banner94

banner77

banner69

banner88

Kentsel dönüşüme 'Yıldırım' imzası

Yoğun göç ve beraberinde gelen plansız yapılaşma nedeniyle yıllardır önemli sorunlar yaşayan Yıldırım, son dönemde yapılan atılımlarla kentsel dönüşümde makus talihini yenmeye başladı. İlçenin kanayan yarası haline gelen imar sorunlarını Ankara’daki lobi çalışmaları ile aşmayı başaran Yıldırım Belediyesi, özel sektörün de desteğiyle kentsel dönüşümde örnek projelere imza atıyor.

RÖPORTAJ 17.03.2021, 11:31 17.03.2021, 11:52
Kentsel dönüşüme 'Yıldırım' imzası
banner66

CÜNEYT ALKIŞ

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kentsel dönüşüm başta olmak üzere çalışmalarını ve geleceğe dair hedeflerini Ekohaber Yayın Grubu’na anlattı. İlçede kangren haline dönen imar sorunlarını Ankara’daki lobi çalışmalarıyla çözüme kavuşturan Oktay Yılmaz, “İmarla ilgili mevzuat düzenlemesi devrim niteliğinde oldu. Şimdi, özel sektörün de katılımıyla, vatandaşlarımızın rızasını alarak kentsel dönüşüm projelerine start verdik” dedi.

Konuşmalarınızda Yıldırım’ın önündeki en büyük sorunun; plansız yapılaşma ve hayata geçirilemeyen imar uygulama planları olduğunu söylüyorsunuz. Bu sorun Yıldırım’da nasıl ortaya çıktı ve nasıl kangren haline dönüştü?

Seçim döneminde kentsel dönüşümden ziyade imar uygulamaları ve sıkıntılarından bahsettik. Dönüşümün hız kazanması imar uygulamalarına bağlı. Bu uygulamalar için doğru bir zemin hazırlanmalı ve tartışılarak çözüme kavuşturulmalı. Biz göreve geldiğimizde Yıldırım’ın 3’te 1’inde ruhsat veremeyeceğimiz alanlar vardı. Bunların bir kısmı imar planlarına kapatılmıştı. Bir kısmı da riskli alan ilan edildiği için oralarda plan uygulamalarının yapılması gerekiyordu, bir kısmı da ova korumada kalıyordu. Dolayısıyla böyle farklı problemler söz konusu. 1986 yılından bu yan Yıldırım’da pek çok imar plan çalışmaları yapıldı. Şehrin nüfusu çok hızlı arttığı için bazı plansız yapılaşmalar ortaya çıktı. Yeniden plan yapıldığında, okullar, parklar yapıldığında, yollar genişletmeye çalışıldığında ya birinin evine denk geldi ya arsasına denk geldi. Bunlar vatandaşlarımızın itirazlarına maruz kaldı bu itirazlarda planların bozulmasına sebebiyet verdi. 86’dan bu yana defalarca bozulan imar planları oldu. Bunların önüne geçmek için kanuni düzenleme şarttı. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, Genel Müdürlerimize ve bürokratlarımıza bu konuyu güzel bir biçimde anlattık. Burada kanuni bir düzenleme olmadan kalıcı bir imar plan uygulamasının yapılamayacağını izah ettik. Bu kanuni düzenlemelerle bundan sonra yapacağımız imar uygulamaları bozulmayacak. Bizim dönemimizde imarla ilgili sıkıntılar bitecek. Kentsel dönüşüm uzun vadeli bir yatırım, tüm tarafların razı olması gereken bir durum. Ama biz temel problemleri bitireceğiz. Çıkardığımız imar kanunu çok önemli bir konuydu. Bu sadece Yıldırım’ın değil Türkiye’deki birçok problemi çözdü. Bu devrim niteliğinde bir karardı. Bundan sonra yapacağımız çalışmalar kalıcı olacak. Bu yıl geri dönüşümleri gerçekleştirdik, tekrar tapu dağıtımlarına çalışıyoruz. Bu yıl bu işleri bitireceğiz. Önümüzdeki yıl bu bölgede özel sektörün de desteğiyle birlikte dönüşümlerin başlayacağını tahmin ediyoruz.

Özel sektör kentsel dönüşüm projelerine giriyor mu? Yıldırım bu konuda inşaat firmalarının dikkati çekiyor mu? Sizin özel firmalara bu konuda bir çağrınız olur mu?

Biz bu işin özel sektörle çok daha hızlı olacağını düşünüyoruz. Bursa, 2 tane kentsel dönüşüm örneği sergiledi geçmişte. Bunlardan bir tanesi mahalle bazı dönüşümlerdi. Yıldırım’da bu denendi fakat maalesef çok kabul görmedi, yani uzlaşma oranları çok düşük kaldı. Bir de büyükşehir tarafından 0,50 emsal artırarak yapılan dönüşümler vardı. Burada da kat yükseklikleri vesaire şehrin silüetine çok da yakışmayan, istemediğimiz sonuçlar ortaya çıktı. Dolayısıyla bu 2 olumsuz denebilecek tecrübe yerine yeni bir şey ortaya koymak gerekiyordu. Mahalle bazlı ve parsel bazlı yapılan çalışmalar istediğimiz sonuçları vermedi. Daha orta ölçekli işler yapmak lazım. Biz 1-2 sokağı birleştirerek 3 bin, 4 bin, 5 bin metre alanlarda bu dönüşümlerin olabileceğini düşünüyoruz. Biz büyük bir fotoğraf ortaya koyuyoruz ama puzzle’ların birbirinden bağımsız yapılabileceği bir formatın daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz ve imar uygulamalarımızı da bu yönde yaptık.

Özel sektör temsilcilerimizin de yaptığı çalışmalar var. Biz bu çalışmalarda onların bu işini hızlandırmak, diğer kurumlarla ilişkilerinde yardımcı olmak adına her türlü her an onların yanındayız. İMSİAD ile bir toplantı yaptık, yaklaşımımızı ortaya koyduk. Geçtiğimiz haftalarda şu anda süreç yürüten müteahhitlerimizle bir araya geldik. Onların projelerinin hangi aşamada olduğunu, bizlerden ne gibi katkı beklediklerini, nerelerde tıkandıklarını sorduk. Bu noktada ön açıcı bir rol üstlendik.

Vatandaşımıza da, inşaat firmalarıyla yapacağınız anlaşmalarda bizi de bilgilendirin ki sizi sıkıntıya sokmayacak konularda yardımcı olalım. Yapılan işlere referans oluyoruz. Hukuki konularda da vatandaşımıza destek verebiliyoruz.

Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi için “Bursa’ya örnek olacak” diyorsunuz. Bu projede temeli ne zaman atacaksınız? Projeyle ilgili detaylar nelerdir?

Bizim çalışmalarımız için model olacak. Biz burada 2 tane örnek yapıyoruz. Bir tanesi TOKİ’yle beraber yapacağımız proje, diğeri de özel sektörle şuanda yürüttüğümüz çalışmalar. Mevlana’da geçtiğimiz dönem vatandaşımızla bir uzlaşma görüşmeleri yapılmıştı bu yüzde 40 oranında kalmıştı. Hemşerilerimizi davet ettim buraya, dedim ki yaşadığımız ortam ortada. Yani biz burada daha yaşanılabilir, yolları, parkları ve otoparkları olan, sosyal donatı alanları daha geniş olan bir mekân istemez misiniz dedim. Elbette isteriz hatta fiyat farkı ödemeyi de kabul ediyoruz dediler. Ama aradaki borçlanmayı siz bize uzun vadeye yayın, uygun şartlarda yapın o zaman biz de borçlanmaya razı olalım dediler. Biz de ona göre çalıştık. Belediye kanununa göre 2 yıl vade açabiliyoruz ama kentsel dönüşümle ilgili projelerde 10 yıla kadar vade açabiliyoruz. Dedik ki biz size 10 yıl vade açacağız, vatandaş da elini taşın altına koyunca anlaşma oranlarında yüzde 80’lerin üzerine çıkacağını gördük. Ayrıca özel sektörle ve Bakanlığımızla da çalıştık. Bakanlığımızın da maliyetin bir kısmını sübvanse etmesiyle birlikte, daha yaşanılabilir bir mahalle kültürü ortaya koyduk ve 1250 konutluk bir proje gerçekleştirdik.

Burası bir rezerv alanı değil. Mevcut konutları yıkıp yenisini yapacağımız bir alan burası. Projemizi çalıştık, Bursa’nın kendi mimarı değerlerini projemize yansıttık. Sokak kültürünü, kemerini, yaşam alanlarını oluşturduk. Zemin artı 7 kat projelerimiz. Projeyi vatandaşımıza sunduk ve yaptığımız çalışmalarda yüzde 95 civarında bir uzlaşma sağladık. Yani bu çok önemli bir oran. Bu projenin bence en büyük özelliği vatandaşın fark vererek yeni yapılanmaya katkı sunması. Hakikaten güzel bir proje olacak. Tabi bu projenin böyle tutmasının sebebi de geçtiğimiz dönem Hüma Hatun Konutları’nın aynı bölgede yapılmış olmasıydı. Vatandaşımız oradaki yaşamla mevcut yaşamını karşılaştırdığında farkı anladı. İyi ve güzel örnekler ilçedeki dönüşümü tetikleyecek. Vatandaşın taşın altına elini koyması bu projelerin hızlanmasındaki en büyük etken.

Bu alanda amaçladığınız tüm projeleri hayata geçirebilirseniz, Yıldırım, nasıl bir kentsel dönüşümü başarmış olacak? Hayalinizde nasıl bir Yıldırım var?

Yıldırım bence Bursa’nın en güzel ilçesi. Çünkü Bursa deyince akla gelen simgeler; Yeşil Camii ve Türbesidir, Emirsultan’dır, Cumalıkızık’tır, Teleferik’tir, Zeyniler’dir. Bunların hepsi Yıldırım’ın değerleri. Dolayısıyla Yıldırım aslında, Bursa’nın en değerli ilçesi. Yıldırım kimlikli bir şehir. Yıldırım’ın üzerinde belki bir toz var bunun silkelenmesi gerekiyor. İnşallah biz bunu aşacağız. Yıldırım’ın kimliğine kavuşması adına projeler gerçekleştiriyoruz. Bunu sadece dönüşümle de sınırlandırmamak lazım. Sosyal belediyecilik anlamında, şehri daha yaşanılabilir kılmak anlamında projeler gerçekleştiriyoruz.

2019’u mali ve kent disiplin yılı, 2020’yi fen işleri yılı, 2021’yi de atılım yılı ilan ettiniz. 2021’de hangi alanlarda atılımlar göreceğiz? Bu yılki projeleriniz ve hedefleriniz nelerdir?

Bir insanın bir uzvu çok büyüyor da diğer uzvu yerinde sayıyorsa burada bir hastalık var demektir. Dolayısıyla bir alanda yapılacak yatırımlar yetersizdir, hayatın bütün alanlarına dokunmak gerekiyor. Biz de öyle bakıyoruz. İlk geldiğimiz yıl elbette bir disipline etme gündemimiz vardı. Ekonomik açıdan borç yükümüz vardı, hem bunu disipline edelim hem de 5 yıllık projelerimizi ortaya koyalım diye çalıştık. 2019 sonuna doğru gelirken de 5 yıllık stratejimizi hazırlarken de vatandaşımıza ‘Sizce Yıldırım’da ne yapmak lazım, önceliğiniz nedir?’ diye sorduk. Onlar da asfalt, kaldırım, yeşil alanlar gibi taleplerde bulundu. Biz de buna istinaden 2020’yi fen işleri yılı ilan ettik. 80 bin ton asfaltı sokaklarımızla buluşturduk, parklarımızı revize ettik, mahalle parkları kazandırdık. 2021’i de atılım yılı olarak belirledik. Yıldırım’a 1 milyon metrekareden fazla yeşil alan kazandıracağız. Sosyal yaşam alanlarımızı ve kent parklarını artıracağız. Vakıfköy kent parkı bitti, açılışını yapacağız en kısa zamanda. Büyükşehir’imizin ilçemize kazandırdığı Gökdere Millet Bahçesi de böyle bir mekân olacak. Karaağaç Mahallesi’nde bir kültür merkezi, bir sosyal yaşam merkezi inşasına başlıyoruz. Bursa’nın en büyük spor kompleksi olan Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi birçok alanda bursa gençlerimize hizmet veriyor. Yıldırımspor da şu an 3. Ligde mücadele ediyor ve şampiyonluk yarışında da oldukça iyi gidiyor. İnşallah 2. Lige çıkacağız.

Siz iş dünyasının içinden gelen bir başkansınız. İş hayatınızda edindiğiniz tecrübelerin belediyecilik çalışmalarınıza ne gibi katkıları oldu?

Bu aslında masanın 2 tarafında olmaktır. İş dünyasını tanıyor olmak onlarla yapacağımız işlerde bize önemli avantajlar sağlıyor. İşlerini çözmeye, hızlandırmaya, bilhassa ruhsatla ve diğer denetimlerle ilgili olsun bu noktada tecrübemizi yansıtmaya gayret ediyoruz. Bir de mesai kavramı yok, yani özel sektörde siz istediğiniz kadar esnek çalışabiliyorsunuz aynı tempoyu belediyelerde de kamu kurumlarında da yakalamak gerekiyor. Bu zor fakat bizim süremiz kısıtlı, 5 yıllık süre zarfında bütün hedeflerinize ulaşmanız gerekiyor. Onun için burada o tempoyu yakalamaya gayret ediyoruz, daha hızlı çözümler üretmeye, empati yapmaya gayret ediyoruz.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
açık
banner61
banner62
banner89