TİMFED inşaat sorunlarını masaya yatırdı
Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu önemli bir organizasyona imza attı.
TİMFED (Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu), İnşaat sektöründeki riskler ve fırsatların değerlendirilmesi adına; sektörün önde gelenlerinin katıldığı büyük bir zirve düzenledi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Türkiye İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin, Sinpaş Holding Başkanı Avni Çelik ve TİMFED Başkanı Kemal Çelik’in katıldığı inşaat sektörünün zirvesi; İstanbul Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi.
Zirvede açılış konuşmaları çerçevesinde söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de en önemli noktalardan birinin inşaat sektörü olduğuna dikkati çekerek, 200 sektörün bu sektörden faydalandığını vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, Sanayi Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki tüm şirketlerin 2013 yılı net cirosunun 3,7 trilyon liraya çıktığını anımsatarak, şöyle devam etti: "2012’ye göre yüzde 15 artış var. Bu güzel, demek ki müteşebbisimiz çalışmış, emek vermiş, daha fazla mal ve hizmet satmış. Peki, eline ne geçmiş? 2013 yılında tüm şirketlerin toplam net karının 68 milyar lira düzeyinde gerçekleştiğini ve 2012’ye göre artış olmadığını belirterek, "Bilakis yüzde 30 azalmış. İşte; müteşebbisimizin sıkıntısının özeti burada yatıyor. Şirketlerin ciroları artıyor ancak yapılan cironun bereketi azalıyor. Peki inşaat sektöründe ne olmuş? 2013'te net ciro 2012’ye göre yüzde 22 artmış. Ama net kar yüzde 10 düşmüş. Buna bir de 10 puan enflasyonu ekleyin... Yani net karlılık 2012’ye göre inşaat sektöründe yüzde 20 gerilemiş. Satış karlılığı da yüzde 5,1’den yüzde 3,7’ye düşmüş. Demek ki, kamuoyunda konuşulduğu gibi inşaat sektöründe öyle büyük karlar yok."
- "Karlılıktaki gerilemenin nedenleri faiz ve kur etkisi"
Hisarcıklıoğlu, karlılıktaki gerilemenin nedenlerine bakıldığında faiz ve kur etkisinin görüldüğünü, 2013'te faiz giderinin yüzde 29, kur zararının yüzde 131 arttığını belirtti. İkinci büyük sıkıntının ise çeklerde yaşandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Karşılıksız çekte hapis cezası kalktıktan sonra çekte sorunlar arttı. Çeke yeniden itibar kazandırmalıyız ki, piyasada çarklar dönsün." ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, bir diğer sıkıntının ise istihdam maliyetini düşürme ve nitelikli çalışan yetiştirme konusunda yaşandığını dile getirerek, bu sorunun çözümü için Çalışma Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı ve TOBB olarak Türkiye’nin en büyük mesleki eğitim projesini başlattıklarını hatırlattı.
Hisarcıklıoğlu, "Üstüne bir de SSK işveren payından muaf oluyorsunuz. Yani buradan istihdam edeceğiniz her çalışan için yüzde 15 ila 19 daha az prim ödüyorsunuz. Bu imkanı kullanın. Bugüne kadar buradan 50 bin kişi iş sahibi oldu. Sıkıntı yaşadığımız başka konular da var. Bunlar; geçici vergiler, vadeye göre KDV’nin farklı ödenmesi ihtiyacı gibi konular" diye konuştu.
Açılış konuşması kapsamında söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, kentsel dönüşümün hobi olarak değil, zorunluluktan yapıldığını vurguladı. Kentlerin planlanmasında bugüne kadar yapılan yanlışlıklara işaret eden Yüksek, "Sektörün daha bilimsel çalışma yapmasını sağlamamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm ekonomide canlanma sağlayacak. Yaşanacak herhangi bir felakete karşı hazırlıklı olmalıyız. Elimizden geleni yapmamız lazım" uyarısında bulundu.
TİMFED Başkanı Kemal Çelik ise öncelikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerin sorunlarını belirleyip çözümler sunmayı amaçladıklarını söyledi.
Zirvede açılış konuşmalarının ardından Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin’in oturum başkanlığında TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Türkiye İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin ve Sinpaş Holding Başkanı Avni Çelik’in katıldığı oturuma geçildi.
"Projelerimizin önemli bir kısmını kentsel dönüşüm projeleri oluşturuyor"
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin; ürettikleri konutların yüzde 85'inin sosyal konutlardan oluştuğunu belirterek, 81 ilin 920 ilçesinde şimdiye kadar birçok uygulama yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini anlattı. Bunların haricinde 200 bini aşkın konut projesi üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Şahin, şunları kaydetti:
"Bunların önemli kısmını yine kentsel dönüşüm projeleri oluşturuyor. Sadece konut değil hastane, stadyum gibi çalışmalar da yapıyoruz. 974 okul, 986 spor salonu, pansiyonlar, sağlık ocakları gibi hizmetleri gerçekleştirdik. TOKİ aynı zamanda afetten zarar görmüş bölgelerde de varlığını göstererek afet konutları yapıyor. Kurumumuz yurt dışında gerçekleşen afetlerde de yardım konusunda rol alma onuruna ulaşmıştır. Endonezya, Pakistan, Suriye gibi felaket yaşamış ülkelerde konutlarımız bulunuyor. Somali'de ise 200 yataklı hastane, 40 hemşire okulu ve ibadethaneler yapılmıştır."
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "İnşaat sektörünün sanayiyi besleyecek şekilde büyümesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
Okyay, müteahhitlik sektörünün uygulayıcı olması ve dağıtım kanallarının ahenginin yakalanmasıyla bunun gerçekleşebileceğini dile getirerek, bunun için herkesin ortak anlayışla kaliteli, eğitimli insan istihdamı ve denetimde başarılı sürdürülebilirlik konusunda buluşması gerektiğini ifade etti. İnşaat malzemeleri üreticileri olarak pek çok haksız rekabete maruz kaldıklarını aktaran Okyay, "Damping ile ithalat dahil standardı tutmayan ürünlerle maalesef boğuşmak zorunda kalıyoruz. Bugün müteahhitlik hizmetlerinde hiçbir yetkinlik aranmıyor. Konutlarımızı yapan kişiler için mesleki yetkinlik standartlarının olması gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu sektöre giriş mutlaka belli standartlara ve şartlara bağlanmalı diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı “İstanbul'u dünyanın hayranlıkla seyredilen bir şehirdir. Marka şehrin ana unsurları; estetik, entegrasyon, mobilite ve iletişim… Biz bunlara çok dikkat ediyoruz” dedi.
Baraçlı, fazlalıklardan arınmış yani nüfusu arındırılmış, doğru yapılaşmış şehircilik çalışmalarının önemine işaret eden Baraçlı, medeniyeti ön plana çıkaracak, araç trafiğinden kaynaklanan ulaşım problemlerini çözebilmek adına gerekli hizmeti ön planda tutacak çalışmaları hedefleri içine aldıklarını dile getirdi. Baraçlı, kentsel dönüşümün her bölge için farklı şehirde değerlendirilmesi ve kamu-özel sektör iş birliğiyle yeni finansman modellerinin geliştirilmesi gerektiğini, bunları yaparken de ek bütçeye ihtiyaç duyulacağının tahmin edildiğini vurguladı.
Türkiye İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin; “Türkiye üretim itibariyle çimento, seramik sağlık gereçleri, hazır beton ve doğaltaşta Avrupada birinci iken, gazbetonda dünyada ikinci, doğaltaşta dünyada üçüncü, hazır beton, çimento, seramik sağlık gereçlerinde ise dünyada dördüncü sırada yer alıyor.”
Türkiye inşaat sektörünün ekonomik görünümüne bakıldığı zaman; toplam pazar büyüklüğünün 97.1 milyar dolar, iç pazar büyüklüğünün 71 milyar, toplam istihdam içinde payının ise yüzde 6.7 olduğunu ifade etti. İnşaat sektörünün Türkiye sanayisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Alptekin, 2013 büyüme yüzdesinin %7,1 olduğunu belirtti. İnşaat sektörünün ekonomik görüntüsünde 2013 yılında 1 milyon 781 bin kişinin istihdamı gerçekleşirken, dünya klasmanında ise Türkiye müteahitleri 38 Türk firması ile dünya lansmanında 2. olduğunu sözlerine ekledi.
Sinpaş Holding Başkanı Avni Çelik ise dünya ekonomisinin güçlü, sürdürülebilir, canlı bir büyüme trendine giremediğini hatırlatarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu bölge açısından jeopolitik risklerin, yatırımcılar için tedirginlik verici bir ortam oluşturduğunu savundu.
AB ülkelerinin de kriz sonrasında toparlanma sinyallerini güçlü şekilde veremediğini, dünya ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerinin sürekli aşağı yönlü revize edildiğini anımsatan Çelik, bölgede 100 yılı aşkın süredir biriken gerginliklerin hızla ayrışmalara yol açtığını da anlattı.
Çelik, "Ülkemizin ekonomik ve politik istikrarını korumadaki başarı ve istikrarının önemini daha iyi anlıyoruz. Ülkemiz bölgesinde bir istikrar ve kalkınma adası olarak çevresine güven vermektedir. Türkiye'nin büyümesi gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üzerindedir. Sadece son 10 yılda yaşadığımız değişim, Türkiye'nin potansiyelinin göstergesidir" ifadelerini de kullandı.