banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa, staj yerimiz

Haldun Aynur: Hükümetin politikalarına anlam veremiyorum.

RÖPORTAJ 31.12.2013, 13:03 31.12.2013, 13:03
Bursa, staj yerimiz
banner66
Dekomer Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Aynur, Türk mermercilik sektörünün, anlam veremedikleri hükümet politikaları sebebiyle üretmeye ihtiyacı kalmadığını söyledi

İhracat ve proje odaklı olarak 1995 yılında Bilecik’te kurulan Dekomer, ABD başta olmak üzere İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşil Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelere eskitilmiş mermer, mozaik, bordür ve yüzey işlemli mermer satışı gerçekleştiriyor ve bugün sektörünün öncüleri arasında yer alıyor. İç pazardaki büyümeyi de göz ardı etmeyen Dekomer, 2014 yılı itibariyle iç pazara yönelik girişimlerde bulunma hedefinde,  Bursa Nilüfer’de kurdukları mağaza ile pazara giriş yapan Dekomer, halka birinci elden işlenmiş en kaliteli mermer uygun fiyata ulaştırma misyonuyla hedefine doğru ilerliyor. Türkiye’de mermercilik sektörüne dair görüşlerine başvurduğumuz Dekomer Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Aynur, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Bursa Staj Yerimiz

Proje odaklı olarak çalışmaya devam ettiklerini ve 2014 hedeflerinde iç pazara yönelme amaçlarının olduğunu beyan eden Haldun Aynur, “İlk defa iç pazara giriyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa arasında düşünürken Bursa’yı biraz daha hareketli gördük. Burası staj yerimiz olsun ve iç pazarı buradan koklamaya başlayalım dedik. Çünkü iç Pazar bu mamulü tanımıyor henüz. Türkiye’de de birkaç firma var bizim gibi bol çeşit çalışan. Daha önce ödeme sıkıntıları ve pazarın darlığı nedeniyle düşünmüyorduk ama artık Türkiye’de korkunç bir patlama var. Yoğunluk İstanbul’da olmak kaydıyla Ankara, İzmir, Antalya ile birlikte 5 tane showroom açma hedefindeyiz.” dedi.

Maliyet Her Yıl %50 Artıyor

Üretim maliyetlerinin yüksekliğinin Türk Mermerciliğinin en büyük sıkıntısı olduğunu belirten Haldun Aynur, “En büyük sorun mermer ocaklarında başlıyor. Şuan maliyet artırıcı uygulamalar var. Bizim hammadde kaynağımız ocaktır. Ocaklarda maliyet artınca sistem tıkanıyor. Zaten dünyanın en pahalı elektriğini, en pahalı mazotunu kullanarak üretim yapıyoruz. Yani maliyetlerimiz şuan dünyadan %40 yukarda ve bu durumda biz rekabet etmeye çalışıyoruz. Karşımızda Çin gibi ülkeler var. En büyük sıkıntımız her yıl %50’lere çıkan maliyet artışıdır.” şeklinde konuştu.

Üreticilikten İthalata Kayıyoruz

Firma olarak kapasitelerinin %20’siyle çalıştıklarını beyan eden Haldun Aynur, “Üretme ihtiyacı duymuyorum ve fabrikayı satma peşindeyim. Şuan biz, fabrikalarımızı kapatma peşindeyiz. Üretmeye ihtiyacım yok, alıp satıyorum daha iyi. Artık üreticilikten çıkartıp tamamen ithalat yapan bir firma haline getirmeye çalışıyorlar.” dedi.

Dünyanın Her Yerindeyiz

Türk girişimcilerinin dünya pazarında yer edinme konusunda başarılı atılımlar yaptığını irdeleyen Haldun Aynur, “Türk Mermercileri olarak dünyanın her yerinde depolarımız var. Çeşitli projeler alıyoruz. Örneğin bizim New York’ta bir depomuz var. Showroom’larımız var, projeler alıyoruz. Ben bir mozaik firmasıyım Türkiye’den %20 oranda alıyorum, %80’ni ithalat. Şuan Mısır, Ürdün, Fas, Tunus gibi ülkelerde de bu sektör gelişiyor.” ifadelerini kullandı.

Bir Tezat Var Bu İşte

Haldun Aynur, “Türkiye’deki en büyük sıkıntıyı blok taş satışı olarak görürler, bende katılıyorum. Hammaddenin çıkıp dışarda işlenip tekrar geri dönmesidir. Bir tezat var bu işte. Örneğin Çinlinin 250-300 dolara aldığı bloğu iç pazara 250 milyona satarsınız. Bu da takribi dolarla/TL arasında kur farkından dolayı %100 bir fark demek. Ama bizim malımızı 300 dolara Çin’e alıp götüren firma Amerika’ya bizden ucuza plaka satıyor. Şimdi dışarıya %100 pahalı sattığımız bir mal var. Bu sefer ocakçılar çalışamayacak, ocağı kapamak mecburiyetinde kalacaklar. Çünkü zaten çok aşırı vergiler, külfetler getiriyorsunuz. 30 ton 50 ton farklı tonlarda gelebilir bloklar, bunu nakletmek sorun. Nakilde de devamlı cezalar geliyor.” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

Hedefimizin %50 Gerisindeyiz

Dekomer Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Aynur, konuşmasını; “Mermercilik kesinlikle kurumsal firma işi değildir. Bu işin içinde değilseniz, o toprağı çamuru yutmuyorsanız batarsınız. Devletten destek beklemiyoruz ama her geçen gün fon ekleniyor. Bu duruma kimse bir anlam veremiyor. Uygulamalar ocakçıları zora düşürüyor. Şuan hedefimizin çok gerisindeyiz. İhracatçılar birliği olarak koyduğumuz hedefin %50 gerisindeyiz. Teşvik edilmemiz gerekiyor. Biz, Kennedy Havaalanını Türk Mermerleriyle yapıyoruz ama bizim belediyelerimiz her yeri ucuz diye Çin taşıyla döşedi. Zaten benden alıyorsun vergiyi, bırakın para içerde kalsın. Şuan son üç senedir hükümetin politikalarından sanayici şaşkın durumda. Siyaset ekonomiyi doğrudan etkiler. Daha düzgün ilişkilerimiz olsaydı ben inanıyorum ihracatçılar olarak sene sonunu %60 daha fazla ciroyla kapatırız.” ifadeleriyle tamamladı.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
kapalı
banner61
banner62
banner89