Yeni kent düzeninde asansörler
1999 Yılında yaşanan büyük depremin ardından, inşaat ile ilgili kalite ciddi anlamda sorgulanmaya başlamış ve bir çok denetim mekanizması yeniden yapılandırılarak standartlar değiştirilmiştir. Binaların vazgeçilmez bir parçası olan asansörlerde de birçok yönetmelik ve standart revize edilmiş denetim mekanizmaları geliştirilmiştir. Yapılan çalışmalar tamamen yeterli olmayıp gelecek için umut vericidir.
Kamuya mal olmuş insan taşıma makineleri, olan asansörlerin imalatı ve son kullanıcıya kadar geçen süreçlerde yeterli denetim kalitesi henüz sağlanamamıştır. Sadece standartları ve kanunları yenilemek yetmiyor. Bunların uygulanmasını denetleyecek kalifiye personelinde yetişmesi gerekiyor.
Kentsel dönüşüm , daha önce yapılmış olan kötü imalatların tekrar etmemesi için bir fırsat. Tabi burada esas denetim vatandaşa düşüyor. Vatandaş ne aldığını ve gelecekte nasıl bir düzenle karşılaşacağını iyi sorgulayarak seçici olursa bu rüzgar, ASANSÖR sektörünüde yönlendirecek ve daha kaliteli daha güzel işler ortaya çıkacaktır.
Yeni yapılan binalarda proje hataları daha az seviyede olmaya başlamıştır. Özellikle asansör konusunda yapılan inşaat hataları geçmişe göre önemli seviyede azalmıştır. Fakat bu hataların azalması yetmiyor. Daha ucuz fiyat kaygısı ile çok detaylı inceleme yapmadan seçilen asansör firma ve sistemleri yeni binalarda da kötü asansörlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bazı müteahhit firmalar sadece firmaların yetki belgelerine bakarak işi en uygun fiyatı veren firmaya vermeye devam etmektedir.
Kentsel dönüşümde asansörlerinde gerçekten daha iyiye ve güvenliye dönüştürülebilmesi için , öncelikle belediyelere , sanayi bakanlığına , meslek odalarına ve bu konuda paydaş olan diğer STK lara görev düşmektedir. Belediyeler , mevcut yapılmış olan asansörlerde görülen eksiklik ve hataları dikkate alarak komple yeni bir yaklaşım geliştirebilir. Biz bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Proje başlarken işin başında doğru sistemler için alt yapı hazırlanarak gidilirse ve üretici firmalar gerçekten denetlenirse asansörlerinde dönüşümü yapılabilir.
Avrupada ki gelişmiş ülkelerde olduğu gibi asansörlerin alt yapısı düşünülerek inşaatların yapılması gerçekten ekonomiye de katkı yapacaktır. Detaylı bir yol haritası yapıldığında binaların betonarme düzenini hiç etkilemeden asanaörler binalara montajlanabilir. Asansörlerin montaj prosesleri eğer doğru bir zamanlama ile yapılamaz ise , asansör daha kullanıma girmeden bazı aksamlar bozulabilmekte veya görevini yapamayacak hale gelmektedir.
Sonuç olarak ; mademki asansörler insan taşıyan önemli makineler ; o zaman bu makinenein montaj proseslerinide bir standarda bağlayarak bir kültür oluşturmak her açıdan faydalı olacaktır. Biz bu şekilde bir düzenlemenin mümkün olduğunu düşünüyoruz ve bu konuda tüm paydaşlarımızla iş birliği yapmaya hazırız.