banner94

banner77

banner69

banner88

BESAŞ yeni tesisleri ile tarımsal kalkınmayı hızlandırıyor

BESAŞ yeni tesis yatırımlarıyla Bursa kırsalında tarımsal kalkınmanın öncülüğünü yapıyor.

RÖPORTAJ 08.02.2014, 11:40 08.02.2014, 11:40
BESAŞ yeni tesisleri ile tarımsal kalkınmayı hızlandırıyor
banner66
Her gün 230 bin ekmek üreten ve Bursa’nın merkez ilçelerinde 475 satış noktasından vatandaşa daha ucuz ve kaliteli ekmek ulaştıran BESAŞ, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli kurumları arasında yer alıyor. BESAŞ’ı, ürün yelpazesi, yeni yatırımları, hedefleri ve yıllık rakamsal verileri hakkında Bursa Ekmek ve Besin Sanayii Genel Müdürü Mustafa Bektaş ile kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

BESAŞ ne zaman kuruldu?

Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden, 1982 yılından bu yana 30 yılı aşkın süredir Bursa halkına hizmet veren, Türkiye’nin üçüncü Bursa’nın ise en büyük ekmek fabrikası BESAŞ; kaliteli, sağlıklı, ekonomik ekmek ihtiyacını karşılayıp aynı zamanda piyasadaki rekabet ortamını ve fiyat dengesini sağlamak amacıyla çalışmalarına sürekli devam etmektedir.

Faaliyet alanı içerisinde hangi ürünler bulunmakta?

Her gün üretilen 230 bin adet ekmek ve ekmek çeşitlerini Bursa ili merkez ilçeleri Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Demirtaş, Mudanya, Güzelyalı, Gemlik ve Görükle’de toplam 475 adet satış noktasına özel dizayn edilmiş 19 araç ve günlük 3 servis olarak ayarlanan sevkiyat programı ile tüketicilerine daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde ulaştırmaktadır.

Firmayı sürekli ileri götürebilecek kalite politikalarını belirleyen BESAŞ, bu politikaların en önemlilerinden olan müşteri istekleri doğrultusunda ürün çeşidini arttırmak ve niteliğini iyileştirmek, amacı doğrultusunda yoğun çalışmalar içerisine girmiştir. 2011’li yılların başında Francala, Kepekli ekmek,  Çavdar Ekmeği, Ay Çekirdekli Ekmek, Tam Buğdaylı Ekmek olmak üzere 5 olan ürün çeşidini, 2014 yılı itibariyle Kepekli Ekmek, Tam Buğday Ekmeği, Çavdarlı Ekmek, Ayçekirdekli Ekmek, Ruşeymli Ekmek, Tam Tahıllı Ekmek, Yulaflı Ekmek, Mısırlı Ekmek, Zeytinli Ekmek, Cevizli Ekmek, Haşhaşlı Ekmek, Light Ekmek, Rol ekmek, Tuzsuz Rol Ekmek, Rol Kepekli Ekmek, Şampiyon Ekmek, Timsah Ekmek, Çikolatalı Ekmek, Köy Ekmeği ve Ramazan ayında üretilen Besaş Ramazan pidesi ile birlikte 21’e çıkartmıştır.

BESAŞ olarak hangi tür yatırımları planlıyor ve uyguluyorsunuz?

Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Bursa Ekmek ve Besin Sanayi A.Ş. (BESAŞ)  şirket kalite politikasında da belirttiği müşteri istekleri doğrultusunda ürün çeşidini arttırmak ve niteliğini iyileştirerek toplumsal projeleri desteklemek maddesi perspektifinde çalışmalarına devam etmektedir. Bu bağlamda BESAŞ sosyal projelerinin en önemlilerinden biri olan, hayvancılığın bitme aşamasına geldiği, Türkiye’de en fazla göç veren, dağ bölgelerini kalkındırmaya yönelik planlanan süt ve süt ürünleri işleme tesisin hizmete girebilmesi için yoğun çalışmalar devam etmektedir.

Tüm faaliyetlerinde kaliteli, sağlıklı ve ekonomik ürünleri halkla buluşturmayı ilke edinen BESAŞ, süt işletme tesisini de ilkelerine uygun olarak sağlıklı ve kaliteli üretim yapabilecek bir işletme olarak açabilmek için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Yeni alınan ekipmanların montajıyla çalışmalarına devam edilen işletmenin kurulumu tamamlanıp hizmete girdiğinde dağ yöresinde faaliyet gösteren en büyük süt işletme tesisi kurulmuş olacaktır. Bu ve buna benzer uygun ekonomik kalkınma modellerinin birbiri ardına devreye alınmasıyla birlikte Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık adım adım refaha ulaşacaktır.

Piyasaya çıkaracağınız yeni ürünleri neye göre belirliyorsunuz?

Piyasaya çıkarılacak yeni ürünler belirlerken; belli aralıklarla yapılan Müşteri Memnuniyeti Araştırması ile elde edilen bulgular, tüketiciler tarafından Halkla İlişkiler birimine ulaşan talepler, satış noktası ve dağıtım pazarlama personeli tarafından görüşleri alınan müşterilerin tüm önerileri titizlikle takip edilmekte ve değerlendirilmektedir. Ayrıca sektörle ilgili akademisyen ve uzmanların çalışmalarını da dikkate alarak yeni ürün çalışmalarına yön verilmektedir. Bu doğrultuda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokolle, BESAŞ Ar-Ge merkezi kurulmuştur.

Bu tesisin kuruluş amacı nedir?

Bahigo style="font-family: Arial;">Tesisin kuruluş amacı, Gıda Mühendisliği’nde eğitim gören öğrencilere uygulamalı eğitim imkânı sağlamak, bilimsel ürün geliştirme çalışmaları yapılabilmek ve üretilen ürünlerin kampüs içinde öğrencilerin tüketimine sunmaktır. Bursa’nın günlük ekmek ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini üreten endüstriyel bir şirket olarak müşterilere ürün çeşitliliği sunabilmektir.

Tesisin kapasitesi ne düzeyde olacak?

800 metrekare kapalı alana kurulacak olan tesis bünyesinde analiz laboratuvarı, roll ekmek lamine hattı, döner fırın, matador fırın, dinlendirme odası, Mikserler, tartım silosu, kesme tartma makinesi, konik yuvarlama gibi ekipmanlar bulunacak. Ayrıca kazan dairesi, jeneratör, chiller grubu, soğuk hava deposundan  oluşan yardımcı tesisler de kurulacak. Saatlik 7500 adet rol ekmek üretim kapasitesine sahip olacak tesiste rol ekmek haricinde köy ekmeği, cevizli, haşhaşlı, zeytinli, mısırlı ekmek ve pide üretimi de yapılabilecektir.

BESAŞ’ın 2013 yılı değerlendirmeleri ve 2014 yılı beklentileri nelerdir?

BESAŞ olarak 2013 yılı en verimli çalışmaların yapıldığı kurulumundan günümüze kadar geçen zaman zarfında yıl olarak kendi tarihimize geçmiştir. Ar-Ge merkezi, Keles Süt Tesisi gibi dev yatırımların yapıldığı 2013 yılında BESAŞ,  Bursa halkına hizmet amaçlı sosyal projeleri bir bir devreye sokmuştur.

2014 yılında yine sosyal projeler kapsamında halkımızın hizmetinde olabilmek için yeni proje çalışmaları devam etmektedir. BESAŞ olarak 30 yıldır verdiğimiz kaliteli, sağlıklı ve ekonomik hizmetimizin karşılığı olarak güven ve marka olma gururunu yaşamaktayız. BESAŞ A.Ş. olarak bu güvenin bilinci ile Bursa halkına hizmetlerimizi en güvenilir ve ekonomik olarak ulaştırmak için çalışmalarımız yoğun olarak devam edecektir. Diğer işletmelerde olduğu gibi Besaş süt işleme tesislerinde en başlıca sloganımız “Tek Karımız Sağlığınız” ile ekonomik, kaliteli ve sağlıklı süt ve süt ürünlerini Besaş satış noktaları aracılığı ile tüm Bursa halkına ulaştıracağız.

BESAŞ’ın kapasitesi, teknik bilgileri ve potansiyeli nelerdir?

Türkiye’nin üçüncü büyük ekmek üretim tesisinde tam otomatik ve son teknoloji makineler kullanılmaktadır. 13.500 m²lik alanda kurulu bulunan fabrikamız 6.500 m² kapalı alanda, 5 adet tam otomatik tünel tipi üretim tesisinde, 3 vardiya, 24 saat hiç durmadan, günlük 230 bin, yıllık 74 milyon adet ekmek üretmektedir.

Keles Süt Entegre tesisinin teknik özellikleri nelerdir?

BESAŞ süt üretim tesisleri, Dünyanın konularında en önde gelen firmalarının süt işletme makineleri kullanılarak tam donanımlı olarak kurulmaktadır. Ayrıca tam donanımlı olarak kurulacak olan süt laboratuvarında gerekli testlerden geçirilerek, özel taşıma araçları ile Bursa halkına sevkiyatı gerçekleştirilecektir. Yaklaşık 9 bin metrekare alan içinde 3 bin metrekare kapalı alana sahip tesisteki çalışmalar artık tamamlanma aşamasın da olup, gerekli ekipmanların montajının tamamlanmasının ardından 1 ay içinde üretime başlayacaktır. Süt ve süt ürünleri işleme tesisi olarak kullanılacak binanın Keles Belediyesi ile BESAŞ arasında yapılan bir protokolle Büyükşehir Belediyesi´ne devri gerçekleştirilmiş, daha önce TEKEL’e ait olan ve Keles Belediyesi’ne verilen bina, tesis kurulması ve bölgenin menfaatine çalışmalar yapılması için BESAŞ’a devredilmiştir.

Tesisin bölgeye ne tür kazanımlar sağlayacak?

Günümüzün en gelişmiş makine ve teçhizatı ile üretim çalışmalarına başlayacak olacak BESAŞ süt tesisleri tek vardiyada 30 ton süt işletme kapasitesine sahip olup, hedef olarak 3 vardiya da 60-70 ton günlük süt işleyerek, Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık yöresindeki hayvancılığı kalkındırmak ve bölgeye iş imkânı sağlayarak bölgenin refahına katkıda bulunmaktır.

BESAŞ süt mamulleri üretim tesisinde tek vardiya da yaklaşık olarak 5000 LT pastörize günlük süt, 1350 KG kaşar, 5000 KG yoğurt, 5000 LT ayran Türk damak tadına uygun olarak, klasik üretim yöntemlerini modern makinelerde uygulayarak sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretilen bu ürünler en ekonomik fiyatlarda halkın beğenisine sunulacaktır.

Bursa’nın 120 noktasında bulunan BESAŞ satış noktaların da satışa sunulan ürünlerimizin halkımız tarafından tüketimi hem sağlıklı, doğal hijyenik Süt ve süt ürünlerine ulaşım, aynı zamanda kırsal kalkınmaya destek sağlayacaktır

BESAŞ satış noktalarında 300 ml ayran 60 krş,1 Lt ayran 1.75 TL, 1000 gram yoğurt 3,5 TL, 2250 gram yoğurt 6,50 TL, 250 gram Gurme  kaşar 5.00 TL, 500 gram Gurme kaşar 9.50 TL, 250 gram Taze kaşar 8.00 TL, 500 gram Taze kaşar 8.00 TL,  500 Gram kahvaltılık lor 3,5 TL ürün portföyü halkımızın beğenisine sunulan süt ve süt ürünlerine ilerleyen zamanlar da müşteri istekleri doğrultusunda 700 Gram taze kaşar, 1 LT günlük dil peyniri-tel peyniri üretimi de yapılacaktır.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
açık
banner61
banner62
banner89