banner94

banner77

banner69

banner88

Sefa Gönen: “Bursa'da arsa fiyatları ucuz“

Bursa Gayrimenkul Merkezi Sahibi Sefa Gönen'den çarpıcı tespitler.

RÖPORTAJ 26.10.2015, 12:18 26.10.2015, 12:18
Sefa Gönen: “Bursa'da arsa fiyatları ucuz“
banner66
 Büyük yatırımcıların çözüm ortağı gayrimenkul uzmanı Sefa Gönen, “Güneydoğu ve Doğudaki bazı illerdeki arazi fiyatları bile Bursa'dan çok daha pahalı. Ben hala Bursa'da arazi fiyatlarının çok ucuz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bursa büyüyor ve değerleniyor. Birikimi olan insanlar için de Bursa yeni cazibe merkezlerinden biri durumunda. Yatırım yapmak isteyenler için Bursa’nın hangi bölgeleri daha karlı olduğu, nerelere yatırım yapılması gerektiği ve yatırım yaparken nelere dikkat edilmesi konuları her zaman akıllarda soru işareti olarak yer almıştır. İşte burada devreye yıllarını gayrimenkul sektörüne vermiş, bu konuda uzmanlaşmış ve profesyonelleşmiş Gayrimenkul Danışmanları giriyor.

Bursa'da gayrimenkul danışmanı deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Bursa Gayrimenkul Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Gönen, Bursa'da değerlenecek bölgelerin neresi olduğundan tutun da yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken konulara, kurulması planlanan Batı Organize Bölgesi’nden “Altın Günü Sistemi”ne kadar birçok konuyu konuştuk. Bursa Gayrimenkul Merkezi’nin Üçevler’deki yeni ofisinde gerçekleştirdiğimiz röportajımızda gayrimenkul konusunda doğru bildiğimiz birçok ezberi bozan Gönen,  çarpıcı tespitlerde bulundu.

 

Bursa'da değerlenecek bölgeler nereleridir?

Dünyadaki sosyolojik gerçek şudur: Bütün şehirler batıya doğru büyür. Doğal olarak şehrin batı bölgeleri her zaman bir yükselir içerisindedir. Bursa dünyada en hızlı büyüyen 7.şehir. O sebeple batı bölgesi dışında da gelişen büyüyen bölgeler var. Diğer bölgelerde de yükseliyor ama batı gölgelerinde daha çok yükseliyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bursa’nın 5 milyonluk nüfusa ulaşacağı yönünde fizibilite çalışmaları var.  Buna en büyük örnek yakın dönemde yapılması planlanan 5-6 tane daha otel projesi olmasıdır. Yatırımcının önünü görmeden böyle işlere girmeyeceği gerçeğinden yola çıkarak bu da bizlere bu öngörünün gerçekleşebileceğini gösteriyor. Bursa inanılmaz derecede kabuk değiştiriyor. Biz sektörün içinde olmamıza rağmen bu gelişim karşısında şaşkınlık yaşıyoruz.

Hangi bölgelerden yatırım yapılmalıdır peki?

Özellikle Karacabey ve Mudanya bölgeleri burada en çok dikkat çeken yerlerdir. Yatırımcı için kıstaslar şunlar olmalıdır:

·         Şehrin batısına yatırım yapacaksınız.

·         Ramsar olarak belirlenen yerlere yatırım yapmayacaksınız.

·         Ovaların korunması ve tarım alanlarının yok edilmemesi lazım. Bu sebeple tarım vasfını yitirmiş yerlere yatırım yapmalısınız.

·         Yatırım yapacağınız yeri mutlaka iyi araştırmalı veya uzman bir gayrimenkul danışmanından yardım almalısınız.

 

Dumanbet style="font-family: Arial;">-BURSA'DA ARAZİ FİYATLARI ÇOK UCUZ-

Bursa’ya kurulması gündemde olan Batı Organize Sanayi konusunda neler söylersiniz?

Fizibilite çalışmaları Batı Organize Sanayi bölgesinin Bursa’ya kurulacağını gösteriyor. Çünkü İstanbul artık yükü taşıyamıyor. Yükün bir kısmını çevre illere dağıtmak durumunda. Kocaeli’de dağıtacak yer kalmadı. Burada en yakın bölge Bursa gözüküyor. Önümüzdeki yıllarda İstanbul sanayisinin Bursa’ya kayması ve bununla birlikte yerleşimin de bu bölgelerde artmasını bekliyoruz. Ama tabi Bursa’nın bu bölgeler yapılırken kendi öz değerlerinden hiçbir şey kaybetmemesi lazım.

Küçük birikimleri olan kişiler yatırım yapabilirler mi?

Kesinlikle yapabilirler. Ben geçtiğimiz zamanlarda bir araştırma yapmıştım diğer arazi fiyatları konusunda. Burada karşıma şu sonuç çıktı: Güneydoğu ve Doğudaki bazı illerdeki arazi fiyatları bile Bursa'dan çok daha pahalı. Bu sonuç bizi çok şaşırttı. O sebeple ben Bursa'da arazi fiyatlarının diğer illere göre çok çok ucuz olduğunu düşünüyorum. Gelişmekte olan Batı bölgesinde, Karacabey ve Mudanya’da bu ilçelerin köylerinde hala dönümü 20 liraya 25-30 liraya araziler mevcut Bursa'da. Bu çok ucuz ve küçük yatırımcılar için bence önemli bir fırsattır. Değerlendirebilirler.

-EMLAK SEKTÖRÜ DEJENERE OLDU-

Yatırımcı pişman olmamak için nelere dikkat etmelidir?

Alacağı yerin araştırmasını iyi yapması gerekiyor. Emlak sektörü suistimale açık ve dejenere olmuş bir sektördür. Bu kadar çok paranın, sermayenin dönüp de bu kadar acemi, bilgisiz arkadaşların sektörde olması bu mesleği aşağıya çekiyor. Teknoloji gelişti artık, tapu kadastrodan, internetten ve bizim gibi profesyonel gayrimenkul danışmanlarından yardım alınarak alınacak yerin iyi araştırılması gerekiyor.

Yatırım için arazi mi konut mu iş yeri mi seçilmelidir? Hangisi daha karlıdır?

Ben hala arazinin hepsinden daha çok kazandırdığını düşünüyorum. Dünyada üretilmeyen tek şey topraktır. Yatırım için konut alınması bence doğru değildir. Konuta yatırdığınız paranın geri dönüşümü 20-25 seneleri bulabiliyor. Arazide durum böyle değil. Ben yaptırdığım bir istatistik sonucu araziye yatırım yapanların yıllık yüzde 30-35 civarında kazandıklarını gördüm. Konutta fiyatlar düşebiliyor veya stabil kalabiliyor. Arazide durum böyle değil, az da olsa her zaman bir artış söz konusudur. Bir başka örnekte konut eskiyor, arazi asla eskimiyor. Tüm bunlar ışığında arazinin hepsinden daha çok kazandıracağını düşünüyorum.

-GAYRİMENKUL GÜVENLİ LİMANDIR-

Altın günü diye bir sistem var. Bundan biraz bahseder misiniz?

Birikimleri olan birkaç arkadaş bir araya gelip, kooperatif mantığıyla ortaya bir meblağ koyuyorlar bir havuz oluşturuyorlar. Bunun neticesinde bu sermayeleriyle bir yatırıma giriyorlar. Yatırım için aldıkları arazileri ya belli bir zaman sonra satıyorlar ya da oraya bir proje yapıyorlar. Buna altın günü sistemi deniyor. Ve bu sistem son günlerde oldukça yaygın kullanılmaktadır.

Bursa Gayrimenkul Merkezi olarak yeni yerinize taşındınız, neler söylersiniz?

Evet artık yeni yerimizdeyiz. Müşterilerimize daha rahat ve daha güzel hizmet verebilmek için fiziki şartlarımızı değiştirdik ve Üçevler’deki yeni ofisimize taşındık. Bursa Gayrimenkul Merkezi olarak artık daha geniş ve büyük ofisimizle müşterilerimize hizmet sunmaya devam edeceğiz. Fiziki değişimle birlikte kadromuza da bazı katkılar yaptık. Bursa büyürken bizler de seyirci kalmadık ve Bursa Gayrimenkul Merkezi olarak hem fiziki şartlar hem de kadro anlamında ciddi bir büyüme gerçekleştirdik.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Sektörün önü açık. Özellikle Bursa'da daha da açık. Gayrimenkulu her zaman güvenli liman olarak görüyor yatırımcılar. Özellikle kriz dönemlerinde yatırım yapmak isteyenler daha çok oluyor ve gayrimenkule yöneliyorlar. Bütün sektörlerde kriz olsa bile bizde kriz olmaz. Ben 15 yıldır sektördeyim. Ben arazi aldım da kazanamadım diyen insan yoktur. O sebeple gayrimenkul sektörü en az riskle en çok getirisi olan sektörlerden biridir. 

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner61
banner62
banner89