayrimenkul sektörüne dahil oldu. 2018 yılından bu yana TÜGEM Bursa İl Başkanlığı ve BTSO Meclis üyeliği (1 Ekim 2022) görevlerini sürdürüyor.

Meral Türkeş
Bursa doğumlu. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden mezun oldu. Evli ve iki çocuk annesi. İş hayatına Sönmez Holding Halkla İlişkiler departmanında başladı. Sonrasında Olay Gazetesi’nde ekonomi servisinde çalıştı. 2014 Şubat ayında Deniz Özlüce Ofisini açtı.

Sevim Yılmaz
1970 İzmir doğumlu. Evli ve 2 kız çocuk annesi. İlk ve ortaokul eğitimini İstanbul’da tamamladı. Özel bir firmada 1988 -1990 yılları arasında satış danışmanlığı yaptı. 1990 -2017 yılları arasında devlet memuru olarak İstanbul, Iğdır ve Bursa’da görev yaptı. Görev yaptığı süre içinde A.Ö.F.İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladı. 2000 yılından bu yana Bursa’da yaşıyor. 2017 yılında emekli olduktan hemen sonra kurumsal emlak firmasında eşi ile birlikte gayrimenkul danışmanı olarak emlak sektörüne girdi. 2020 yılında Realty World Ada Gayrimenkul olarak kendi ofislerini açtı. O tarihten bu yana broker olarak eşi Mehmet Yılmaz ile birlikte sektöre hizmet etmeye devam ediyor. 2021 yılında TÜGEM Bursa İl Koordinatörlüğü görevini devraldı ve halen bu görevini sürdürüyor.
 

Özkan Aydemir
1977 Ankara doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Adıyaman, Zonguldak ve lise öğrenimini Bursa’da tamamladı. 1995 -2003 yılları arasında mobilya ve gıda sektörlerinde yönetici olarak çalıştı. 2003 yılında emlak sektöründe gayrimenkul danışmanlığına girdi ve 10 yılın sonunda 2013 yılında Realty World Elfi gayrimenkul’un kuruluşunu gerçekleştirdi. 2018 yılından bu yana TÜGEM Başkan Yardımcılığı ve BTSO 54. Komite Başkanlığı (2022) yapıyor.

Çetin Ablak
1967 Bursa doğumlu. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı işi yapan bir oğlu var. Lise öğrenimini Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1986 yılında tekstil ve tuhafiye sektöründe işe başladı. Daha sonra ikinci el oto alım satım işleri ile beraber 12 yıl şehir içi yolcu taşımacılığı ile uğraştı. 2000 yılında emlak sektörüne girdi. TÜGEM ve BEMO’da yönetim kurulu üyesi.

Çağatay Gümüşyay
1986 Bursa doğumlu. Evli ve 2 çocuk babası. Ticaret Sanayi Odası İlköğretim Okulu ve Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi mezunu. Lisans eğitimini endüstri mühendisliği üzerine yaptı. İş hayatına Beyçelik-Gestamp firmasında Lojistik Mühendisi olarak başladı. 4 sene süren mühendislik tecrübesinin ardından gayrimenkul sektörüne duyduğu ilgi sayesinde bu sektöre girdi. 2014 yılından itibaren gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyor. TÜGEM Bursa Yönetim Kurulu ve BTSO 54. Komite Yönetim Kurulu’nda yer alıyor.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
açık
banner61
banner62
banner89