Zorluklardan doğan bir başarı hikâyesi
Bursa’da 2005 yılında kurulan Şahin Meşe İnşaat, kurulduğu günden itibaren ağırlıklı olarak Yıldırım’da olmak üzere bine yakın konut inşa etti. İlçenin gözde bölgeleri olan Erikli, Esenevler, Bağlaraltı ve Kaplıkaya’daki başarılı projeleriyle adından söz ettiren firma için sıradaki hedef Mudanya.
Meşe İnşaat’ın kurucusu Şahin Meşe’nin hayatı ise filmleri aratmayacak cinsten. 1969 Diyarbakır doğumlu olan Şahin Meşe, 1986’da buradan ayrılarak İzmir’e göç etti. İzmir’de bir süre kuruyemiş paketleyerek konteynırlara yükleyen Meşe’nin sonraki durağı İstanbul oldu. Ancak Şahin Meşe için İstanbul’da işler hayal ettiği gibi gitmedi. Başarısız geçen maceranın ardından rotasını güneye çeviren Meşe, Muğla’nın Marmaris ilçesinde çeşitli otellerde görev aldı. Yaz döneminde otellerde aşçı yardımcılığına kadar yükselen Şahin Meşe, kış mevsiminde ise inşaatlarda çalıştı. Burada ustalığa kadar yükselmeyi başaran Meşe, bu noktadan sonra kendi işlerini almaya başlayarak sektöre adım attı.
Bursa kırılma noktası oldu
Askerliğini tamamladıktan sonra evlenerek hayatına Diyarbakır’da bir sürü minibüsçü olarak devam eden Şahin Meşe için kırılma noktası 1995 yılında Bursa’ya gitme kararı almasıyla başlıyor. Meşe, Bursa’ya gelişini şöyle anlatıyor; “Bursa’da da belirli bir süre minibüsçülüğe devam ettim. Böyle yürümeyeceğini fark edip, 2005 yılında kendi bildiğim işe geri döndüm ve 2005 yılında Şahin Meşe İnşaat olarak Bursa’da inşaat sektörüne adım attım. 2005 yılında Bağlaraltı mahallesinde inşa ettiğimiz 12 dairelik butik proje, müteahhit olarak ilk işim oldu” dedi.
Hem usta hem patron
Şahin Meşe İnşaat olarak hem kat karşılığı projeler hem de kendi öz kaynaklarıyla satın aldıkları arsalara inşaatlar yaptıklarını dile getiren firmanın kurucusu Şahin Meşe, çekirdekten usta – çırak ilişkisiyle yetişen biri olarak her projesini çok önemseyip, sevdiğini kaydetti. Halen bir usta gibi inşaatlarda görev yaptığını belirten Şahin Meşe, “Projeye başladığımızda gidip duvarların ve betonun durumuna bakıyorum. Zaman zaman malzemeleri alıyor, duvar örüyor ve sıva yapıyorum” diye konuştu.
“Ustanın yürüyüşünden tanırım”
Meslekten geldiği için her detayı bizzat incelediğini belirten Şahin Meşe, ustayı yürüyüşünden tanıdığını söyledi. İnsanların işlerini sadece gelir kaynağı görmemesi, işlerine saygı duyması gerektiğini de vurgulayan Meşe, “Herkes birbirinin mesleğini saygı duyduğu zaman hem hayatımız kolaylaşır hem de birbirimizi tamamlamış oluruz. İnsanlar mesleklerine yatırım yaparak kendi gelişimlerinin yanında ülke ekonomisinin gelişmesine de katkı sağlar” açıklamalarında bulundu.
“Yıldırım Bursa’nın en güzel yeri”
Bugüne kadar projelerini ağırlıklı olarak Yıldırım ilçesinde gerçekleştirdiklerini belirten Meşe, “Yıldırım harika bir ilçemiz ve halkı da çok güzel. Kaplıkaya, Bağlaraltı, Zümrütevler, Sinandede ve Ortayol bana göre Bursa’nın en harika bölgeleri. Bir tarafta Uludağ’ın, diğer yanda ovanın eşsiz manzarası. Bu bölgelerde doğru planlama yapılıp, çarpık kentleşmenin önüne geçilebilseydi, Nilüfer’den daha değerli olurdu” dedi. Meşe, genellikle Yıldırım’da konut yapsa da Mudanya’da da tamamlanmış 5 konut projelerinin olduğunu sözlerine ekledi.
“Eksiksiz bir dairenin maliyeti 600 bin TL”
İnşaat sektöründe pandemiyle birlikte yaşanan maliyet artışlarının kendilerini de etkilediğinin altını çizen Şahin Meşe, “Demirden örnek verecek olursam, zam oranları yüzde 60’ı buldu. Bu zamların araştırılması gerek. Üretici firmalar için ihracat tabii ki güzel fakat iç piyasa da göz önünde bulundurulmalı. Maliyetler ve inşaat malzemelerinin fiyatlarına gelen zamları dikkate aldığımızda şu anda tam donanımlı bir daire inşa etmenin maliyeti 600 bin lirayı buluyor. Böyle olunca da bu daireyi 800 – 850 bin liradan aşağı satamıyorsunuz” yorumunda bulundu.
Maliyet artışlarında artışın devam etmesi halinde konut fiyatlarında da artış yaşanacağına dikkat çeken Meşe, “İnsanlarımız bahsettiğim şartları göz önünde bulundurarak, konut fiyatları daha da artmadan bir an önce dairelerini almalı. Konut hala bir yatırım aracı olma özelliğini koruyor” dedi.
“Bursa’daki binaların yüzde 60’ı riskli”
Açıklamalarında son olarak Bursa’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Şahin Meşe şunları söyledi; “Yönetenler bireysel planlar yapmasınlar; yeni imar alanı açmaktan ve parsel bazlı imardan uzak dursunlar. Eğer dönüşüm olacak bölgesel bazlı ve eski yerleşim yerlerinde olmalı. Bana göre Bursa’daki binaların yüzde 60’ı riskli. Ve buralarda yaşanan doğal felaketlerde can kayıplarıyla karşılaşıyoruz. Bu yüzden belediyeler komisyon kurarak bölgesel dönüşüme yönelmeli. Burada öncelik de mevcut riskli yapıların dayanıklı hale getirilmesi olmalı.”
Şahin Meşe İnşaat’ın devam projelerinden de bahseden Meşe, sözlerini şöyle noktaladı, “Şu anda Meşe Kaplıkaya Evleri projemizin yapımını sürdürüyoruz. 124 dairelik bu projemizin 64 âdeti 4 +1 geri kalan 60 daire ise 3+1’dir. Kaplıkaya Meşe Evleri projemizin 3 +1 olan daireleri 160 metrekare, 4 +1 daireler ise 190 metrekare olarak inşa ediliyor. Projemizi 2023 yılının sonlarına doğru teslim etmeyi planlıyoruz.”