Tapu devirlerini noterler de yapacak
Gayrimenkul alım ve satış işlemleri tapu müdürlükleri dışında noterlerle de yapılabilecek. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4.000 liradan fazla olamayacak. Taşınmaz satış sözleşmesinin düzenlenmesinden dolayı oluşan zarardan noterler de sorumlu olacak. Bu zararın devlet tarafından ödenmesi halinde, devlet sözleşmeyi düzenleyen noterlere rücu edecek. Noterde karşılaşılacak davalar tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülecek.
Meclise sunulan yargı paketi ile gayrimenkul satışlarının noterliklerden de yapılmasının yolu açıldı. Noterlerce hak sahibinin belirlenmesinin ve taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunmadığının tespit edilmesinin ardından taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak. Satış sözleşmesini taraflar imzaladığı anda noter tapu bilişim sisteminde numara alarak sözleşmeyi bu sisteme kaydedecek.
Kanun teklifine göre noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4.000 liradan fazla olamayacak. Taşınmaz satış sözleşmesini düzenlenmesinden dolayı oluşan zarardan da noterler sorumlu olacak. Genele yayılacak şekilde taşınmaz satışlarını noter sözleşmesinin yapılmasının olumlu bir adım olarak değerlendiren Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği Başkanı İsmail Özcan da tapu dairelerinin yoğunluğunun yükünün azaltılmasında böyle bir yetkilendirmenin olumlu olduğunu düşünüyor.
Ancak bu konuda kişisel veriler ve dolandırıcılar konusunda önlemler alınmalı. Noterlere tapu bilgilerine erişim yetkisi verilmesi bu tür verilerin korunmasının nasıl sağlanacağı hususunu akla getiriyor. Gerekli yazılım ve teknik kontrol ve süreçlerinin iyi bir şekilde kurgulanmasından sonra işlerliğin başlatılması çok yerinde olacaktır.
Diğer yandan özellikle gayrimenkule dayalı suç seçeneğine noterlerin deneyim eksikliğinde bu kanalı kullanarak bir takım manipülasyon ve suç oluşturacak girişimlerde bulunabilmesini önleyecek güvenlik ve kontrol mekanizmaları da kurgulanmalı. Taşınmazın noterde yapılacak satış sözleşmesi ile ilgili değerine yönelik değişikliklere ilişkin kanun Resmi Gazetede artık yayınlandı. Kanunla noterler taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapabilecek ve bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi halinde tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline verebilecek, taşınmaz satış sözleşmesi yapabilecek. İşlemlerin başlayabilmesi için 01.01. 2023 tarihine kadar Adalet Bakanlığı altyapının kurulduğunu da ilan edecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kamuoyunda 6. yargı paketi olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi kabul edildi. Kabul edilen kanunda gayrimenkul satışlarına yönelik dikkat çeken bir detay da vardı. Bundan sonra satış sözleşmesi hem tapu müdürlüklerinde hem de noterliklerde yapılabilecek. Noterin yapacağı taşınmaz satış sözleşmesi ayrı bir hukuki rejime tabi olmayıp tapu memurları tarafından yapılan satış sözleşmeleri ile aynı kurallara bağlı olacaktır. Torba kanun ile 1512 sayılı Noterlik Kanununda değişiklik yapılarak noterlerin atanma veya nakil göreve başlama ve istifa etmiş sayılma hususlarında düzenleme yapılmış noterlere taşınmaz vaadi sözleşmesi yapmak ve bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi harç ve giderleri ödemesi halinde tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline şerh vermek taşınmaz satış sözleşmesi yapmak yetkisi de verilmiştir. Hepinize güzel bir yaz diliyorum.