Gemlik’te dönüşüm hamlesi
'Sektörel Buluşmalar' başlığıyla 21'ncisi düzenlenen toplantıda Gemlik İlçesinin yarınları konuşuldu.
Sektörel Buluşma’da Konut ve Yapı Gazetesi ekibi olarak, Gemlik Belediye Başkan vekili Refik Yılmaz ve Gemlik Müteahhitler Derneği yönetimi Gemlik ilçesinin yarınlarını konuştuk…
İstanbul – İzmir Otoyol projesinin hayata geçmesiyle cazibe merkezine dönüşmesi beklenen Gemlik’te belediye ve özel sektör işbirliğinde kentsel dönüşüm hamlesi başlatıldı.
Konut ve Yapı : Gemlik ilçesi için neler yaptınız, planlıyorsunuz?
Gemlik Belediye Başkan vekili Refik Yılmaz: Gemlik Belediyesi’nde yaklaşık 30 aydan beri görevdeyim. Gemlik’in çok ciddi bir altyapı sıkıntısı vardı. Her yağmurda ovadaki 4 büyük mahallemizi su basardı. Zaman zaman bazı okullara girilemezdi, bazı camilerde ibadet edilemezdi. Ana arterlerde de otobüs ve araç işlemezdi, bankalar da dâhil olmak üzere birçok iş yeri kapalı kalır ve ticaret adeta dururdu. Sokak ve caddelerden kayıklar ile geçilecek durumdaydık. Yoğun bir altyapı çalışması ile bu sıkıntıyı tamamen çözdük. Spor konusunda ciddi bir tesisleşme yoluna girdik. Göreve gelmeden önce amatör kulüplerimiz antrenman için dahi Bursa’ya gidiyorlardı. Şu anda Kumla ’da, Kurşunlu’da ve merkezde spor tesisleri yaptık. Yetinmedik, sahası müsait olan tüm köylerimize futbol sahası yapıyoruz. Gençlerimizi çok önemsiyoruz. Yaşadıkları dönemin gereklerine uygun olarak sporu yaptırmaya çalışıyoruz. Körfezde yaşıyoruz. Körfezin temizliği çok önemli. BUSKİ ile birlikte 3 ayrı arıtma projemiz var. Bir arıtma Kumla’ya, biri Kurşunlu’ya, biri de merkeze. Turizmde de Gemlik çok önemli. Kumla sahilimiz yazın yüz bini aşkın misafir ağırlıyor. Yine Kurşunlu ve Kumsaz sahillerimiz Gemlik’te 30 bine yakın misafir ağırlıyor. Buralarda denize giren insanların gönül rahatlığıyla denize girebilmeleri için bu arıtmalarda son noktaya geldik. Bu arıtmadan sonra körfezimiz, Karsak deremiz temiz akacak. Öte yandan Orhangazi Belediyesi arıtmasını gerçekleştiriyor. Sosyal tesislerde eksikliğimiz vardı, Büyükşehir Belediyesi’yle yaptığımız ortak proje ile halletmiş olduk. Bir taraftan sosyal eğitim projelerimiz devam ediyor. ‘Gemlik Belediyesi tarihimizi ve kültürümüzü milletimize tanıtıyor’ adı altında köylerdeki vatandaşlarımızı Çanakkale’ye götürüyoruz. Geçtiğimiz yıl 55 yaş üzeri halkımızı hiçbir sınırlamaya tabi tutmadan, müracaat edenleri gönderdik. Yetinmedik köylerimizi ve üniversite öğrencilerimizi gönderiyoruz. Hatta geçen sene üniversite sınavımıza girmiş öğrencilerimizi stres atmak amaçlı gönderdik. Bu hafta eğitime destek anlamında interaktif ortamda ilkokul 1.2.3.4. sınıf öğrencilerine internet ortamında e-dershaneciliği tanıştırıyoruz. Geçtiğimiz yıl 5 bin 700 öğrencimize diş macunu kullanmayı özendirmek için her birinin sırasına diş macunu bıraktık. Yine 8 bin lise öğrencimize Mehmet Akif Ersoy’un bütün şiirlerinin toplanmış olduğu Sefahat kitabını hediye ettik. Üniversite öğrencilerimize zaman zaman konferanslar veriyoruz. Türkiye’nin önde gelen bilim adamlarını, yazarlarını, düşünürlerini konferans salonuna getirerek böyle bir kültür hizmeti sunuyoruz.
Konut ve Yapı: Gemlik ve körfezdeki deprem tehlikesi ile ilgili çalışmalarınız ne durumda?
Gemlik Belediye Başkan vekili Refik Yılmaz: Eğitim yuvalarımızın depreme dayanıklı olabilmesi için bir seferberlik başlattık. Şu ana kadar bu konuda beş ayrı hayırseverimizle protokol imzaladık. Her biri 24 derslikli okul. Şu anda hayırsever iş birliği ile iki yılda beş okulu dönüştürmüş olduk. Limanlarımızdan rica ettik şuan hemen hemen her bir limanımız Gemlik’te bir okul yapıyor. Resmi kurumların daha sağlam zeminli alanlarda yapılaşması için özen gösteriyoruz. Bu anlamda bölge hastanemize yer verdik. Gemlik adliyesi için plan yaptık. Belediye ve İl Özel İdaresinin de planı yapılıyor. Liman başkanlarımız Gemlik’in dışında kötü bir binada hizmet veriyorlardı onları oradan kaldırıyoruz. Belediye binamızı yıktık. Kentsel dönüşüme kendimizden başladık. Devlet insanlara örnek olsun istedik. Biz örnek olursak vatandaş bize inanır. Kamu binalarını düz ovaya yaparsak, vatandaşa dağa ev yapın dersek çok inandırıcı olmaz. Ancak bunu yaparken millet ve devlet aynı külfete katlanmalı. Her bir resmi kurumu Gemlik’in ovasından alacağız.
Konut ve Yapı: İstanbul – İzmir Otoban projesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gemlik Belediye Başkan vekili Refik Yılmaz: İstanbul-İzmir otobanının 2015 de faaliyete geçeceği biliniyor. Özellikle Bursa-İstanbul arası öngörülüyor. Bu proje ile de Gemlik’imiz İstanbul’a kara yolu ile çok daha yakınlaşmış oluyor. Buralar coğrafi olarak güzel yerler. 12 ay yeşil kalabilen bir bölge. Hava kirliliği yok. İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e yakın bölgeler. Otoban devreye girdikten sonra da İstanbul’dan buraya nüfusun kayabileceğini de düşünüyoruz. Onun için sağlam bir alt yapı oluşturalım tekrar çarpık bir yapılaşma olmasın. Özellikle kaçak yapıyı çok önemsiyoruz ve yapılmaması konusunda ciddi tedbirler alıyoruz. İlk defa Gemlik Belediyesi tarihinde bunun için 8 kişilik bir ekip kurduk. Ekip 4 zabıta memuru ve 4 teknik elemandan oluşuyor. Bu ekibin tek işi kaçak yapıyı takip etmek, denetlemek ve yıkmak. Bu ekipten nerelerin denetlendiğine dair günlük rapor alıyorum ve kaçak yapının kul hakkı olduğunu düşünüyorum. Çünkü kaçak yapıdan sonra o bölgede düzgün plan yapılamıyor. 5 liraya yapılacak bir yatırımı beki 15 liraya yapıyorsunuz. Vatandaşın önünü açmaya çalışıyoruz. Yapılması gereken işi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Belediyecilik hizmet işi, fedakârlık işidir.
Konut ve Yapı : Gemlik ilçesinde faaliyet gösteren sektör temsilcileri olarak Gemlik ve sektör ile ilgili görüşleriniz nelerdir?
Şerif UĞUR - Güven Yapı: Başkanımız bu konuda gereken bilgileri verdi. Sözlerini destekliyorum ve sizlere teşekkür ediyorum. Gemlik’te nüfus arttıkça ticaret de artacaktır. Bu sebeple Gemlik’in nüfusunun arttırılmasına yönelik adımlar atılmasını destekliyoruz.
Murat ÇAKIR - Tuğra Yapı: Gemlik bizim için çok önemli. Başkanımın da söylediği gibi önce insana yatırım yapak istiyoruz. Gemlik’i her alanda en üst seviyeye çıkartmak istiyoruz. Gemlik göz ardı edilmeyecek derecede çok iyi yatırımlar alan önemli bir belde. Biz de bu alanda her türlü katkıyı sağlama düşüncesindeyiz. Elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz.
İrfan ÇAKIR - Çakır İnşaat: Kentsel dönüşüm ile ilgili Hamza ve Ferhat beylerin yaptığı çalışma örnek olabilecek bir çalışma. Konut sektörü aslında bütün ülkelerin lokomotifidir. Kentsel dönüşüm kapsamında zaten var olan binaları yıkmak mevcut satış anlamında da bir sıkıntı yaşatmayacak aslında. Halk bir an evvel bilinçlendirilip bu eyleme en kısa sürede başlansın ki, güvensiz yapılardan güvenli yapılara geçilsin. Vatandaş karlı çıktığını anladıktan sonra yapılacak çalışmalarla güvenli konut sayısı artacak. Ne kadar çok çalışırsak o kadar yeni işler bizi tetikleyecek. Vatandaş bizi bu konuda çok daha fazla sıkıştıracak.