Altay Group’tan özellikli projeler ve kaliteli üretim
Altay Group’un yolculuğu 1958 yılında başlıyor. Altay Ticaret’i kuran dede Hasan Altay, inşaat malzemeleri ve taahhüt işleriyle sektöre giriyor. Firma 80’li yıllarda Türkiye’deki önemli markaların bayiliklerini alıyor ve o yıllardaki birçok projeye ürün veriyor.
2000 yılında farklı bir vizyon ile Bademli’de ithal banyo & seramik, hazır mutfak & ankastre cihaz gibi ürünlerin satış ve uygulama faaliyetine başlayan Altay Group, 2004 yılında inşaat sektöründe villa, konut, sanayi yapıları, restorasyon ve proje yönetimi gibi birçok inşaat faaliyetlerini yürüterek büyümeye devam ediyor.
Altay Group’un 3. kuşak temsilcisi ve şirket ortağı Gökhan Altay ile firmanın 64 yıllık başarı yolculuğunu, yatırım hedeflerini, sektörü ve sosyal hayata dair konuştuk.
Röportaj: Nagihan GÖRKEN
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1980 Bursa doğumluyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. İlk ve orta öğrenimimi Bursa’da tamamladım. Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünü bitirerek, sektöre girdim.
Firmanızın hikâyesini kısaca bizimle paylaşır mısınız? Faaliyet alanlarınızdaki çalışmalarınızı özetler misiniz?
İnşaat ve yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Dede mesleğimiz, 1958 yılında kurulmuş bir aile şirketiyiz. Bizler 3. kuşak temsilcileriyiz. 3 kardeşiz. Üçümüz de sektörün içindeyiz. Lokomotif faaliyet alanımız inşaat. Geçmişten bugüne gelen yapı malzemeleri satışımız devam ediyor. 2000’li yıllardan sonra ithal malzeme satışıyla bu alandaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
İnşaat & Taahhüt alanında konuttan sanayi yapılarına, eğitim kurumlarından iş merkezlerine kadar oldukça geniş bir yelpazede varsınız. Bu kadar farklı konularda nasıl uzmanlaştınız?
Şartlar bizi bir şekilde bu alanlara yönlendirdi. Bizim iki şirketimiz var inşaatla ilgili; biri yap-sat üzerine imalat yaptığımız, diğeri de taahhüt firmamız. Taahhüt firmamızın bize çok katkısı oldu. Birçok fabrika binası yaptık. 2010 yılında İstanbul-İzmir otobanının yapımı esnasında Otoyol A.Ş. ile başlayan bir hikâyemiz var. Bu, bize çok değişik özellikli dünyaları kattı. Şu anda da devam eden imalatlarımız var. Çanakkale Köprüsü’nün devam eden hattında yapı bölümünde varız. Konut ve villa, iş merkezleri yapıyoruz. Seviyoruz işimizi ve takip ediyoruz. Yeni ürünlere açığız. Dolayısıyla böylece sektörel anlamda çeşitlilik oluştu. Yapı malzemeleri bölümünde; banyo, seramik, hazır mutfak ve cihaz bölümümüz var. Bu bölümde işlerin bir bölümünü ablam yürütüyor. Ağabeyimin eşi mutfak bölümünü işletiyor. Yani tam bir aile şirketiyiz. Babamız hâlâ sabahları gelir, kontrolünü yapar, işi takip eder. Keyifle çalışmaya devam ediyoruz.
Konut projelerinizi biraz açar mısınız. Üst segment projeler yapıyorsunuz çünkü. Bu segmente nasıl karar verdiniz ? Müşteri profiliniz hangi kesimlerden oluşuyor? Hangi tip daireler daha çok ilgi görüyor?
Konutta biraz daha özellikli imalat yapıyoruz. Şu anda devam eden Özlüce projemiz var. Özlüce projemizde 1+1’den 4+1’e kadar daire tipimiz mevcut. Nihai müşterimiz aslında yakın çevremiz. Uzun yıllardır Bursa’da imalat yapınca projelerimizde aslında yakın çevremiz ile ilerliyoruz. Bundan da memnunuz. Özlüce projemiz adet anlamında biraz fazla. Çok değişik alanlardan da müşteri profilimiz oluşmaya başladı. Genelde Nilüfer bölgesinde ikamet eden müşterilerimizin talepleri söz konusu. Çok sevdiğimiz dostlarımızdan ve onların çocuklarından da talep geliyor.
Bugüne kadar konutta hangi projeleri yaptınız? Kaç aileyi konut sahibi yaptınız?
Taahhüt tarafımız daha hızlı olunca yap-sat kısmında daha az adetli ve özellikli işler yapıyoruz.
Konutta tercihleri belirleyen özellikler nelerdir?
Özellikle arsa ve inşaat maliyetlerinin artışı, alanların küçülmesine neden oldu. Maliyetler arttığı için bunlar fiyatlara yansıdı. Daha çok 1+1 ve 2+1 daire tiplerine talep var. Müşterilerimiz biraz daha merkezi lokasyonda oturup ama biraz metrekareyi küçülterek, yaşam alanından uzaklaşmak istemiyor. 3+1 yine tercih ediliyor. Özlüce projemizde tercihler 1+1 ve 2+1’e daha çok.
Kayapa, Hasanağa gibi yıldızı parlayan bölgeler var. Bursa’nın konut yapılaşması hangi bölgelere kadar yayılır sizce?
Bursa inanılmaz göç alan bir şehir. Dolayısıyla hem konut üretim hızı, hem de imarlı arsa oranı maalesef talebe yetişmiyor. Bursa büyümeye devam edecek. Malum TOGG ile birlikte kentimize ciddi bir göç olacak. Şu anda konut yapılaşması Akçalar’a kadar gitti. TEKNOSAB ile birlikte o bölgede de konut ihtiyacı doğacak ve yapılaşma oraya doğru kayacaktır. İhtiyaç da var. Orada da imarla ilgili bir çalışma olur diye düşünüyorum.
Yatırım amaçlı kont almak isteyenler hangi bölgelere yöneliyor?
Enterasan bir dönemdeyiz. Bence konut müşterileri bulduğu neresi varsa alıyor. Biz bunun sadece Nilüfer bölgesi tarafındayız. Kayapa çok yoğun talep alıyor. Ama bence şu anda her yere bir talep mevcut.
Altay Group’u farklı kılan özellikleriniz nedir size göre?
Biz işimizi seviyoruz. Yeni malzemeleri takip ediyoruz. Her projemizde de bir önceki projedeki eksiğimizi kapatarak ilerlemeye çalışıyoruz. Hedefimiz özellikli projeler üretmek. Çok adetli imalat yapmayınca biraz daha detaylara kafa yorabiliyoruz. Bence Altay İnşaat’ın en büyük özelliği kaliteli üretim. Ve görsel anlamda da bunu destekleyen imalatlar.
Altay Group’un geleceğe dair hedefleri nelerdir? Farklı sektörlere girmek gibi bir düşünceniz var mı? (Enerji, vs.)
Hedeflediğimiz yeni projelerimiz elbette var. Ama önceliğimiz Özlüce projesini bitirmek. Bademli bölgesinde villa projemiz var. Konut projelerimiz var onlara devam edeceğiz. Ama önceliğimiz 2023 yılı ortasına kadar Özlüce projemizi tamamlamak. Sonrasında yine bu bölgede farklı bir proje planlıyoruz. Aslında farklı bir sektörde yatırımımız var. Yurt dışında hazır giyim ile ilgili pandemi öncesinde bir yatırımımız oldu. O devam ediyor. Önümüzdeki yıl bu yatırımımıza da hız vermek istiyoruz ama ana işimizden kopmamak üzere. İşimizi seviyoruz çünkü.
Sektörün bazı konularda sorunları var. Malzeme fiyatlarının aşırı artması ve nitelikli insan gücü bunların başında geliyor. Sizin sektörde karşılaştığınız sorunlar neler?
Çok ekstrem bir yıl geçirdik. Özellikle fiyat skalası çok hareketliydi bu dönemde. Bence yavaş yavaş rayına oturmaya başladı. Önümüzdeki yıl biraz daha önümüzü görebilecek bir duruma geleceğiz malzeme fiyatlarıyla ilgili olarak. En büyük sıkıntımız eleman. Bu konuda hakikaten zorlanıyoruz. Önümüzdeki süreçte bence bu böyle devam edecek. STK’lar ve BTSO bu konuya kafa yoruyor. Ara eleman açığını kapatmak gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar var. Umarım bu yönde çalışmalar artarak devam eder. Çünkü önümüzdeki süreçte fiyattan daha önemli olan bir personel problemimiz var. Umarım bunu da aşarız.
BALKANTÜRKSİAD üyesisiniz. STK’ların toplumdaki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu sene BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fatih Şakir’in yönetimindeyim. STK’lara biraz uzaktık. Fakat bu yıl BALKANTÜRKSİAD ile birlikte daha aktif bir katılımım söz konusu. İş hayatındaki sorunları ilgili mercilere iletme konusunda bence STK’lar aktif rol oynuyorlar. Çalışmalarımız hızla devam ediyor dernekte.
İş hayatında başarının formülü nedir size göre?
İşini sevmek ve çalışmak başarının en önemli parçası bence. Ailecek sektörün içindeyiz. Sadece işle ilgili olarak kafa yoruyoruz. Üretmek bizi memnun ediyor. Ürettiğimiz yapılarımız bizim çocuklarımız gibi. Uzun yıllar akılda kalan projeler bırakmak istiyoruz.