banner94

banner77

banner69

banner88

17.08.2022, 10:27 94

Meslek liseleri iş dünyasının gündeminde

KonutYapı gazetemizin geçen ayki sayısında, MESLEK LİSELERİNE YENİDEN İTİBAR KAZANDIRILMALI başlığı ile Bursa iş dünyasının, ağırlıklı olarak inşaat sektörünün bu konudaki görüşleri aktarıldı, başlığı görünce çok sevindim ve dikkatle okudum değerli iş insanlarımızın yazdıklarını.

Ben de bu konuyu her vesile ile EKOHABER’deki köşemde işliyorum, ülkemizde 209 üniversite olduğunu, bu üniversitelerden mezun olan gençlerimizin iş bulmada zorlandıklarını, iş dünyamızın da nitelikli insan gücü bulmakta zorlandığını, örnekleriyle sizlerle paylaşıyorum. Son olarak kafe ve restoranların garson bulmada yaşadıkları krizi ve çözümünü aktarmıştım.

Kalifiye iş gücünün oluşumunda üretici mekanizmanın önce adını koyalım, itibar kazandırılacak meslek liselerinin adını ve eğitim yöntemini, UYGULAMALI MESLEK LİSELERİ olarak koyalım.

Aslında bu sistemin kentimizde geçmişe dayalı tarihi bir örneği de var, II. Abdülhamid’in talimatıyla 1891’de hizmete giren Hüdavendigar Hamidiye Ameli ve Nazari Ziraat Mektebi, halen Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adıyla ameli/uygulamalı tarım eğitimi veriyor. Okuldaki eğitim tarlalarda, seralarda, atölyelerde, tarımın her alanında uygulamalı olarak yürütülüyor. Öğrenciler traktör kullanmadan laboratuvarda toprak analizi yapmaya, tarla ve seralarda toprağı sürmeyi, tohumu ekmeyi, gübrelemeyi, sulamayı, tohum yetiştirmeyi, velhasıl tarımı, tüm safhalarını uygulayarak öğreniyorlar.

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de 1980 yılında kurulmuş, hem kendi atölyelerinde, hem de 250’e yakın çeşitli kollardaki sanayi firmalarıyla iş birliği içinde uygulamalı meslek eğitimi vermektedirler. Bu okulda eğitim gören öğrenciler, eğitim süreci içinde yer alan sektörlerde haftanın belli günleri çalışarak uygulama yeteneklerini geliştirmektedirler.

İşte bu güzel örnekler inşaat sektöründeki iş adamlarımızın ‘’Meslek Liselerine Yeniden İtibar Kazandırmalı’’ hedefine çok parlak ışık tutmaktadır. Gelin bu ışığın parlattığı yolda yürüyelim, aynı garson krizinin çözümünde olduğu gibi davranmayı, inşaat sektörünün tüm dallarını içine alan Uygulamalı Yapı Meslek Liseleri oluşumunda MEB ile kol kola girin, öğrencilerin okulda öğrendiklerini uygulamalarında siz de eğitimin bir parçası olun. Bu okullarda eğitim gören öğrenciler, hem eğitim programları içinde, hem de yürüyen inşaat işlerinde haftanın belli günleri çalışarak, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda, kalıp çakma, demir döşeme, beton dökme, duvar örme, sıva yapma ve benzeri tüm inşaat kalemlerine ait bilgileri okullarında öğrensinler, şantiyelerde çalışarak bilgilerini ve yeteneklerini pekiştirsinler, tabii iş güvenlikleri sağlanarak.

Bugün gelişmiş ülkelerde tüm sektörlerde çalışan, üreten insanlar uygulamalı meslek okullarında eğitiliyorlar, çalıştıkları alanlarda yanlış yapmadan, mesleklerini geliştirerek işlerini sürdürüyorlar.

Gazetemizde geçen ay yayınlanan beyanlarında, inşaat sektöründe yetenekli eleman teminindeki boşluğu doldurmak için meslek liselerine yeniden itibar kazandırılmalı, diyen sektör temsilcileri umarım bu önerilerimi değerlendirirler, hem de eğitimin uygulamalı bölümünde rol alarak…

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
kapalı
banner61
banner62
banner89