Yapı ve Yaşam 'dönüşüm'e odaklandı
Fuar ve Kongre’de “Kentsel Dönüşüm” tüm yönleriyle masaya yatırıldı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
19.04.2012, 18:04 19.04.2012, 18:04
Bursa 24. Yapı ve Yaşam Fuarı ve Kongresi'nde Kentsel Dönüşüm tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Katılımcılar, dönüşümün ortak hareket edilerek başarılı olabileceği konusunda birleşti.
Bursa kent yaşamına önemli katkılar sağlayan Yapı ve Yaşam Fuarı ve Kongresi'nin 24.'sü geniş bir katılımla 4-8 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Kongrenin bu yılki ana gündem maddesi Kentsel Dönüşüm oldu. Kongre boyunca düzenlenen oturumlarda mimarların birleştiği ortak nokta, ‘Kentlerde dönüşüm ortak hareketle, yerel, sosyo-kültürel, doğal ve yapısal çevre koşulları dikkate alınarak gerçekleşmelidir’ oldu.
ÇEVRE ODAKLI DÖNÜŞÜM
Teması ‘Dönüşümün, Yaşama ve Mekana Etkileri’ olarak belirlenen ve bu ortamı oluşturan dinamiklerin tartışarak, sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla planlanan Kongre’de, çeşitli üniversitelerden katılan akademisyenler sundukları bildirilerle dönüşümün nasıl olması gerektiğini sorguladı.
Kongre'nin sonuç bildirgesi ise Beykent Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şengül Öymen Gür tarafından okundu. Bildirgede kentsel dönüşüm uygulamalarının yarattığı çevreler, mekan kalitesi ve yaşanılabilirlik ölçütleri açısından değerlendirildiği vurgulanarak, “Dönüşüm bağlamında önerilen projeler mutlaka yerel, sosyo-kültürel, doğal ve yapısal çevre koşulları dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Dönüşümün kentsel mekana etkilerinde ekolojik, ekonomik, sosyo-kültürel sürdürülebilirlik ilkeleri, karar verme planlama tasarım uygulama ve denetim aşamalarında dikkate alınmalıdır” görüşlerine yer verildi.
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Sonuç bildirgesinin ardından kapanış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya ise, düzenlenen kongrenin son yılların en önemli konusu olan dönüşümü irdelemesinin çok önemli olduğunu belirterek, çıkan sonuç bildirgesinin takipçisi olmaya devam edeceklerini vurguladı. En önemli konunun eğitim olduğunu vurgulayan Kaya, son yıllarda ortaya çıkan üniversiteler haricinde mimarlık anlamında fakültelerin başarılı olduğunu açıkladı. Dönüşüm konusunda hedefe ulaşılmasında topyekün hareket edilmesinin önemli olduğunu da hatırlatan Nizamettin Kaya, kongrede emeği geçen herkese teşekkür etti.
DOĞANBEY’DE TARTIŞILDI
Öte yandan, Kongre'de Bursa'nın son dönemdeki en önemli tartışma konularından Doğanbey de masaya yatırıldı. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlisi Yüksek Mimar Miray Gür, TOKİ’nin kentsel dönüşümün odak noktasında yer almasının pek çok boyutuyla tartışılması gereken bir konu olduğunu belirterek, “Bu durum, Doğanbey örneğinden sonra daha fazla önem kazanmıştır” şeklinde konuştu.
Gür, 2008 yılında yayınlanan proje görselleri ile ortaya çıkan durumun çok farklı olduğunu dile getirerek, “Bursa kenti için çok önemli bir kentsel dönüşüm örneği olan Doğanbey Kentsel Dönüşüm Uygulamasında yaşanan ekonomik sorunlar kullanıcıyı yalnızca bu açıdan mağdur etmekle kalmamış, konutlarına kavuşamayan insanlar psikolojik bakımdan da sıkıntılı bir sürece girmişlerdir. Yoğunluğu ve bulunduğu konum bakımından Türkiye’de tek olan Doğanbey, kent dokusuyla çelişen ölçeği ve kentin pek çok noktasından görülen baskın siluetiyle kentsel dönüşümün fiziksel boyutu açısından da problemlidir” dedi.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!