banner94

banner77

banner69

banner88

17.05.2022, 17:23 408

Kentsel Dönüşüm Serüveni 9

6306 sayılı kanun kapsamında kentsel dönüşüm çalışması yapılması planlanan imar adalarında bir kısım vatandaşların dönüşüme gönlü olmasına rağmen gönlü yokmuş gibi yapılmalara girmesi müteahhit firma ile vatandaşlar arasında trajikomik olayların yaşanmasına sebep olmaktadır.

Bu gibi olaylar karşısında müteahhit firma süreci iyi yönetebilirse uzlaşma görüşmeleri çok daha hızlı ilerleyebilir. Diyebilirsiniz ki vatandaş gönlü olduğu halde gönlü yokmuş gibi neden hareket etsin, bu durumdan vatandaşın çıkarı ne.

Evet, bu konuda vatandaşı anlamak kolay değil ama vatandaşın amacı rol yapıp müteahhit firmadan daha fazla rant almak veya kendi ihtiyacı yok ise mirasçılarının bu nimetten faydalanmasını geciktirmek olduğunu süreç içerisinde gözlemlemekteyiz.

Daha önceden kentsel dönüşüm çalışması yaptığımız bir imar adasında, müteahhit firma ile uzlaşmaya yanaşmayan vatandaşlar tarafından sürekli dönüşüm ofisine gelerek, “Evladım ne zaman başlayacak bu kentsel dönüşüm” dediklerine bizzat şahit olduk.

“Teyzeciğim, siz bizimle anlaşma yapmadınız. Ne zaman başlayacağını niye soruyorsunuz. Sizler imza atmazsanız biz nasıl başlayalım” dediğimizde; “Evladım, eninde sonunda bu proje olacak, biz de olmasını çok istiyoruz. Harabe yapılar, her gece sokağımıza gelen tinerciler vs bizlerin huzurunu kaçırıyor. En kısa zamanda olması için sizlere dua ediyorum” deyip bizlere kentsel dönüşümde gönlü olduğunu gösteriyor.

Bir amcamız da sık sık ofise gelerek, “Oğlum ne zaman başlıyorsunuz, bizim evin çatısı çok kötü su alıyor tadilat yapacağım yapamıyorum” deyip duruyordu.

Biz de ona, “Siz bizimle anlaşmadınız nasıl başlayalım bey amcacım” dediğimizde gülümseyip yanımızdan ayrılıyor.

Özetle; aslında vatandaş dönüşümün olması için can atıyor ama bunu dillendirip yazıya dökemiyor. Yani sözleşme imzalamaktan kaçınıyor.

Kentsel dönüşüm yapılması planlanan imar adasında müteahhit firma ile henüz uzlaşma yapmamış vatandaş kullanmış olduğu binasında yaşadığı sıkıntıları veya yaşamış olduğu sokaktaki olumsuzlukları yine müteahhit firmaya danışması, kentsel dönüşümde ne denli gönlü olduğunu bizlere göstermektedir. Gönlü var fakat eski yaşantısını terk etmeye kıyamıyor.

Müteahhit firma olarak bu konuda bizler hassas hareket edip, süreci titizlikle yönetmeliyiz. İşte gönüllü dönüşüm burada kendine yer ediniyor. Henüz uzlaşma sağlayamadığımız vatandaşların bizlere anlattıkları sıkıntılarını öncelikli olarak çözebilirsek, onların uzlaşmaya koşa koşa gelmesini sağlarız. Yani, mahallemde tinerciler var diyen teyzemiz için öncelikle sokağındaki metruk evleri temizleyip onun gönlünü kazanmak, çatımız akıyor diyen vatandaşın gerekirse çatısını tadilattan geçirip onu memnun etmek. Daha sonra bunlarla uzlaşma sağlamak.

Gönüllü dönüşüm, gönlü olan vatandaşın rıza göstermesini sağlamaktan geçiyor. Daha önce dediğimiz gibi öncelikli hedefimiz gönüllü dönüşüm olmalıdır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
kapalı
banner61
banner62
banner89