35 yıldır binlerce kişiyi ev sahibi yaptı: Bilim İnşaat
35 yıldır başta Bursa olmak üzere çeşitli şehirlerde hayata geçirdiği projelerle binlerce kişiyi ev sahibi yapan Bilim İnşaat, İhsaniye’de yapımına başladığı “Maiden Premium” ile başarısını taçlandırmaya hazırlanıyor. 218 daire ve 20 dükkandan oluşan proje sosyal alanları ve çarşı konseptiyle adeta bir yaşam merkezi olacak.
Uzun vadede en iyi yatırım aracının konut olduğunu belirten Bilim İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bilim, “Biz bir inşaat yaparken, bir eser ortaya çıkarır gibi çalışıyoruz. Kalite ve güveni esas alan üretim anlayışımızla bugünlere geldik, aynı prensip ve hedeflerle Bursa’nın sayılı inşaat firmaları arasına girmek istiyoruz” dedi.
-Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1962 yılında doğdum, üniversitede fen fakültesinde eğitim gördüm. Firmamız 1990 yılında kuruldu. Yaklaşık 8 yıl fizik branşında öğretmenlik yaptım. Öğretmenlik görevimin ardından ticaret yapma arzusu ağır bastı ve 1990 yılında Bilim İnşaat ve Makine Sanayi çatısı altında ticarete girmiş olduk. Hem inşaat hem de otomotiv sektöründe ilerledik. Gıda gibi farklı sektörlerde de hizmet verdik.
-Firmanızın 35 yıllık geçmişinde ön plana çıkan özellikler neler?
35 yıl dile kolay neredeyse bir ömür. Biz bu süreyi iş hayatımıza ilkeli olarak, dürüstlük ve güven esası üzerinde yoğunlaştırdık. Bu anlayışlarımızla birlikte biz bir inşaat yaparken bir eser mantığı ile çalışıyoruz. Arkamızda güzel eserler bıraktığımıza inanıyoruz.
-Proje üretirken nelere dikkat ediyorsunuz?
Biz projelerimize başlamadan önce inşaat yapacağımız bölgemizin etüdünü yapıyoruz ve fizibilite raporlarını çıkarıyoruz. Rantabl sonuçlar elde ettiğimizde yatırımımızı yapıyoruz. Her şeyden önce hangi bölgede olursa olsun öncelikle kaliteye önem veriyoruz ve olmazsa olmazımız güven unsurunu ön plana alıyoruz. Yaptığımız işlerin sonunda müşterilerimiz mutlu olduğunda bir başarı hikayesi yazılmış oluyor. Bu başarı hikayelerini sürdürmek için kalite ve güven esaslı anlayışımızı her projemize yansıtıyoruz. Her kesime hitap eden projelerimiz mevcut. Şehrimizin her doğusunda hem de batısında her bütçeye uygun konutlar üretiyoruz. Her kesimden insanımızın konutlarımızdan satın alma şansı oluyor. Yaptığımız işin karşılığını alabildiğimiz Bursa’da şehrin merkezi noktalarındaki lokasyonları öncelikle tercih ediyoruz ancak şehrimizin her bölgesinde konut yapmaya devam ediyoruz.
Konut projesi dışında farklı alanlarda çalışmalarınız var mı?
Bursa’da konut projelerinin dışında yapılarda inşa ettik. Taahhüt işkolumuzda okullar yaptık, fabrikalar, iş yerleri, plazalar ve buna benzer hemen hemen her yapıda tecrübe kazandık.
Bursa’nın inşaat alanında yükselen bölgeleri hangileri?
Şu anda Bursa’da yükselişteki bölgeleri, konut alanları olarak bahsettiğimizde yine merkezi noktalardaki İhsaniye, Özlüce, Balat bölgeleri gözüküyor. Bununla birlikte Kayapa, yükselen bölgelerden bir tanesi. Şehrimizin doğu bölgesinde yeterince arsa stoğu olmadığından o bölgede talepler çok fazla karşılanamıyor.
Şu ana kadar kaç proje ürettiniz? Kaç kişiyi ev sahibi yaptınız?
Şu ana kadar 50’ye yakın proje ürettik ve binlerce insanı ev sahibi yaptık. Bunun mutluluk ve gururunu yaşıyoruz. Bizim bir de otomotiv sektöründe bayilik sistemi ile yürüttüğümüz bir ayağımız var. Bu işimizle de yine binlerce insanı otomobil sahibi yaptık.
Yapım aşamasında olduğunuz Maiden Premium projenizden biraz bahsedebilir misiniz?
Şu andaki projemiz, İhsaniye bölgesinde bir kentsel dönüşüm projesi. Bu projemiz şu anda kentsel dönüşümle beraber deprem gerçeğini de gözönüne alarak, fore kazık sistemi ile zemin iyileştirme işlemi üzerine kurulu bir yapı olacak. Şu anda temel noktamızdan 15-20 metre kadar aşağıya doğru işlemimizi gerçekleştiriyoruz ve temelimizi bu fore kazıkların üzerinde inşa ediyoruz. Bu projemiz, 218 daireden oluşuyor. Altında da 20’ye yakın işyeri olacak. Yani asılında projemiz bir yaşam merkezi. İnsanlar yaşadıkları yapılarda her şeyin ellerinin altında olmasını istiyor. Artık evlerde daha fazla vakit geçiriliyor. Bu anlamda projemizde biz her şeyi düşünerek içinde akıllı ev sistemi, açık yüzme havuzu, çocuk park alanları, kafe, fitness merkezi, iki kat otopark, çarşı konseptiyle kurulu işyerleri gibi imkanları oluşturuyoruz. Projemizi uzun bir süredir üzerinde çalışarak,insanlarımızın keyifli ve güzel vakit geçirebilecekleri bir yapı haline getirmek için çalışmalarımız devam ediyor.
Bursa dışında projeleriniz oldu mu?
Şu ana kadar ürettiğimiz projelerimizden bazıları Bursa dışında, daha önce bulunduğumuz şehirlerde inşa edildi. Şu anda Bursa’da projeler üretiyoruz. Bu konutların günün şartlarına göre en iyi şekilde ve en iyi malzemeyle, kaliteli ve güvenilir olmasını önceliyoruz. Buna dikkat etmeye çalışıyoruz.
Müşterileriniz sizce Bilim İnşaat’ı neden tercih ediyor?
Biz firma olarak Bursa’da kalıcı ve güzel işlere imza atmak istiyoruz. Kalite, güven ve dürüstlük anlayışımızla güzel yapılar yapmak istiyoruz. Bursa’nın her anlamda iyi anılan firmalarından biri olma özelliğimizi sürdürmek istiyoruz.
Son dönemlerde insanların konut beklentilerinde değişim oldu mu?
Önceden herkes büyük daireler satın almak istiyordu. Şu anda ise insanlar hem maliyetlerden hem de kalabalık aile kültürümüzün azalmasından dolayı daha çok 1+1 dairelere yöneliyorlar. Müşteri tercihleri bu yönde ilerliyor.
Konut sizce hala en doğru yatırım aracı mı?
Yakın geçmişte yaşadığımız pandemide insanların yaşadıkları sıkıntılardan dolayı konutun en fazla kazandıran gayrimenkul yatırımı olduğu görüldü. Konutun, yatarım araçlarının en iyisi olduğunu söyleyebilirim. Pandeminin yaşandığı 2021 yılından bu yana gördük ki hiçbir yatırım aracı konut kadar kazandırmadı. Kısa vadede diğer yatırım araçlarının kazandırdığı görülse de uzun vadede en iyi yatırım aracının konut olduğunu söyleyebilirim.
Peki Bursa’ya dönecek olursa, sizce şehir sağlıklı büyüyor mu?
Bursa maalesef sağlıklı büyümüyor. Bursamız bir sanayi şehri olmasından dolayı her yıl büyük oranda göç alıyor. Şehrimiz altyapı olarak bu göçlere hazır değil. Bu da birçok sorunu beraberinde getiriyor. Bu konuda görev yaptığım İMSİAD Derneği olarak önemli çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızı ve çözüm önerilerimizi ilgili mercilere düzenli olarak sunuyoruz. Yaşanan sorunların başında gelen trafik sıkıntısı için mutlaka yeni yollar açılmalı. Bugün artık teknoloji çok ilerledi. Tünel, viyadük sistemleri ile çok kolay bir şekilde alternatif yollar açılabilir. Şehrin sağlıklı gelişimi için her şeyden önce bu çalışmalar şart. Yanı sıra yeni imarlı alanların açılması gerekiyor. Bu imarlı alanlarımızın yeniden şekillenip, yeniden planlanması gerekiyor. Bu planlamalar çerçevesinde şehrimizin büyümesi gerekiyor. Şehrimizin batısında fabrikalar ve organize sanayi bölgeleri var fakat çalışan kesim şehrimizin doğu bölgesinde yaşıyor. Her gün bu trafik karşılıklı olarak devam ediyor. Sanayinin şehrin her yerine yayılması ya da sanayi bölgelerinde planlı ve sağlıklı kentler oluşturulması gerekiyor.
Çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev aldığınızı biliyoruz. Bu çalışmalar size neler katıyor?
Sivil toplum örgütleri insanlara ve toplumlara büyük katkılar sunan yapılar. Bu yapılarda çalışmak, ülkemiz, kentimiz için fikir üretebilmek, katkı sağlayabilmek büyük bir emek ve zaman gerektiriyor ve bu işi sevmek gerekiyor. Ben 1996 yılında bu yana sivil toplum kuruluşları bünyesinde birçok alanda çalışıyorum. Şu anda TÜRKONFED üyeliği ve federasyon başkanlığı görevlerimin yanı sıra BTSO’da çeşitli komitelerde görev yapmaktayım aynı zamanda Bursa’da müteahhitlerin çatı örgütü olan İMSİAD’da da başkan vekilliği görevini yürütüyorum. Kısmet olursa temmuz ayının sonunda başkanlık görevini devir alacağım. Bu çalışmalarımızın neticesinde insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz.
Aynı zamanda sporsever bir yanınız var. Bu çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz?
Taekwondo Federasyonu’nda yönetim kurulu üyesiyim. Federasyonumuz 14 kişiden oluşuyor. Federasyonda üç dönemdir yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyorum. Taekwondo bugün futboldan sonra en fazla rağbet gören branş, 800 bin lisanslı sporcusu bulunuyor. Burada çok büyük bir başarı hikayesi var. Ülkemize uluslararası arenada büyük katkılar sunuyoruz. Avrupa ve dünya şampiyonaları ile olimpiyatlarda kazandığımız madalyalarımız var. Örneğin geçtiğimiz yıl uluslararası müsabakalarda 521 tane madalya almışız. Sporun, insanların gelişimine büyük faydası olduğunu düşünüyorum. Örneğin Taekwondo yalnızca bir dövüş sanatı değildir. Bu ismin son eki olan ‘Do’ sevgi, saygı sadakat gibi ahlaki normlara önem veren bir düşünce ve davranış biçimidir. Bu felsefe ve davranış biçim ile sporcu, saygıyı, sevgiyi, insanlara faydalı olmayı ve her şeyden önce iyi bir insan olmayı hedeflemiş ve bu yolda ilerlemiş oluyor. Sporun, yeni neslin doğru bir şekilde yetişmesinde, kötü alışkanlıklardan uzak durmasında en etkili araç olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla spor, toplumun gelişmesinde büyük katkı sunan temel taşlardan bir tanesi.
Tecrübeli bir iş insanı olarak genç girişimcilere tavsiyeleriniz neler olurdu?
Genç girişimcilere her şeyden önce sabrı öğrenmelerini öneriyorum. Gençlerimizin hayallerinin olması lazım. Bu hayallerden vazgeçilmemeli. Zorluklar karşısında pes edilmemeli. Yanı sıra mutlaka iyi bir eğitim, kendine güven ve azim gerekli. Herhangi bir başarısızlıkta pes edilmemeli. Bizim sektörümüzde en önemli sıkıntılardan biri kalifiye eleman sorunu. Her sektörde olduğu gibi ara eleman bulma sorunumuz var. Bugün bizim şu anda inşaatlarımızda çalışan ustalarımız diyebiliriz ki birçok mühendisten daha iyi bir gelire sahip. Her işin saygınlığı vardır. Ne yaparsak yapalım o işte başarılı olmak için çalışmamız gerekiyor.