Merze Mobilya
Banyo dolabı, mutfak dolabı ve kapı üretimiyle yapı sektörünün mobilya ihtiyacını, kaliteli ve modern tasarımlarıyla hayata geçiren Merze Mobilya A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Mescioğlu, hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.
Banyo dolabında Pierre Cardin markasının lisanslı üreticisi olan firma, kendisine ait Biani ve Bagnoli markalarıyla ürettiği çeşitli Banyo Dolabı, Mutfak Dolabı ve Kapılar ile farklı tüketici ihtiyaçlarına çözümler sunuyor. Ürünlerini, Türkiye’de 300’ün üzerinde satış noktasıyla müşterileriyle buluşturan firma, 12 yılı aşkın süredir 30’un üzerinde ülkeye ihracat yaparak sektördeki farkını ortaya koyuyor. Bunun yanında ‘’Değerli Projelerin Çözüm Ortağı’’ sloganıyla binlerce konutta, proje işlerin tedarik sürecine katkı sağlıyor.
İlk olarak sizi tanıyabilir miyiz?
1974 Van doğumluyum. 1982 yılında rahmetli babam, Murat Mescioğlu’nun emekli olmasıyla Bursa’ya taşındık. Baba mesleği olan yapı sektöründe ailece 42. hizmet yılımızın içerisindeyiz. Ben de 34 yıldır, bir şeyler üretmek, memlekete, millete fayda sağlamak amacıyla canla başla çalışıyorum.
İş hayatına nasıl atıldınız?
İş hayatıma Babamın Bursa Tahtakale’de açmış olduğu hırdavat ve nalburiye dükkanında başladım. Yıllar içinde işlerimiz büyüdü. Bu büyümeyle birlikte boya, seramik, sıhhi tesisat malzemeleri, banyo ve mutfak malzemelerini ekleyerek ürün yelpazemizi genişlettik. 2001 yılında hırdavat, nalburiye ve boya satışını bıraktık. Seramik ve sıhhi tesisat malzemelerinin yanında Banyo Dolabı ve Mutfak Dolabı satışına başladık.
Firmanızın kuruluş hikayesini anlatabilir misiniz? Merze Mobilya adı nereden geliyor?
Allah bağışlasın, iki kız evlat sahibiyim. Büyük kızımın adı Merve, küçük kızımın adı Zehra. İkisinin isimlerinin baş harflerini birleştirerek ortaya Merze ismini çıkarttım ve firmamıza verdim.
Üretim tesisinizi tanıtabilir misiniz? Kaç m2’lik bir alanda faaliyet gösteriyorsunuz? Makine parkurunuzla ilgili bilgi verir misiniz? Üretim kapasiteniz nedir?
Nilüfer Başköy bölgesinde bulunan Fabrikamız, üretim, depo, sevkiyat, showroom ve ofisten oluşan yaklaşık 46.000 m2 kapalı alana sahip. İdari binamızda bulunan 1.500 m2 showroomumuzda ürünlerimizi sergilemekteyiz. Fabrikamızı, bir taraftan hammaddenin girip, öbür taraftan bitmiş ürünün çıkacağı hat mantığında planladık ve iki katlı olarak inşa ettik. Alt katta üretim hattımız, üst katta depomuz mevcut. Kaliteli ve hızlı üretim için gerekli tüm altyapıya ve günün gerektirdiği en son teknolojiye sahip modern makine parkuruna sahibiz. Bunun yanında tecrübeli ve uzman kadromuz ile her türlü işin altından kalkabiliriz. Yaklaşık aylık 7.500 adet Banyo dolabı, 500 takım Mutfak Dolabı, 7.500 adet Kapı üretebilecek kapasiteye sahibiz. Tabi ki proje işlerde Portmanto, Giyinme Odası gibi ihtiyaçlara da cevap vermekteyiz.
Yönetim kadronuz ve çalışan sayınızla ilgili bilgi verir misiniz?
Tesisimizde yaklaşık 100 arkadaşımızla, uzun yıllardır birlikte çalışıyoruz.
Omurgamızı oluşturan idari kadromuz, her türlü işin üstesinden gelebilecek tecrübeli çekirdek kadromuz ile birlikte yol alıyoruz. Müşterilerimizin her türlü ihtiyacına hızlı cevap veren bir kadroya sahibiz. Onların tecrübesi ve çabaları bizim işimizin kalitesine ve müşteri memnuniyetine pozitif katkı sağlıyor.
Merze Mobilya’nın üretim çeşitleri nelerdir? Markalarınız ve bu markalar altında ürettiğiniz ürünler nelerdir?
Pierre Cardin ile birlikteliğimiz 2016 yılında başladı. Markanın dünyadaki tek lisanslı Banyo dolabı üreticisiyiz. Kendi markamız olan Biani ile Banyo Dolabı, Mutfak Dolabı ve Kapı üretiyoruz. Yeni markamız Bagnoli ile proje işlere uygun ekonomik modeller yapıyoruz. Banyo dolabı olarak Türkiye’deki en geniş koleksiyon bizde bulunuyor. Modern modellerimizin yanında, Avantgarde, Luxury, Vintage modellerimiz de mevcut. 45 santimetreden 210 santimetreye kadar 400’ün üzerinde standart katalog ürününe sahibiz. Ayrıca farklı renk ve ölçü seçeneğine sahip, 40’ın üzerinde kapı modelimiz, 12 farklı tasarıma ve kapak yapısına sahip, modüler Mutfak Dolabımız mevcut.
Kalite anlayışınızla ilgili bilgi verir misiniz? Ürünlerinizde kullandığınız ham maddeleri neye göre seçiyorsunuz?
Önceliğimiz müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak, onlara uzun yıllar hizmet edecek kaliteli ürünler yapmak. Bu da elbette kaliteli hammadde ve kaliteli işçilik ile mümkün. En ekonomiğinden en lüksüne tüm ürünlerimizde uzun yıllardır test ettiğimiz markaların, kaliteli hammaddelerini, taviz vermeden kullanıyoruz.
Konusunda uzman satın alma ekibimiz kullandığımız hammaddeleri büyük bir titizlikle seçip tedariğini sağlıyor. Üretim ve sonrasında ürünler hassas bir kalite kontrolünden geçiyor. Paketleme biriminde korunaklı bir şekilde ambalajlanıp sevk ediliyor. Saha teslimat ve proje montaj ekiplerimiz ürünlerin zarar görmeden müşterilerimize ulaşmasını ve montajını sağlıyor. Böylece üst düzey müşteri memnuniyeti sağlanmış oluyor.
Bayilik sistemiyle mi çalışıyorsunuz?
Türkiye’nin değişik bölgelerinde, Ağrı Doğubeyazıt’tan İzmir Buca’ya, Rize’den, Trabzon’dan Antalya’ya, Trakya’dan Gaziantep’e varan geniş bir bölgede 300’ün üzerinde satış noktasında bayimiz var.
İhracata yönelik ciddi çalışmalarınız var, ihracat nasıl başladı? Bugün hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
İhracat olarak iyi bir konumdayız. Balkanlar, Avrupa, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Körfez ülkeleri ve ABD başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde 12 yılı aşkın süredir 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.
Fuarlara da katılıyorsunuz. Son olarak katıldığınız Unicera Fuarı markalarınız için nasıl geçti?
Unicera Fuarı’nda Pierre cardin, Biani, Bagnoli ve Evyapı markamızla 4 stantta yer aldık. Yurtiçi ve yurtdışı müşterilerine ulaşma anlamında oldukça verimli bir fuar geçirdik. Bu fuarla birlikte 20’yi aşkın fuara katılmış olduk. 2024 yılında düzenlenecek yapı fuarında da yer almak istiyoruz. Fuarlar, müşterilerle temasa geçmek ve yeni müşterilere ulaşmak anlamında çok önemli. İmkan oldukça sektörümüzle ilgili tüm fuarlara katılmak istiyoruz.
Merze Mobilya’yı gelecekte nerede konumlandırıyorsunuz? Önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi planladığınız projeler var mı?
Öncelikli olarak ihracat potansiyelimizi daha da artırmak istiyoruz. Ülke çapında ulaştığımız nokta iyi durumda ama daha çok noktaya nasıl ulaşırız onun arayışı içindeyiz. Proje anlamında müteahhitlere nasıl yardımcı olabiliriz onun çalışmalarını yürütüyoruz. Tabi ki tüm bunları yaparken bünyemizdeki tasarımcı arkadaşlarımızın yeni modeller üzerinde çalışmaya devam etmesi önemli.
İş hayatı size neleri öğretti? Gerek sektöre yeni girmeyi düşünenlere, gerekse genç girişimcilere ne gibi tavsiyeleriniz olur?
İş hayatının olmazsa olmazı çok çalışmaktır. Genç girişimcilere tavsiyem, işlerini severek ve kaliteden ödün vermeden yapsınlar. Hedeflerini belirlesinler, kendilerini o hedefe götürecek planlarını yapsınlar ve çok çalışsınlar, yeniliğe açık ve cesur olsunlar. Ardından başarı gelir. Bu tüm çalışma hayatı için böyledir.
İş hayatının dışında sosyal kültürel çalışmalarınız ya da hobileriniz var mı?
Sportif faaliyetler olarak söylemem gerekirse yüzmeyi çok severim. Ata binmeyi de seviyorum. Yeni bir hobi olarak geleneksel okçuluğa başladım. Acemi sayılsam da şu an için gayet iyi gidiyor.