Alpiş İnşaat’tan yeni yıla yeni yatırım: Nilüfer House Projesi
Alpiş İnşaat, yeni yıla yeni yatırımı “Alpiş Nilüfer House” projesi ile girdi. Alpiş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp, Nilüfer’in Balkan, Kızılcıklı ve Kayapa mahallelerinde toplam 600 milyon lira yatırım bedelli 4 etaptan ve 506 daire ile 44 işyerinden oluşan konut projelerine 3 Ocak 2022 itibarıyla başladıklarını söyledi. Alpiş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp yeni projelerinin detaylarını Konut ve Yapı Gazetesi’ne anlattı.
Röportaj: Nagihan GÖRKEN
Yeni yılın ilk röportajını sizinle yapıyoruz. 1993 yılında inşaat sektörüne giren bir firma olarak 30. yılınıza girdiniz. Öncelikle 30. yılınızı tebrik ediyoruz. Siz de yeni yılla birlikte yeni bir projeyi hayata geçiriyorsunuz. Buna geçmeden önce 2021 yılını nasıl geçirdiniz onu soralım size?
2021 yılı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Bursa’da zor geçti. Özellikle bizim sektörümüz açısından 2020 yılındaki konut kredi faiz oranlarındaki düşüşün getirdiği hareketlilikten sonra biraz durağan bir dönem yaşadık. Yine 2021 yılının son aylarındaki kurdaki dalgalanmalar sektörümüzü etkiledi. Ancak bu dönem de geçecektir.
Son projelerinizi Osmangazi’de yaptınız. Bir nevi risk alarak Tuana Evleri’ni, Alpiş Aden House’ı Osmangazi’de İstanbul Caddesi’nde gerçekleştirdiniz. Bu projelerden beklediğinizi aldınız mı? Sizden sonra o bölgede ciddi bir hareketlenme söz konusu oldu çünkü.
Biz orada önce Alpiş Tuana Evleri’ni yaptık. Tuana Evleri’ni projelendirdiğimiz zaman Panayır bölgesinde, İstanbul yolunda o tarz konutlar vardı. Endişelerimiz vardı ama yine de başladık projemize ve inanılmaz bir talep oldu. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan özellikle beyaz yakalı kesim projemize ilgi gösterdi. Tuana Evleri projesi devam ederken Aden House projemiz için yer aldık. Her iki projemiz de o bölgeye kimlik kazandırdı. Bizden sonra pek çok meslektaşımız o bölgeye geldi. Ben yıllardır şunu savunurum; her ilçenin kendi içerisinde nitelikli konut projeleri yapması gerekiyor. Bir bölgeye veya bir ilçeye yığılmamak gerekiyor. Eskiden Nilüfer’de güzel konutlar, siteler olabilir inancı vardı. Alpiş olarak bu algıyı Osmangazi’de ve İstanbul yolunda kırdık. Orada bin 36 daire yaptık. Biz bölgeden o kadar memnun kaldık ki Aden House projemizin yanında Bursa’nın en büyük özel okulunu, Almeda Okullarını, faaliyete geçirdik.
Yeni bir gelişme olarak da holding yapılanmasına geçtiniz. Bu karara sizi iten faktörler nelerdir? Alpiş Holding’in bünyesinde hangi şirketler var?
Bizim grup bünyesinde aktif olan beş şirketimiz vardı. İşler büyüdüğü zaman yönetimsel olarak sorun yaşanabiliyor. Bu nedenle biz de gıda, eğitim, gayrimenkul ve ufak çaplı da olsa medya gibi tüm şirketlerimizi bir çatı altında toplamayı uygun gördük. İleride turizm ile ilgili yatırımımız olacak. Şu anda 7 farklı şirketimiz Alpiş Holding bünyesi altında faaliyetlerine devam ediyor.
İnşaat sektöründe çoğu firmanın yatırım için beklediği bir dönemde yeni bir projeye start veriyor ve de Nilüfer’e dönüyorsunuz. Projenizin ayrıntıları hakkında bize neler söylersiniz?
2018 yılında başladığımız Aden House Projesi’ni 2020’nin ortalarında bitirdik. 2020’nin Haziran ayından bugüne yeni inşaatlara ara verdik. Malum Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar… Biz Nilüfer’in Balkan, Kızılcıklı ve Kayapa mahallelerinde arsa satın almıştık. Şimdi bu mahallerde toplam 600 milyon TL yatırım bedelli 4 etaptan ve 506 daire ile 44 işyerinden oluşan konut projelerine başlıyoruz. 4 etaba böldük. Birinci etabımız 162 daireden oluşuyor. 3 Ocak 2022 itibarıyla projemiz başladı. Alpiş İnşaat’ın şöyle bir geleneği var; biz bir yılda bitiremeyeceğimiz inşaata başlamıyoruz, böyle de iddialıyız. Bu projemizde de müşterilerimizle 18 aylık anlaşma imzalıyoruz. Ama yine de bir yılın sonunda konutları sahiplerine teslim edeceğiz. Mart ayında 2. etap, haziran ayında 3. etap, eylül ayında da 4. etaba başlayacağız. 4 etabın da ruhsatı alındı, projeleri hazır. Bu projemizde de diğer projelerimizde olduğu gibi bazı farklılıklar yaptık. 2+1, 2,5+1, 3+1, 3,5+1, 4+1, 5+1 dubleks dairelerimiz var. Buçuklu dairelerde kiler, ardiye ya da ütü odası gibi kullanılacak farklı odalar tasarladık. Sosyal alanları da projenin peyzaj alanı içerisinde yapılandırdık. Yine farklı olarak açık ve kapalı olmak üzere 2 tane çocuk oyun parkı var. Ayrıca bu projemizde iki tane elektrikli araç şarj istasyonu yapıyoruz. Bu, Bursa’da Alpiş İnşaat’ın öncülüğünde bir ilk olacak. Kapalı alanda olacak bu istasyonlar. En düşük dairemiz 880 bin lira, en yüksek dairemiz 3+1’lerde 1 milyon 600 bin lira, dubleks dairelerimiz de 2,5 milyon lira civarında olacak.
Konut açısından Bursalıların tercih ettiği ilçelerin başında Nilüfer geliyor. İzmir yolu aksı bu konuda revaçta olan yerler. Biz o bölgede ilk projelerimize başlayacağımız zaman biraz zamana ihtiyacımız olduğunu hesaplamıştık. Tahminimizce 2023- 2024 yıllarında bu bölge tamamen dolar. Şu anda nitelikli konut projeleri açısından Bursa’nın en hareketli bölgesi burası. Bölgede bu yıl haziran ayında 50 bin kişinin oturabileceği konutlar teslim edilecek. Bölgede nüfus 70-80 binlere gelmiş durumda. Aslında baktığınız zaman sanki yeni bir ilçe oluşuyor. Bölgenin hareketlenmesini sağlayan bazı unsurlar var. Bunlardan biri TEKNOSAB. TEKNOSAB ile bizim yapacağımız inşaatların arası 11 kilometre.
Yeni projemize Bursa halkı inanılmaz rağbet gösterdi. 6 günde 6 bin 880 ön talep aldık. Bu müthiş bir sayı. Biz de halkımızın güvenine layık olmak için çalışacağız. Güzel günlere birlikte ulaşacağız.
İnşaat sektörünün şikayet ettiği konuların başında artan maliyetler geliyor. Artan maliyetleri firmalar fiyatlarına yansıtabiliyor mu?
2020-2021 yılından sonraki maliyetlerde yaşanan artışlar sektörümüzü çok zor durumda bırakıyor. Özellikle temel kalemler dediğimiz demir, beton ve seramik gibi ürünlerde… Haliyle bunlar fiyatlara yansıyor. Ama biz de dahil inşaat firmalarının, fiyat artışlarını birebir fiyatlara yansıttığını söyleyemem. Sonuçta yeni maliyetler üzerinden biz de bir hesap yapıp bizler de buna göre daire fiyatlarını belirliyoruz ama bunu minimuma tutmaya çalışıyoruz.
Konut kredi faiz oranları biliyorsunuz. Şu anda sıfır dairelerde aylık 1.20’lerde. Merkez Bankası’nın aylardır faiz indirimleri var. Maalesef kamu bankaları dışında diğer bankaların faiz oranlarını indirmedeki ketumluğu devam ediyor. Faiz oranları henüz istediğimiz seviyede değil. Faiz oranının 1’in altında olması, vatandaşı konut alımına daha fazla sevk edecektir.
Bursa sanayi kenti olması nedeniyle sürekli göç alıyor ve kent özellikle de batıya doğru genişliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizin gelecekte gelişim beklediğiniz bir bölge var mı?
Bursa’da batıya doğru yani Nilüfer Bölgesi’nin İzmir yolu aksı çok kıymetlendi, kıymetleniyor. TEKNOSAB başta olmak üzerde birçok sanayi bölgesinin burada yer alması bölgeyi daha cazip hale getirdi. Dolayısıyla ben önümüzdeki süreçte Nilüfer ve batısının daha da gelişeceğine inanıyorum.
Yabancılara konut satışı konusunda bir çalışmanız var mı? Bursa’nın bu konuda önemli bir potansiyele sahip olduğu söyleniyor. Bu potansiyel yeterince değerlendirilebiliyor mu sizce?
Bu konuda mütevazı olamayacağım. Yabancılara konut satışında Alpiş’in çok ciddi gayretleri oldu. Yurt dışında fuarlara katıldık. Yaklaşık 38 iş gezisine gittik. Özellikle Körfez ülkelerinden, bunların başında da Kuveyt, Suudi Arabistan geliyor, ciddi talepler aldık. Firma özelimizde şunu söyleyebilirim; 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yabancılara 116 milyon liralık satışımız var. Bildiğiniz gibi hükümet bir karar alarak 250 bin dolarlık gayrimenkul yatırımı yapanlara TC vatandaşlığı hakkı tanıdı. Ancak maalesef Bursa’daki yerel yöneticilerimiz bu konuya gerekli özeni göstermiyor ya da gösteremiyor. Bursa piyasası bize yettiği için belki bu anlamda potansiyel bizi doyuruyor herhalde. Ciddi yatırım yapılırsa Bursa’ya önemli ölçüde yabancı yatırımcı çekeriz diye düşünüyorum.
Bir de şunu önemsiyorum; tüm bunları salt daire satışı olarak görmemek lazım. Çünkü o insanlar ömründe Türkiye ve Bursa’ya bir ya da iki defa gelecek. Ancak burada bir evi olduğunda yılın en az 2-3 ayını Bursa’da geçirecekler. Bu, Bursa ekonomisi için ciddi bir kaynak. 2-3 sene önce Alpiş’in katkılarıyla Bursa, yabancılara konut satışında 3. sıradayken şu anda 6. sırada. Bu, Bursa için ciddi bir kayıp. Başta Valilik olmak üzere yerel yönetimlerin ve sektördeki paydaşlarımızın daha ciddi çalışmalar yapması lazım.
Yabancılara konut satışında öne çıkan bir bölge var mı?
Yabancılar bölgeden ziyade inşaat firmalarının güvenirliğini sorguluyor. Yine yabancılar daha çok site tercih ediyorlar. Uzun süre kalmadıkları için evleri güvende olsun istiyorlar.
Pandemi başta konutlar olmak üzere birçok projenin tasarımlarını etkiledi. İnsanlar nefes alabilecekleri yaşam alanlarına yöneldiler. Siz de bu etkileri projelerinize yansıtıyor musunuz?
Pandemi nedeniyle sosyal tesislerimizi artık binaların altlarına değil de açık alanlarda yapıyoruz. Yaşam alanları dışarıya bakıyor. Sosyal alanlarımızın çoğunu toprağın üzerine çıkardık. Çünkü insanlar açık alanlarda bir araya gelmek istiyor artık. Bizim projemizde 10 bin metrekarelik alanda 3 blok var geri kalan yerler nefes alma alanlarından oluşuyor.
İş hayatı size neleri öğretti? Alpiş Holdig’i buralara getiren hangi ilkeler oldu? Girişimciler başarılı olmak için neler yapmalı?
Ben çalışmayı çok seviyorum. Bana soruyorlar ‘Hobiniz nedir?’ diye, inşaat diyorum, çalışmak diyorum. İş hayatında günlük düşünmemek lazım. Para bir şekilde kazanılır, kaybedilir ama insanların güvenlerini asla kaybetmemek gerekiyor. İlkelerinizden asla taviz vermemelisiniz. Güven kaybedildiği zaman kazanılması çok zordur. Özellikle yapı sektöründe çok güvenilir olmanız gerekiyor. Ağzınızdan çıkan tüm taahhütleri zamanında yerine getirmelisiniz. Genç girişimci kardeşlerimizin de bu ilkelerle hareket etmesi gerekiyor. Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Kimse bugünkü sıkıntılara bakıp da asla ve asla umutsuzluğa kapılmasın. Ülkemizin genç nüfus potansiyeli ile krizden erken çıkabilecek kabiliyeti var. Ben ülkemize, devletimize güvenmelerini istiyorum. İş dünyasından özellikle rica ediyorum; lütfen bütün sermayelerini ve güçlerini işlerinde kullansınlar. Yani günlük getiri hesaplarıyla kendi işleri dışındaki yatırımlarla vakit kaybetmesinler.
Kızınız mimar birlikte çalışıyorsunuz. Baba-kız çalışmanın ayrıcalıkları nelerdir?
Elif hanım geçen yıl işe başladı. İş yükümü alıyor. Proje tasarım aşamasında benim dahil olduğum konulara artık kendisi de katıldı. Elbette kuşak çatışması olacak. Ancak bu süreç, bir bayrak yarışı. 3-5 yıl daha çalışayım sonra emekliliğimi yaşayayım diyorum. İşin başına o geçsin istiyoruz.
Elif Karaalp-Sertaç Karaalp
1999 doğumlu Elif Karaalp, Maltepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu. Mesleğini seçmesinde babasının işlerinin etkisi olmuş. Yaklaşık 2 yıldır babasıyla çalışan Elif Karaalp, “Babam çocuk yaştan bu yana hep çalışmış ve engin tecrübesi var. Ben de bu tecrübeden faydalanıyorum. Her gün babamdan yeni bir şeyler öğreniyorum. Babamla çok keyifle çalışıyorum” diyor.